Cafebazen op ‘De Platse’ in Brugge zetten zich schrap voor kampioenenviering

In 2018 konden de Club-supporters nog een gezellig feest bouwen op de Grote Markt.© Belga
In 2018 konden de Club-supporters nog een gezellig feest bouwen op de Grote Markt.© Belga
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De cafébazen van Sint-Andries Platse, waar steevast intens wordt meegeleefd met de prestaties van Blauw-Zwart, kijken met spanning uit naar een mogelijke kampioenenviering van Club Brugge zondagavond. “We hebben met de uitbaters afgesproken het terrasmeubilair binnen te halen en drankjes enkel aan de deur en in plastic bekers te verkopen”, stelt burgemeester De fauw.

Ironisch genoeg zal het van de prestatie van aartsrivaal Anderlecht vanavond afhangen, in de wedstrijd tegen Genk, of Club Brugge zondag mogelijk een nieuwe landstitel kan binnen halen. Daar zijn ze zich natuurlijk ook op en rond ‘De Platse van Sint-Andries, in de schaduw van het Jan Breydelstadion, goed van bewust.

“Wij kijken zeker met spanning uit naar die belangrijke wedstrijd van vanavond. Die zal bepalen of we ons al schrap moeten zetten voor een mogelijk titelfeest op zondag”, zegt Steven Derynck van frituur Carlos. Steven startte in juli vorig jaar samen met zijn partner Debby De Raedt als nieuwe uitbater van de bekende frituur.

Op het dak

“Iedereen zal zich nog de beelden herinneren van enkele jaren terug toen uitzinnige fans op het dak van de frituur klommen. De toenmalige uitbater had toen voor duizenden euro’s schade. Hij liet naderhand, tijdelijk, prikkeldraad monteren om het opklimmen te verhinderen. Dat heb ik gisteren ook al gedaan. Ik ben nog maar net begonnen met de uitbating, en dan nog pal in de coronaperiode, dus ik heb geen zin in kosten voor herstellingswerken.”

BRUGGE -- schrik voor kampioenenviering De Platse / Steven Derynck en Debby De Raedt.© Davy Coghe
BRUGGE — schrik voor kampioenenviering De Platse / Steven Derynck en Debby De Raedt.© Davy Coghe

“Binnen in de frituur zullen we alle losse elementen weg halen en de bewegingsruimte voor de klanten ook wat beperken.Ik hoor via kennissen bij supportersgroep Blue Army dat er toch wel behoorlijk veel volk zal afzakken naar De Platse mocht Club effectief kampioen worden.”

Sluiten?

Ook bij café De Chalet wordt met spanning uitgekeken naar de komende belangrijke wedstrijden. “Ik hoor dat er zaken zijn die willen sluiten, omdat ze het een risico vinden, maar wij zouden toch wel graag open doen”, zegt kelner Sven Sarlet. “Het ziet er dan wel naar uit dat we het terrasmeubilair uit voorzorg binnen halen en enkel werken met verkoop vanuit de deuropening; met een tapinstallatie.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) had intussen al contact met enkele uitbaters en deze namiddag was er overleg met de politie. “Ik heb zelf enkele uitbaters bezocht en er bleken toch wat verschillende meningen te zijn over hoe om te gaan met een mogelijke kampioenenviering in toch moeilijke omstandigheden; door de nog steeds geldende coronamaatregelen voor de horeca”, stelt De fauw.

Geen bediening aan tafel

“Zo waren er uitbaters die me vroegen om alle uitbatingen tijdelijk te sluiten. Terwijl er anderen zijn die per se wilden openen. Finaal is de afspraak nu dat wie wil openen dat zeker kan en mag, maar dat het terrasmeubilair zal binnen gehaald worden. Er zal dus geen bediening aan tafel zijn. Gezien de massa die verwacht wordt zou dat praktisch ook niet mogelijk zijn.”

“De uitbaters zullen drank kunnen verkopen aan de ingang van de zaak en alles moet in plastic bekertjes geschonken worden. Uiteraard zal daarmee dan wel de maatregelen overtreden worden die stelt dat er enkel al zittend aan tafel mag geconsumeerd worden maar dat zal de politie voor deze uitzonderlijke gelegenheid door de vingers zien.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier