Cercle Brugge moet dringend geweer van schouder veranderen

© (Foto BELGA)
Redactie KW

Bij Cercle Brugge stapelen de fouten zich op, zeker in de voorbije twee matchen. De vorm bij de spelers lijkt wat zoek en vooral defensief moet er gesleuteld en bijgestuurd worden. De trainer en spelers zijn er zich na de pandoering tegen KRC Genk van bewust dat het beter moet.

Genk won twee seizoenen terug in het Jan Breydelstadion ook al eens met vijf goals tegen Cercle, dat toen werd getraind door Laurent Guyot. Hij is nu coach bij het Franse Boulogne in de Franse derde klasse waar hij met zijn team in het begin van de competitie de leiding nam en nu op een degradatieplaats staat. Genk stak toen net als nu in bloedvorm en won onder andere met het duo Pozuelo- Trossard met 2-5. De Limburgse fusieclub werd dat seizoen overigens kampioen en lijkt ook nu een sterke titelkandidaat. Met zes keer winst op rij gaat Genk als nieuwe leider op zoek naar een nieuw record in het bestaan van de club.

Cerclecoach Paul Clement moest dan weer negatieve statistieken vaststellen. Hij had er zijn ploeg nochtans voor gewaarschuwd dat de drie aanvallers van Genk hun gevaarlijkste wapen is. En net zij zorgden voor vier van de vijf goals. “Ons collectief verdedigen zal erg goed moeten zijn en specifiek onze vier verdedigers”, zei de trainer daags voor de wedstrijd. Niet alleen de vier achterin bakten er weinig van, ook het middenveld en de vleugelspelers faalden in hun defensieve opdrachten. Het tactisch plannetje werd al vrij vlug van tafel geveegd, met twee goals na een kwartier. “De eerste helft vormde het grote probleem en bij de rust was de wedstrijd al gespeeld”, analyseert Clement. “We wisten dat Genk gevaarlijk was en elke fout werd afgestraft. We waren ontzettend zwak voor de rust en wij maakten fouten op belangrijke momenten.”

Heel wat spelers om maar niet te zeggen de ganse ploeg van Cercle speelde ondermaats. En de flankspelers van Genk kregen teveel vrij spel. Een match van woensdag in de benen mag hierbij geen excuus zijn. “De eerste helft deed een zeer efficiënt Genk ons de das om, zowel in de omschakeling als in hun afwerking. In de tweede helft was ik vooral tevreden dat de score niet opliep”, klinkt Clement. “Genk nam misschien wel de voet wat van het gaspedaal, maar we speelden zeker beter dan voor de pauze. We hielden ons spel simpeler, met meer spirit. We creëerden een paar kansen, maakten een mooie goal. Als we dit meteen hadden gedaan, was het misschien wat spannender geweest. Ik vroeg tijdens de rust meer vertrouwen, attitude…”

Gewezen coach Vincent Euvrard gaf het enkele weken geleden reeds aan dat Cercle door de vele nieuwe spelers en de jongeren binnen de selectie een seizoen zou doormaken met ups en downs. “Het is een beetje een rollercoaster dit seizoen”, beaamt Clement. “We moeten consistenter zijn in onze prestaties.” Groen-zwart miste net als in enkele andere matchen aan de nodige ervaring, een paar leiders binnen de ploeg. Met Jérémy Taravel aan de kant wist je dat de jongeren achterin weinig gestuurd zouden worden. De aanvoerder werd gespaard. Zijn vervanger David Bates speelde niet zijn beste wedstrijd en werd in bescherming genomen door zijn coach. “Hij heeft veel potentieel, hij is een goede gast, toegewijd. Het resultaat en de prestatie was vooral een collectief falen.”

Er resten Cercle nu nog drie matchen in het eerste deel van de competitie. Een beter resultaat dan de voorbije drie op negen zou alvast een positieve noot zijn om de heenronde mee af te sluiten. Dino Hotic, die opnieuw op de flank werd uitgespeeld in plaats van in zijn betere vrije rol, weet waart het schoentje momenteel knelt. “We hebben vier fouten gemaakt en een goede ploeg als Genk profiteert ervan. Zo’n fouten moeten eruit, we moeten het gemakkelijk proberen te houden. Voetbal is gemakkelijk, maar als je het jezelf moeilijk maakt, verlies je”, aldus de nummer tien van Cercle.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.