Cercle Brugge is niet opgewassen tegen Genk en verliest met zware cijfers

Genk's Joakim Maehle Pedersen en Cercle's Victor Alexander Da Silva Vitinho. © belga
Redactie KW

Genk, de ploeg in vorm en een maat te groot voor Cercle, dolt vooral in de eerste helft met groen-zwart en scoorde vier keer. Het werd uiteindelijk 1-5. Voor groen-zwart is het de derde thuisnederlaag op rij.

Paul Clement speelde twee wedstrijden op rij zonder Belgen aan de aftrap en zorgde met de komst van Genk voor verandering. Hij had na het verlies tegen Moeskroen en omdat het om de derde match in acht dagen ging enkele wissels aangekondigd en die kwamen er ook.

Vanhoutte en Decostere, allebei 22 en uit de eigen jeugd, mochten opnieuw aan de match beginnen. Vanhoutte kwam in de plaats van Da Silva Lopes, Decostere verving de geblesseerde Biancone. Centraal achterin kwam Bates in de plaats van Taravel. De aanvoerder van Cercle wilde zich niet overbelasten en startte op de bank. Later bleek zijn leiding aan de defensie bijzonder gemist.

In doel bij Cercle kwam de jarige Didillon tegen zijn gewezen club uit. Genk ging overigens op zoek naar een 18 op 18. De Nederlandse coach Van den Brom koos dan ook voor dezelfde elf als op de vorige speeldag, ook al tegen Moeskroen. De andere keeper Vukovic had bij aanvang een keepersshirt van Genk mee, met het nummer zestien, als steun voor Miguel Van Damme. Er volgde daarna nog een minuut stilte ter nagedachtenis aan Maradona en gewezen Genk-speler Anele.

Vrij spel

In de aanvangsfase was Genk na nog geen vijf minuten al vrij dicht bij de kooi van Didillon. Ito probeerde het na een goede aanval zelf te forceren. Uronen plaatste de bal naast en even later trapte Maehle in het zijnet. Het was slecht uitstel. Na balverlies van Vanhoutte in het middenveld zorgde Genk in de omschakeling voor de openingsgoal. Wie anders dan topscorer Onuachu liep goed in om een bal van Ito in het doel te verlengen.

Genk kreeg iets te gemakkelijk vrij spel, vooral langs de flanken en daar maakte men gretig gebruik van. Zo werd net voorbij het kwartier Decostere voorbij gelopen door Ito. De Japanner besloot knap in de kortste hoek. De goal werd echter afgevlagd, maar de VAR onder leiding van Bert Put keurde de goal wel goed: 0-2.

Niet veel gezien

Halfweg de eerste helft hadden we van Cercle nog niet veel gezien. De wedstrijd van woensdag zat duidelijk nog in de benen en tegen een toch wel superieur Genk viel maar weinig te beginnen. Net voor het halfuur dan toch even groen-zwart, maar de laatste pas van Ugbo kon de vrijstaande Musaba niet bereiken. Genk bleef de match domineren en na een half uur eenrichtingsvoetbal scoorde het zelfs nog een derde keer tegen een weergaloos Cercle. Na een lange blessureperiode stond dit keer Heynen op de goede plaats om binnen te knikken en de wedstrijd definitief te beslissen.

Het werd zelfs nog erger voor de thuisploeg toen het ook nog voor Sinterklaas speelde en de vierde goal zo maar weggaf. De Nigeriaan Onuachu nam het met zijn twaalfde van het seizoen in dank aan. Cercle kende duidelijk een mindere dag en als je dan nog uitkomt tegen de ploeg van het moment kan dit wel in een dergelijke uitslag resulteren, al was 0-4 bij de rust wel erg veel voor een onmondig Cercle.

Hotic, dit keer niet in een vrije rol, maar op de rechterflank, zorgde bij aanvang van de tweede helft met een mooie goal voor 1-4. Dit keer was het Genk dat slecht uitverdedigde. Het nummer tien van Cercle zorgde met een streep die via de lat in doel ging. Nadat Genk nog maar eens met een versnelling naar voor kwam en Didillon een vijfde treffer voorkwam werd Vanhoutte vervangen door Corryn. Die ging linksachter spelen en Vitinho schoof een rij op. Groen-zwart claimde van dan af meer balbezit en voetbalde meer op de helft van Genk al waren het de Limburgers die scoorden.

Genk is leider

Heynen voerde een zuivere tackel uit op Kanouté en zo kon ook Bongonda zijn goaltje meepikken. Didillon voorkwam in de slotfase nog dat Maehle de score kon opdrijven en Vitinho trapte voor Cercle tegen de paal. Het bleef bij 1-5 en dat zei genoeg over deze wedstrijd die er eigenlijk nooit een was.

Genk had al vrij vlug de schaapjes op het droge in een kil Jan Breydelstadion en wordt voorlopig leider. Bij Cercle hebben ze deze week voldoende stof om te praten, zeker na de voorbije 3 op 12 en de derde thuisnederlaag op rij. Zaterdag is groen-zwart op hetzelfde uur te gast bij OH Leuven. (ACR)

Cercle Brugge – KRC Genk 1-5.

Cercle Brugge: Didillon, Vitinho, Bates, Marcelin, Decostere, Kanouté, Vanhoutte (57′ Corryn), Hoggas, Hotic (80′ Da Silva Lopes), Musaba (77′ Somers), Ugbo.

Doelpunten: 9′ Onuachu 0-1, 16′ Ito 0-2, 30′ Heynen 0-3, 38′ Onuachu 0-4, 50′ Hotic 1-4, 74′ Bongonda 1-5,

Gele kaarten: 33′ Hotic, 61′ Marcelin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.