Cercle Brugge staat voor een loodzware bergetappe

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Senior writer Frank Buyse geeft voortaan hier zijn commentaar op het grootste nieuws bij onze West-Vlaamse eersteklassers. Deze keer laat hij zijn licht schijnen over de ambities van Cercle Brugge.

Fabien Mercadal is een bijzonder aimabel man. De nieuwe coach van Cercle gaf ons meteen op zijn voorstelling adresjes mee van de leukste restaurantjes in Corsica, waar hij zijn roots heeft. “La Corse est formidable!” Hopelijk vindt de enthousiaste Fransman binnen enkele komende maanden Cercle Brugge ook nog ‘formidable’. Want er wacht hem een loodzware opdracht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hij begint met een piepkleine én piepjonge spelersgroep en moet hopen dat er tegen de start van de competitie binnen vijf weken nog een… tiental versterkingen – naar verluidt een vijftal jonge talenten van AS Monaco – bij komen. En al poneert voorzitter Frans Schotte dat er, omwille van de door AS Monaco verhoopte meerwaarde, meer kwaliteit en minder kwantiteit – “Liever een kern van 25 hele goeie dan de 32 van vorig seizoen” – zal komen, meer dan een rustig seizoen lijkt voor Cercle Brugge niet weggelegd.

Cercle Brugge staat voor een loodzware bergetappe

Maar wat zei Schotte nog, gevraagd naar wat Technisch Directeur François Vitali bedoelde met Cercle begint aan een volgende etappe…? “Het eerste jaar onder AS Monaco promoveerden we, het tweede jaar waren we snel veilig, nu mikken we op de linkerkolom!” De lin-ker-ko-lom…! Dat wil zeggen: the best of the rest, na de top 6? Het wordt dringen en wringen daar, daags ervoor riep KVO-voorzitter Frank Dierckens ook al “tussen plaats 6 en 8!” En nu begrijpen we best dat bij de start van het seizoen stoere taal moet worden uitgesproken – Cercle zit momenteel aan een kleine 2.000 abonnees en hoopt op evenveel als vorig seizoen, 5.300 – maar zoals groen-zwart er momenteel voor staat, wordt die volgende etappe een loodzware bergetappe. Met de ene col na de andere, en hoger dan de bergen in Corsica. De linkerkolom, Mercadal (élke trainer spreekt dezer dagen over aanvallend voetbal) zal een straffe coach moeten zijn. Indien dat lukt trakteren wíj volgend seizoen in dat Corsicaans restaurantje.

Cercle Brugge staat voor een loodzware bergetappe
© BELGA

Het zou de hele Cercle-familie gegund zijn, Cercletje blijft een boeiende mix van oud en jong en van Brugsch en Monegasks. Voorzitter Frans Schotte, 72 inmiddels, staat voor pure ouderwetse clubliefde… excuseer verenigingsliefde. Zoals hij op Mercadals voorstelling aandoenlijk zei dat er géén Belgische en géén Monegaske strekking is bij Cercle maar “alleen Cercle kant!” Met uitroepteken. Hij probeerde daarmee te ontkennen dat een “Belgische kant” liever een Belgische coach had zien komen, even vergetend dat Besnik Hasi eerste keuze was.

De linkerkolom. Indien dat lukt trakteren wij volgend seizoen in dat Corsicaans restaurantje

Soit, diep respect voor Schotte, voorzitter van een vereniging die dan weer voor zijn dagelijkse werking terugvalt op een legertje hippe, dynamische jonge boys. Terwijl heel groen-zwart dan weer Frans ademt, de nieuwe teammanager Marc Vanlysebetten noemt al na een paar dagen Cercle zeer chaleureux. Warm dus. Maar Marc komt dan ook van AA Gent.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten