Ceo’s Eddy Cordier (Zulte Waregem) en Matthias Leterme (KV Kortrijk) blikken vooruit op de competitiestart

Matthias Leterme: "Er is veel kwaliteit en mentaliteit aanwezig in onze kern." © OV
Redactie KW

Dit weekend start de nieuwe voetbalcompetitie, tenminste als Westerlo ongelijk krijgt van de rechter in kortgeding om ook de Antwerpenaren nog een plaats in 1A te geven. KV Kortrijk ontvangt daarin zondagavond Waasland-Beveren, Zulte Waregem mag het eveneens thuis opnemen tegen Racing Genk. De voorbereiding verliep door de coronamaatregelen en de vele rechtszaken wat warrig en onduidelijk. Wij legden zowel Eddy Cordier, ceo van Zulte Waregem als Matthias Leterme, ceo van KV Kortrijk, vijf vragen voor in de aanloop naar de eerste competitiewedstrijd.

In welke mate heeft de coronacrisis financiële gevolgen voor de club?

Eddy Cordier: “Het is moeilijk, maar dat is het voor iedereen. Voetbal is onze core business, creatief zijn is moeilijk. We kunnen hier toch moeilijk plots parfum beginnen verkopen? Bovendien verhuren we normaal gezien heel wat ruimtes in het stadion. Dat gaat nu ook niet meer, maar we geraken er wel door, onder meer dankzij besparingen. De spelers hebben twee maanden tot 45 procent van hun loon ingeleverd. Met creatieve vernieuwingen proberen we extra inkomsten te genereren. Zo hebben we meer ledborden rond het veld geplaatst, die goed in beeld komen tijdens een wedstrijd. We onderhandelen ook over nieuwe samenwerkingsvormen met Eleven, dat de televisierechten van de Jupiler Pro League beheert. Velen kijken er naar uit om opnieuw de emotie van de sport te voelen in het Regenboogstadion, al kunnen we op dat vlak momenteel weinig ondernemen. We staan in permanent overleg. Eigenlijk vind ik de onzekerheid lastiger dan het feit dat we nu zonder inkomen zitten.”

Matthias Leterme: “Dat er een negatieve financiële impact is, staat buiten kijf. Daar een exact bedrag op plakken, is nu onmogelijk. Het zal afhangen van hoe het seizoen evolueert. We moeten afwachten welke maatregelen van kracht blijven en of er eventueel versoepelingen komen. We zullen pas de rekening kunnen maken op het einde van het seizoen. Onze abonnementenverkoop verliep redelijk vlot, alleen jammer dat die nu stil ligt aangezien er werd beslist om tot eind augustus geen publiek in de stadions toe te laten. Voordien gingen de abonnementen vlot over de toonbank. We zijn opgetogen dat veel mensen de club op deze manier steunen, ondanks de onduidelijke situatie.”

Wat vinden jullie van het nieuwe competitieformat?

Matthias Leterme: “Het competitieformat heeft jammer genoeg lang op zich laten wachten. We wisten niet in welk vorm (met achttien clubs, play-offs voor nummers 1 tot 4 voor de titel en 5 tot 8 voor laatste ticket Europa League en vanaf nummer negen is seizoen eigenlijk voorbij, red.) en wanneer er gestart zou worden. Er is veel energie en aandacht naartoe gegaan, terwijl die eigenlijk voor iets anders gebruikt had kunnen worden. Ik ga me niet vastpinnen op die achtste plaats. We zijn een ambitieuze club en willen altijd zo hoog mogelijk eindigen. We willen een uitdager zijn voor de ploegen die ambiëren om tot die top acht te behoren. Als we erin slagen om achtste te eindigen, zou dat een mooie zaak zijn voor KV Kortrijk.”

“We openen nu het seizoen niet langer tegen Eupen, maar wel tegen Waasland-Beveren. Er is altijd met twee woorden gesproken over Waasland-Beveren. Het was snel duidelijk dat zij zich niet neerlegden bij de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League. Het is deels een verrassing, maar anderzijds ook niet. Of het speciaal wordt? Nee, we zullen die thuiswedstrijd aanvatten zoals we dat initieel tegen Eupen ook zouden doen.”

