Cercle Brugge huurt spits Iké Ugbo van Chelsea

Iké Ugbo. © foto Cercle Brugge
Redactie KW

Cercle Brugge heeft met het Engelse Chelsea FC een akkoord bereikt over de tijdelijke overgang van Iké Ugbo. In de overeenkomst over de rechtsvoetige centrumspits is tevens een aankoopoptie bedongen. De 21-jarige Engelse Nigeriaan was vorig seizoen bij Roda JC in de Nederlandse Eerste Divisie goed voor 13 goals en 3 assists.

Iké Dominique Ugbo, voluit, is in Londen geboren en zoon van een Nigeriaanse vader en een Franse moeder. Hij kwam in 2007 op achtjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Chelsea, doorliep er de jeugdacademie en won alles wat er te winnen viel, inclusief de meest begeerde prijs van allemaal, de FA Youth Cup. Dat was in 2016 aan de zijde van Isaac Christie-Davis, vorig seizoen door Cercle bij FC Liverpool geleend maar omwille van een blessure kwam hij echter niet aan spelen toe.

Met een profcontract op zak werd Ugbo in 2017 een eerste keer door Chelsea uitgeleend, aan Barnsley in de Championship. Hij was toen 18 en ontwikkelde daar zijn verschillende kwaliteiten. In een half seizoen scoorde hij twee keer in 18 matchen. Ugbo kende daarna nog twee uitleenbeurten in de League One, bij MK Dons (2 doelpunten in 17 duels) en Scunthorpe United (1 goal in 16 machten).

Nederland

Na drie clubs in Engeland koos de aanvaller daarna voor een buitenlands avontuur in het Nederlandse Kerkrade bij Roda JC waar hij zich onder andere moest aanpassen aan het voetballen op kunstgras. Het meer technische voetbal paste wel in zijn spelstijl. Na de eerste drie wedstrijden op de reservebank te hebben gezeten, werd hij begin september in de basiself geposteerd. Vanaf dan was hij in 29 wedstrijden goed voor 13 doelpunten en drie assists. Als topscorer van Roda JC keerde Ugbo terug naar Chelsea waar hij tot vorige week deel uitmaakte van de ruime kern U23, met daarin ook Charly Musonda Jr. De zoon van de gewezen speler van Cercle is na een lange, zware revalidatie aan de knie terug aan het trainen.

Ugbo, die jeugdinterlands speelde voor Engeland met U17, U18 en U20, groeide bij Chelsea op met onder andere Fikayo Tomori, Tammy Abraham, Mason Mount, Callum Hudson-Odoi, Reece James en Declan Rice. Het merendeel van hen werd tevens uitgeleend met de bedoeling ooit in de hoofdmacht van The Blues te kunnen aantreden.

Belgen

De nieuwe aanvaller van Cercle werd in Kerkrade geregeld gescout door gewezen Chelsea-spits Tore André Flo en was er ploeggenoot van enkele Belgen, zoals de Bruggeling Niels Verburgh die zijn opleiding kende bij Club Brugge en momenteel wacht op een nieuwe uitdaging, en Livio Milts die een seizoen voor de beloften van blauw-zwart uitkwam.

Iké Ugbo (1m85), die als een rechtsvoetige zowel in punt als op de vleugels uit de voeten kan, volgt nu in de voetsporen van Kylian Hazard, die zij het definitief ook de overstap van Chelsea naar Cercle maakte. Voorzitter Vincent Goemaere is alvast opgetogen met de komst van de nieuwe spits. “Onze aanvalslinie is op die manier gericht versterkt”, vindt hij. “Ugbo is een stevige, sterke spits die vorig seizoen in Nederland gemakkelijk de weg naar doel wist te vinden. Dat torinstinct mag hij dit seizoen bij Cercle etaleren.”

Ugbo trainde dinsdag al met de groep mee. Groen-zwart nam een aankoopoptie voor de nieuwe spits die in Londen nog tot eind dit seizoen onder contract ligt, maar de prijs zou zeer hoog liggen. (ACR)