Cercle Brugge krijgt slaag bij STVV en geraakt nog meer in slechte papieren

Redactie KW

Groen-zwart kreeg weinig voor elkaar en ging in een degradatiewedstrijd met 3-0 onderuit bij STVV. De ploeg van Clement blijft voorlaatste maar ziet de concurrentie voor hen uitlopen.

Ongeveer een jaar geleden had deze wedstrijd evenveel aan belang voor Cercle. Er werd toen onder Storck met 0-1 gewonnen dankzij een knappe vrije trap van Hoggas. En zo kon groen-zwart in een strijd tegen de degradatie de remonte verder zetten met het gekende eindresultaat.

Geen Taravel

Groen-zwart trok reeds zaterdag richting Limburg en trainde in de late namiddag op het kunstgras van Stayen. Net als een week eerder op Kortrijk maakte aanvoerder Taravel geen deel uit van de selectie en kreeg hij van de coach rust. Met Pavlovic van AS Monaco kwam er natuurlijk een extra linksvoetige centrale verdediger bij. “Zo gaat dat in het voetbal”, aldus Taravel die er tijdens de voorbije derby tegen Club wel bij was. Hij speelde vier matchen op rij en de coach stelde hem voor om tegen Kortrijk wat rust te nemen. “Ik volg de trainer zijn richtlijnen. Onze communicatie en verstandhouding is overigens prima. Hij legt zijn tactische keuzes altijd uit.”

Kanouté was nog niet hersteld van zijn blessure, net als Velkovski en Decostere. Voor het eerst dit seizoen maakte de jonge Deuro deel uit van de wedstrijdkern. Hotic, de beste Cerclespeler in de stadsderby, begon ietwat onbegrijpelijk op de bank. In zijn plaats kwam Van der Bruggen voor het eerst bij zijn nieuwe werkgever aan de aftrap. De Fransman Marcelin keerde terug uit schorsing en nam de plaats van Taravel in.

In de openingsfase was het wat aftasten voor beide ploegen, maar bij de eerste kans was toch reeds prijs voor de thuisploeg. Brüls, bij Westerlo in 1B met een rugzak aan ervaring weggeplukt, kreeg de bal van buiten de zestien aangespeeld van Suzuki, kapte zich mooi vrij en zorgde met een mooie trap in de bovenhoek: 1-0.

Bokshandschoenen

De mascotte van STVV had voor deze wedstrijd de bokshandschoenen aangetrokken, om aan te tonen dat er zou moeten worden geknokt. Iets wat door Cercle in het eerste halfuur maar weinig gebeurde. Didillon moest zelfs tot twee keer toe gepast ingrijpen op pogingen van opnieuw Brüls om een dubbele voorsprong te voorkomen.

Trainer Clement wees er voor aanvang van de wedstrijd op dat er op het natte kunstgras vlug zou gespeeld worden, maar er was daar in de eerste helft bij zijn ploeg maar weinig van te merken. Groen-zwart liet een lome indruk na, vond geen oplossingen en had eigenlijk maar een mogelijkheid toen Ugbo van dichtbij over het doel trapte.

Het was van november 2006 geleden dat STVV thuis nog eens kon winnen tegen Cercle. Sindsdien werd er vier keer gelijkgespeeld en trok groen-zwart drie keer met winst terug naar Brugge. Als men die lijn wilde doortrekken zouden de bezoekers in de tweede helft toch op een andere manier voor de dag moeten komen.

Een streep van Hoggas ging maar net naast, maar even voordien kreeg Suzuki bij de thuisploeg al een unieke mogelijkheid om de score te verdubbelen. Cercle was nu toch wat meer op de speelhelft van STVV te zien, Van der Bruggen bediende de inlopende Musaba, maar die kon de bal niet echt naar het doel duwen en ook een schot van Vitinho miste daarna op een tegenprik de goede richting. STVV kreeg het duidelijk lastiger dan in de eerste helft, maar het kwam wel op 2-0. Brüls, weer hij, schilderde een vrije trap op het hoofd van Teixeira en die nam zijn contractverlenging van deze week in dank aan.

Lege handen

Clement greep in en bracht Hotic en Somers voor Pavlovic en Vanhoutte. Ook zij konden tegen een minder STVV in de tweede helft de bakens niet verzetten. Hotic zag een te centraal schot via de hand van Schmidt in hoekschop gaan. Marcelin besloot na een vrije trap naast het doel en ook Ugbo deed hem dit nog eens na.

Scoren leek niet te lukken voor groen-zwart, Durkin kon dit in de slotminuut wel voor de thuisploeg en 3-0 werd de eindscore.

Cercle bleef na die opflakkering in Kortrijk en na twee dagen in Limburg te hebben verbleven opnieuw met lege handen achter. Voor groen-zwart, dat voorlaatste blijft, en coach Clement wordt het stilaan niet vijf maar twee voor twaalf. Zaterdag wacht in eigen huis KV Mechelen. Een wedstrijd die in de loop der jaren al heel wat om het lijf had.

(ACR)

STVV- Cercle Brugge 3-0.

Cercle Brugge: Didillon, Biancone, Bates, Marcelin, Pavlovic (66’ Hotic), Vitinho, Vanhoutte (70’ Somers), Van der Bruggen (84’ Da Silva Lopes), Hoggas, Musaba, Ugbo.

Doelpunten: 17’ Brüls 1-0, 64’ Teixeira 2-0, 90+4’ Durkin 3-0.

Gele kaarten: 28’ Pavlovic, 49’ Buatu, 82’ Cacace, 92’ Colidio. 93’ Marcelin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.