Eddy Cordier: “Ik zat in de werkgroep die werd opgericht vlak na de uitbraak van het coronavirus in ons land. Wij waren van in het begin voorstander van een competitie met achttien clubs, zonder play-offs. En als het echt moest, met mini-play-offs. Dat is exact wat nu is beslist, dus ik ben niet ontevreden. Al kon het nog ietsje beter: ik wilde eigenlijk pas na drie in plaats van na twee jaar weer overschakelen naar 16 clubs. Om zo nog een jaar langer uit te stellen dat drie clubs moeten zakken. Pas op: Zulte Waregem is niet bang van degradatie, maar het blijft natuurlijk voetbal. Na twee jaar wilde ik bovendien de mini-play-offs evalueren en bekijken of die interessanter zijn dan het huidige play-off 1, met zes ploegen, maar daar vonden we geen tweederdemeerderheid voor.”

“Die mini-play-offs zijn voor ons wel een voordeel. De top acht moet voor Essevee haalbaar zijn. Sinds de komst van Antwerp is het moeilijker geworden om de top zes te halen. Antwerp beschikt over een budget dat drie keer zo groot is als dat van ons. Ook Charleroi heeft extra troeven als grootstad, terwijl wij geografisch niet ideaal liggen tussen Gent, Brugge en Kortrijk. Zowel commercieel als qua publiek is dat extra moeilijk voor Essevee. En als play-off I halen dan zo moeilijk wordt, waarom zou je dan dat format steunen? Trouwens, ook qua naam zijn die vernieuwde play-offs trouwens interessanter. Play-off 2 schrikt de supporters af, terwijl Europa League Play-Off al veel aantrekkelijker klinkt.”

“Ook een competitie met 20 clubs zou een goed idee zijn. Ik ben ervan overtuigd dat 24 profclubs veel te veel is voor ons land. We dachten dat zeven clubs van de 23, want Lokeren was toen al failliet, geen licentie zouden krijgen. Eén reeks van profvoetbal was dus logisch, maar het BAS dacht daar anders over.”

Waar liggen de sterktes van jullie team?

Eddy Cordier: “Sommigen vonden Zulte Waregem vorig seizoen niet goed, maar we stonden met bijna dezelfde ploeg als nu zesde in december en haalden de halve finale van de beker. Dat lijkt mij toch heel goed. Onze plaats is ergens tussen plek zes en negen. We beschikken dit seizoen over meer rust en ervaring dan vorig seizoen. De vertrekkers zijn beter of evenwaardig vervangen. Door Pletinckx kapitein te maken, geven we bovendien een duidelijk signaal aan de jonge gasten: hier is iets mogelijk. Dat motiveert. Pletinckx gedraagt zich als een leider, is verstandig, ligt goed in de groep, is een goede voetballer, is communicatief sterk en spreekt verschillende talen. De kapiteinsband is verdiend. Een andere sterkte is dat Dury veel systemen heeft uitgeprobeerd tijdens de voorbereiding. Zo beschikken we tijdens de competitie over verschillende mogelijkheden. Met drie of met vier achterin bijvoorbeeld. We kunnen schuiven.”

Matthias Leterme: “Voetbal is teamwork. Ik ga geen specifieke linies eruit pikken. Als ik naar onze oefenwedstrijden kijk, stel ik vast dat vooraan de efficiëntie wat ontbrak. Ik hoop dat we onze doelpunten hebben opgespaard voor de competitiestart. De huidige spelersgroep is homogeen en evenwichtig samengesteld. Er is veel kwaliteit en mentaliteit aanwezig. Dat zijn sterktes, zonder te gaan zeggen: op die positie staan we sterk. Bovendien recupereren we wat jongens die sukkelden met blessures. Hines-Ike, Derijck en Selemani trainen volop mee met de groep. Daarna zouden we graag zo snel mogelijk Julien De Sart en Jovan Stojanovic wedstrijdfit krijgen.”

Wat zijn de zwakke plekken bij jullie team?

Eddy Cordier: “Op vandaag zie ik in geen enkele linie een echt zwakke plek. Vorig seizoen hadden we verdedigend soms een probleem, maar nu zijn we versterkt met Bianda, De Bock en Opare en hebben de spelers van vorig seizoen meer ervaring. We moeten wel nog meer balans en stabiliteit vinden. Vorig seizoen waren die wisselvallige prestaties niet goed. We begonnen zwak, zetten dan een sterke reeks neer om dan weer af te zwakken. Dat moet eruit. Een andere zwakte, maar die geldt voor iedereen, is dat positieve coronagevallen onze wedstrijdvoorbereiding in de war kunnen sturen. Als we gespaard blijven van blessures zullen we een goed seizoen kennen. Het uitvallen van Bossut is wel al meteen een tegenvaller. We weten nog niet hoe lang hij out zal zijn, maar zijn vrouw klonk wel positief. Hij komt zeker terug, Sammy is een vechter.”

Matthias Leterme: “In de defensie moet er nog wat bij. We hebben bijvoorbeeld ook maar één linksachter. We zoeken ook nog een doelman die de concurrentie kan aangaan met Adam Jakubech. Voorts proberen wij ook nog onze kern samen te houden (want er is interesse voor Terem Moffi, red.). Men spreekt van bedragen tot 5 miljoen euro voor hem, maar dat vind ik persoonlijk zelfs te weinig. Bovendien hoop ik dat we gespaard blijven van extra-sportieve zaken zoals covid-19 en blessures.”

Bent u tevreden over de gerealiseerde transfers?

Matthias Leterme: “Wij hebben met rechtsachter Gilles Dewaele, middenvelder Michiel Jonckheere en doelman Adam Jakubech drie spelers aangetrokken en zijn absoluuut tevreden. Het is nu aan Adam om te bevestigen wat hij liet zien in het tweede deel van vorig seizoen. Met Michiel en Gilles haalden we twee jongens met kwaliteit, twee jongens die heel veel goesting hebben ook. Beiden hebben trouwens al heel wat wedstrijden op de teller staan. Het zijn goeie jongens. Toevallig zijn het beiden ook West-Vlamingen. Dat is tof voor de club en de supporters.”

“Door de coronacrisis kent deze transferperiode een atypisch verloop. De kern is nog niet afgewerkt. We willen ons hier en daar nog versterken. De marktsituatie is helemaal anders dan andere jaren. Met de Jupiler Pro League starten wij als een van de eerste competities. In andere landen moeten sommige clubs nog aan de voorbereiding beginnen. Er moet nog een evaluatie gemaakt worden van hun kern. Er is heel wat onzekerheid op de markt omdat de competities niet op elkaar afgestemd zijn.”

“Met Dewaele en Jonckheere haalden we twee jongens met kwaliteit binnen. Twee West-Vlamingen ook, dat is tof voor de fans”

Eddy Cordier: “Gelukkig heeft de coronacrisis op de transfermarkt weinig gevolgen voor ons. We hebben de afgelopen winter al drie transfers gedaan in functie van dit seizoen. Met Srarfi, Dompé en Vossen hebben we geanticipeerd op het vertrek van Larin. Die drie zijn intussen goed geïntegreerd. Daarom hadden we nu niet veel transfers meer nodig. Officieel zijn er drie nieuwkomers, maar ik tel dus eigenlijk zes transfers. Vergeet niet dat wij geen 2 of 3 miljoen euro op tafel kunnen leggen voor een speler, zeker nu niet. We zijn dus creatief te werk gegaan. We zochten ook enkel naar de posities die we nodig hadden: flankverdedigers. Momenteel hebben we een kern van 26 spelers, dat volstaat. Ik heb er vertrouwen in. Achterin zijn we sterker, ons middenveld heeft iets meer ervaring en voorin heb ik alle vertrouwen in Jelle Vossen, hij is een garantie op goals. Zonder blessures zijn we beter dan vorig jaar. Dury kent de knepen van het vak. En hij is kalm nu, dus het zit wel goed met de kern.”

Zondag 9 augustus om 16 uur: Zulte Waregem Racing Genk.

Zondag 9 augustus om 20.45 uur: KV Kortrijk Waasland-Beveren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.