https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Cercle Brugge begint aan belangrijkste matchen van het seizoen

Vorig jaar kon Cercle op Le Canonnier nog rekenen op de vocale steun van een uitverkocht bezoekersvak. (foto Belga)©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Vorig jaar kon Cercle op Le Canonnier nog rekenen op de vocale steun van een uitverkocht bezoekersvak. (foto Belga)©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Redactie KW

Kan Cercle Brugge eind deze maand de lachende derde worden? Groen-zwart staat voor een uiterst belangrijke tweeluik. Een zes op zes bij Moeskroen en tegen Waasland-Beveren moet, maar kan het? “Ik heb er een goed oog in. Meer dan vorig seizoen”, klinkt gewezen speler Frederik Boi overtuigd.

Frederik Boi (39) verkeerde als prof met groen-zwart soms wel eens in degradatiegevaar, maar zakken deed hij niet. Die ene keer dat het wel gebeurde maakte de Bruggeling geen deel uit van de groep, omdat hij in dat seizoen naar KFC Izegem trok. “Dit zijn echt stressvolle situaties”, weet hij. “Door het resultaat van Waasland-Beveren (1-0-winst tegen Eupen, red.) is het pijnlijk dat ze nu laatste staan. Uiteindelijk komen de matchen van de waarheid er nu aan en kunnen ze net als vorig seizoen, toen vrij uitzonderlijk, voor de ommekeer zorgen. Met wat ik tegen Anderlecht zag, moeten ze dit toch kunnen nastreven, al vind ik het zeer bizar dat ze in die situatie gekomen zijn. Ze moeten nu vooral niet panikeren. De groep moet rustig blijven. Misschien slaat die motor wel aan en zitten ze in die flow. Ze moeten er net als ik blijven in geloven”, aldus Boi. “Het is niet onmogelijk wat ze moeten doen. De kloof is zeker te overbruggen.”

Halve thuismatch

Vorig jaar had de twaalfde man een groot aandeel in de remontada. Na winst tegen KV Mechelen en op STVV werd ook nog eens met 0-1 gewonnen bij Moeskroen. Voor de verplaatsing naar Le Cannonier deelde de Vereniging opnieuw gratis tickets uit. Een schot in de roos. Op een dag waren de 1.225 beschikbare kaartjes aan de man gebracht en een pak mensen hadden zelf nog tickets gekocht, zodat het leek alsof groen-zwart een thuismatch speelde.

Dit jaar moet de ploeg het in de strijd om het behoud zonder fans doen. Al zijn de nodige aanmoedigingen niet ver weg. Zo stond er zondagavond een supportersgroep met pyro vuurwerk ter hoogte van de parking van Vives in Sint-Michiels toen de spelersbus richting het Jan Breydel trok. “Een stadion met fans kan een bepalende factor zijn, het kan invloed hebben. Zo gaf ik destijds Tom Van Mol eens een bal mee op de flank en door de reactie van het Cerclepubliek langs die kant voelde je dat er iets inzat”, herinnert Boi. “Ik heb het gevoel, ondanks ze niet in de tribune zitten, dat de fans nu met zijn allen de ploeg willen steunen. En een gemis, dat is het voor beide ploegen. Het kan wel een voordeel zijn wanneer ze anders voor volle tribunes met een ferme, fanatieke thuisaanhang moeten voetballen.”

De match van zaterdagavond kan een revanche zijn voor de heenmatch. Die werd omwille van corona bij Moeskroen een maand later gespeeld. Les Hurlus had amper gescoord, geen enkele wedstrijd gewonnen en de ploeg stond na drie gelijke spelen laatste. Cercle kwam in een moeilijke match na ruim een uur op voorsprong via Musaba. Er werd gevlagd voor buitenspel, maar de VAR kende de goal correct toe. Amper drie minuten later bracht aanvoerder Taravel de score op 2-0. De VAR keurde die goal echter af omwille van voorafgaand buitenspel door Ugbo. De 1-1 volgde en opnieuw de VAR kende nadien nog een penalty toe na een fout door Lopes, al was die buiten het strafschopgebied. In plaats van 2-0 werd het 1-2, wat toen de zeer lange mindere periode van Cercle inluidde.

Beter buitenshuis

Groen-zwart behaalde al meer punten buitenshuis: 13 van de 23. Tegen Anderlecht kon men na lange tijd een tegengoal vermijden. Voor coach Yves Vanderhaeghe zeer belangrijk. “Als we uit deze situatie willen raken, gaan we de nul moeten houden. Het was pas de derde keer. De basis om goede prestaties te leveren en om punten te pakken is om goed te verdedigen en niks weg te geven.”

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten