Cercle Brugge-coach Fred Vanderbiest vrijgesproken in hoger beroep

© BELGA
Redactie KW

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB heeft Fred Vanderbiest dinsdag vrijgesproken van de speeldag schorsing opgelegd door de Geschillencommissie. De coach van tweedeklasser Cercle Brugge moet wel nog steeds 400 euro boete betalen.

In het doelpuntenloze gelijkspel tegen Lommel United op de 17e speeldag in de Proximus League voelde Cercle Brugge zich benadeeld, omdat scheidsrechter Dieter De Naeyer in de slotfase geen strafschop floot. Na de wedstrijd ging de technische staf van Cercle verhaal halen bij de arbiter “op een verbaal agressieve manier”, aldus het scheidsrechtersverslag. Vanderbiest hield vorige week dinsdag ter zitting van de Geschillencommissie vol dat hij zich niet agressief uitgelaten heeft, maar kon dat niet bewijzen. De Geschillencommissie gaf de oefenmeester van groen-zwart daarom, op basis van het scheidsrechtersverslag en het voorstel van het Bondsparket, een schorsing van één speeldag en een geldboete van 400 euro, waarvan 200 euro voortvloeit uit een voorwaardelijke straf. In de zitting in hoger beroep van vorige week vrijdag vroeg Cercle Brugge uitdrukkelijk om scheidsrechter De Naeyer te horen. Volgens het bondsreglement had de verdediging daar recht op en dus werd de zaak met vier dagen uitgesteld.

Gelijkheids- en proportionaliteitsbeginsel

Ter zitting verklaarde scheidsrechter De Naeyer dat Vanderbiest verbaal agressief was, maar geen beledigende woorden gebruikte. De arbiter voelde zich geïntimideerd, omdat Vanderbiest hem al roepend en met armbewegingen had aangesproken. De verdediging haalde aan dat de sanctie gevorderd door het Bondsparket en bestendigd door de Geschillencommissie niet in verhouding was met de sanctie voor hulptrainer Chris Janssens, die voor één speeldag geschorst werd en een boete kreeg van 400 euro (waarvan 200 effectief) omwille van dezelfde feiten. “Maar Janssens keerde na de feiten in kwestie nog eens terug bij de scheidsrechter om nogmaals op een onbeleefde en verbaal agressieve manier zijn mening te uiten“, klonk het.

De Geschillencommissie Hoger Beroep vindt dat Vanderbiest zich evenwel misdroeg ten aanzien van scheidsrechter De Naeyer, maar houdt rekening met het gelijkheids- en proportionaliteitsbeginsel. Omdat Janssens zich tot twee keer toe heeft bezondigd aan “onbetamelijk gedrag”, geeft de commissie een mildere straf aan Vanderbiest, zijnde een boete van 400 euro. De speeldag schorsing wordt niet weerhouden. Daardoor zitten Vanderbiest en Janssens, die zijn schorsing afgelopen weekend uitzat, zondag gewoon in de dug-out wanneer Cercle Brugge SK Lierse ontvangt op de 19e speeldag in de Proximus League.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten