Cercle Brugge maakt voort werk van de doorstroming : “Na Anderlecht is er geen andere ploeg die beter doet”

De jeugdwerking van Cercle Brugge gaat in Elite 1 aan de slag met onder andere v.l.n.r.: Tim Plovie, David Carpels, Diederiek Vermeersch en Piet D’Hooghe. (foto ACR)
Redactie KW

De jeugdopleiding van Cercle Brugge behoort ook dit seizoen, dankzij de vele en nodige investeringen die werden doorgevoerd en de goede doorstroming naar de eerste ploeg, tot de twaalf beste opleidingen van het land. Groen-zwart stond het voorbije seizoen zelfs op de tweede plaats die de meeste speeltijd gaf aan spelers uit de eigen jeugd.

De jeugdacademie van Cercle Brugge start na het onderzoeken van de jeugdlicentiedossiers vanaf zaterdag 21 augustus met de U11 tot en met de U18 opnieuw in Elite 1.

“Dat is nu voor de derde keer in vier jaar. Het resultaat van het vele knappe werk door ons allen”, benadrukt TVJO David Carpels. Elke ploeg kan bij de licentieaanvraag maximaal 100 punten verdienen, met drie criteria waarmee men een positieve score kan behalen: omkadering, accommodatie en doorstroming. “Wat de terreinen betreft gaat het niet alleen om de Olympiasite, maar ook het terrein aan de watertoren en Koude Keuken in Sint-Andries, het KTA in Sint-Michiels en Ruddervoorde waar de beloften spelen.”

“Bij accommodatie behaalden we overigens bijna het maximum van de punten en binnen de omkadering hebben we bijvoorbeeld een extra kinesitherapeut en dan is er nog de goede score voor de doorstroming.”

Speelminuten

De beloften onder leiding van Jimmy De Wulf en Wouter Artz starten op maandag 23 augustus de competitie in een reeks met twaalf ploegen tegen Anderlecht. Voor veel van die spelers kan dit de laatste stap richting de A-kern vormen. En kunnen ze het voorbeeld volgen van de jongeren die hen vorig seizoen voorafgingen. “De score wordt bepaald op momenten wanneer eigen jeugdspelers met de eerste ploeg aan een match beginnen. Bijvoorbeeld Charles Vanhoutte startte bijna het hele seizoen aan een match. Dat zou dan iedere wedstrijd punten moeten opleveren. Maar dat wordt echter zo niet berekend”, weet David Carpels. “Je krijgt maar maximum drie punten.”

Er was ook Robbe Decostere en in een latere fase Olivier Deman die het vertrouwen kregen van trainer Yves Vanderhaeghe. In mindere mate speelden Thibo Somers, door zijn blessure, Arne Cassaert en Calvin Dekuyper. “Dat is één punt, maar als je het totale aantal speelminuten bekijkt, komen wij na Anderlecht op de tweede plaats. Er is geen andere ploeg die beter doet”, rekent de TVJO.

Binnen de opleiding en doorstroming werd ook rekening gehouden met de contracten van Figo Suffys, Artuur Zutterman, Lucca Lucker, Olivier Scholaert, Aske Sampers en Wolf Ackx. Naast hen staan er nog een aantal beloften in de wachtkamer. Zo mochten vier van hen vorig weekend aansluiten bij de spelersgroep in Monaco: Kurt Mert, Jef Vandemaele, Matheo Audenaert en Soren Coens. Bij hen was ook Florian Antognelli, die uit de jeugdopleiding van AS Monaco komt.

ProSoccerData

Binnen Cercles jeugdwerking streeft men alsmaar meer naar professionalisme en wordt vanaf dit seizoen de ProSoccerData gelanceerd. Dit zorgt ervoor dat interne processen efficiënt vanuit één systeem worden beheerd, om een uitstekende individuele spelersopvolging te verzekeren en de planning voor alle jeugdploegen te maximaliseren. Ook de medische, sportieve en fysieke opvolging verlopen via dit platform. “Voorts werden er gps-trackers aangekocht, minstens voor de U16 en U18 en deels voor de U15. Op die manier kan men zien welke afstand en tegen welke snelheid de spelers hebben gelopen, zowel met als zonder bal, waar en wanneer het meest, gekoppeld aan een hartslagmeter”, aldus David Carpels.

Voorts werd er voor duizenden euro’s aan nieuw, klein trainingsmateriaal aangekocht. Dit kon dankzij sponsoring, zoals de ruim 4.000 euro die werd geschonken door vriendenkring d’Echte. Daarnaast werd er ook geïnvesteerd in de omkadering.

Er komt met Niels Sabbe een videodata-analist en met Robin Vankerckhove een ontwikkelings- en innovatiecoach. “We hebben ook in het scholenproject geïnvesteerd. De trainingen voor de U16 en U18 starten op dinsdag en donderdag vanaf 15.30 uur en aan diverse Brugse scholen is gevraagd om de spelers hiervoor beschikbaar te stellen. Bart Van Hecke en Ruben Goossens zullen die gasten begeleiden.”

Trainingsveld

Ook de jeugdterreinen zijn een streling voor het oog. Er wordt iedere dag met heel veel zorg aan gewerkt, onder toezicht van Paul Burgess. Hij komt voortdurend van bij AS Monaco om de speel- en oefenvelden te controleren. Burgess werkte voordien elf jaar als director of grounds and environment bij Real Madrid dat hem toen bij Arsenal weghaalde. Hij maakte snel naam door zijn eigen methoden te gebruiken om voor zijn gazon te zorgen. “Voor de doelen werd een half synthetisch matje aangelegd, waar het gras moet doorgroeien. Dat is vergelijkbaar met het trainingsveld van de eerste ploeg”, besluit David Carpels.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten