Cercle Brugge schippert tussen hangen en wurgen

Zondag speelt Cercle Brugge opnieuw een match van de laatste kans. Als het zondag verliest van Lierse is het seizoen al gedaan voor de Vereniging.

Coach Dennis Van Wijk ten einde raad. © BELGA

Cercle Brugge reist zondag met knikkende knieën naar Lierse. Daar moet de Vereniging immers een resultaat halen. Bij een nederlaag is de degradatie naar tweede klasse een feit. Een gelijkspel is nodig om in de running voor het behoud te blijven, een overwinning aangewezen. In de laatste twee matchen van play-off 3 heeft Cercle 4 op 6 nodig. En dan wacht de eindronde met tweedeklassers Leuven, Eupen en Lommel. Ook geen cadeau.

En dus probeert Cercle Brugge het behoud op een ander front te verwezenlijken : voor de groene tafel. Cercle wil Moeskroen-Péruwelz zijn licentie ingetrokken zien. De Vereniging trok al naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) en krijgt daar onder meer de steun van Lierse en de Pro League.

Uitspraak werd gisteren verwacht, maar Moeskroen bijt van zich af. De Henegouwers vertragen het zaakje door een burgerlijke rechtszaak aan te spannen. De rechtbank van Doornik oordeelde dat het BAS voorlopig geen uitspraak mag doen en legde een dwangsom op.

Junior Kabananga weet het ook niet meer.
Junior Kabananga weet het ook niet meer.© BELGA

Maar ook Cercle toont zijn tanden. Het staat volgens de Vereniging in de statuten van de Pro League dat teams onderlinge geschillen enkel en alleen voor het BAS mogen uitvechten. Cercle vraagt dan ook de uitsluiting van Moeskroen.

Voorlopig is er één conclusie : de trein is vertrokken en het is onduidelijk waar die zal stoppen. Cercle en Lierse hopen enkel dat dat voor de start van de eindronde is. Want ook daar stelt zich een probleem ! Lierse en Cercle interpreteren immers het reglement elk op een verschillende manier. Bij een schrapping van Moeskroen meent Cercle dat alle ploegen een plaatsje opschuiven. Cercle was 15de, wordt 14de en is dus gered, Lierse wordt 15de en speelt automatisch de eindronde met tweedeklassers. Lierse denkt er anders over. Zij menen dat de winnaar van play-off 3 automatisch gered is, de verliezer komt in de eindronde terecht.

Om maar te zeggen : niet alleen op het veld is er strijd.

Cercle met de handen in het haar. Stephen Buyl en Faris Haroun in zak en as bij de confrontatie tegen Lierse op 17 april jl.
Cercle met de handen in het haar. Stephen Buyl en Faris Haroun in zak en as bij de confrontatie tegen Lierse op 17 april jl.© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.