Cercle Brugge staat na vertrek van Storck op eigen benen

Cercle Brugge moet op zoek naar een opvolger voor Bernd Storck. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Exit Bernd Storck bij Cercle Brugge dus. Dinsdagavond kregen we nog een boos WhatsAppje van Cercle-voorzitter Vincent Goemaere dat we online te voorbarig hadden aangekondigd dat Cercle zich stilaan al aan het voorbereiden was op een mogelijk vertrek.

Het bericht was gebaseerd op een aanvoelen dat Storck niet zou toehappen op het overigens financieel zéér behoorlijke voorstel van groen-zwart en op de bevestiging van Goemaere dat de Vereniging als een paar namen van mogelijke opvolgers in gedachten had.

De eerste lekte al meteen uit. Marc Brys. Perfect profiel voor Cercle, jawel. Het berichtje ‘Cercle bereidt zich al voor op een njet van Storck’ kreeg woensdag met het njet van de Duitse coach meteen een complimenteus kantje: Cercle toont daadkracht. Toont zich niet té afhankelijk.

Is het nein van Storck jammer voor de Vereniging? Ja. Doodjammer zelfs. Niet in eerste instantie omdat de Duitser met die ultieme 12 op 12 Cercle miraculeus in 1A heeft gehouden – was die ‘wanhoopsknal’ van Stef Peeters in de laatste minuut tegen KV Mechelen niet binnen gevlogen, er was geen sprake van De Redder.

Vooral jammer omdat we Storck zowel bij Moeskroen als bij Cercle hebben leren kennen als een uitzonderlijk bekwame coach. Maar nog het meest jammer omdat hij met zijn gedrevenheid en ontembare reorganisatiedrang de Vereniging de elektroshock heeft gegeven die ze broodnodig had. U weet wel, “alleen míjn weg…”

En hij kreeg daarvoor ook in een mum van tijd alle volmachten en alle middelen – er is véél geld uitgegeven in de wintermercato. Storck was Cercle en Cercle was Storck. Daarom ook hebben ze hem met alle middelen (vooral financiële) proberen aan Cercle te binden. Dolverliefd waren ze, ook omdat de Duitser afgelopen weken/maanden constant liet weten best te willen blijven.

Is het nein van Storck jammer voor de Vereniging? Ja. Doodjammer zelfs

Edoch, de 57-jarige Duitser hoopt dus net als in Moeskroen zijn succesjaar te verzilveren en de sprong naar een (sub)topper te kunnen maken. Liefst in Duitsland, dicht bij zijn gezin. Maar vorig seizoen lukt dat dus niet, hij kwam nog het dichtst bij Genk dat evenwel voor Mazzu koos. Als (áls) het klopt dat hij vandaag nog geen andere aanbiedingen heeft (Antwerp werd gisteren ook al meteen genoemd) neemt hij dus hetzelfde risico. Succes, Bernd, van harte.

Maar we moeten toch ook denken aan wat interimcoach Philippe Saint-Jean laatst op Moeskroen zei. “Storck is een geweldige coach. Maar hij liet hier wel een puinhoop achter.”

Dat Cercle zich al een beetje voorbereidde op zijn vertrek was al een goed teken. Maar Cercle, dat straks een nieuwe technisch directeur aanstelt, moet er nu vooral voor zorgen dat het de gedrevenheid en de organisatie van Storck niet kwijtspeelt. Met Brys of een ander, het moet de juiste keuze worden.

Cercle moet nu in elk geval tonen dat het op eigen benen kan staan. Zonder de almachtige Herr Storck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier