Burgemeester Dirk De fauw reageert fel op uitlatingen Cercle-voorzitter: “Cercle voert gesprekken om naar Sijsele te verhuizen”

De Brugse burgemeester Dirk De fauw getooid in de kleuren van Club én Cercle.© Davy Coghe
De Brugse burgemeester Dirk De fauw getooid in de kleuren van Club én Cercle.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Hoog tijd dat eindelijk de waarheid gezegd wordt in het stadiondossier”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Hij verslikte zich bijna, toen hij vorige week ons interview met Cercle-voorzitter Vincent Goemaere las die stelt dat de Vereniging uit zijn huis wordt gezet. “Cercle overweegt zelfs naar Sijsele te verhuizen.”

Cercle Brugge diende niet alleen een bezwaarschrift tegen het nieuwe Clubstadion, maar Vincent Goemaere stelde vorige week ook onverbloemd dat de Brugse burgemeester de Vereniging uit haar huis zet. “Vincent Goemaere vergeet dat het Jan Breydelstadion stadseigendom is, waarop de Vereniging een tijdelijk gebruiksrecht kreeg en niet eens huur moet betalen”, stelt Dirk De fauw. “De twee voetbalploegen staan wel zelf in voor de kosten volgens een onderlinge verdeelsleutel.”

Lijdensweg

“Al meer dan vijftien jaar ijvert Club voor een groter en Cercle voor een kleiner stadion. Toen het eerste dossier van Club langs de Oostkampse baan met groot winkelcentrum geen draagvlak vond, volgde een lange lijdensweg. In 2010 vroeg de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening mij om te bemiddelen. Ik kwam tot een akkoord met Club, Cercle en de gemeentebesturen van Brugge en Oostkamp voor de bouw van een stadion met 40.000 zitjes op de Chartreuse. Enkel Zedelgem was niet akkoord wegens mogelijke mobiliteitsproblemen.”

“Toen was een gezamenlijk stadion met Club voor Cerclevoorzitter Frans Schotte geen enkel probleem. Maar door procedures voor de Raad van State van de vzw Groen werd het dossier gekelderd. Bijgevolg onderzocht Club de site op de Blankenbergse Steenweg. Eind 2011 stelde Cercle voor om op Olympia te blijven, na het vertrek van Club. De Vereniging wou de benedenring van Jan Breydel afbreken en het speelveld verhogen. Om dit te betalen moest meer dan de helft van de Olympiasite verkaveld worden. Het stadsbestuur heeft die plannen nooit goedgekeurd!”

Als Cercle Calimero blijft spelen, zal het niet lukken

“In oktober 2013 dienden Club én Cercle samen een projectnota in voor twee voetbaltempels in Sint-Pieters: een stadion voor Club en een multifunctioneel stedelijk centrum waar Cercle kon spelen. Maar in 2015 wou de Vereniging Jan Breydel opnieuw verbouwen en 12 ha verkavelen. Het idee was om ook serviceflats te voorzien. Groen-zwart wou stadsgrond verkopen om een eigen stadion van 53 miljoen euro te financieren!”

“Club werd ongeduldig, want tegen 2024 moet blauw-zwart een nieuw stadion hebben om Europees te kunnen spelen. In juni 2019 nodigde het Cerclebestuur mij uit in restaurant LESS. CEO Marc van Maele zei: Burgemeester, wij denken dat we voor u een oplossing hebben voor uw probleem met de voetbalstadions . Ik viel bijna van mijn stoel toen ik de woorden, die door voorzitter Vincent Goemaere beaamd werden, hoorde: Wij zijn niet getrouwd met Jan Breydel en zijn bereid naar een andere plaats te verhuizen, dan kan Club bouwen op Olympia . Voorwaarde was dat er een oplossing komt voor Cercle.”

Kanaaleiland

“Er is toen gesproken over het Kanaaleiland, maar ik heb mijn voorbehoud geformuleerd, omdat het terrein te klein is en ik geen oplossing had voor de busparking. Op 11 september 2019 heb ik in het Basecamp in Westkapelle het voorstel van Cercle voorgelegd aan Bart Verhaeghe. Na veertien dagen bedenktijd zie hij mij dat Club het zag zitten om op Olympia een stadion te bouwen.”

“Van toen af aan heeft de Stad studiewerk verricht om een plaats te vinden voor Cercle. Voor de Watertoren, Daverlo, Gulden Kamer, Tempelhof en het Kanaaleiland waren er grote bezwaren. Ofwel qua ontsluiting ofwel door de beperkte terreinoppervlakte. Eind 2019 werkte Club zelf een voorstel uit om op Olympia twee stadions te bouwen en het kleinere stadion te verhuren aan Cercle, maar de Vereniging wou niet huren aan Club! Zelfs niet met de Stad als tussenpersoon!”

Cercle Brugge vroeg aan een architect en een aannemer plannen uit te tekenen voor een kleiner stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Zo ziet het ontwerp er in detail uit, met ruimte voor groen en oefenvelden. (gf)
Cercle Brugge vroeg aan een architect en een aannemer plannen uit te tekenen voor een kleiner stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Zo ziet het ontwerp er in detail uit, met ruimte voor groen en oefenvelden. (gf)

“Op 9 januari 2020 heeft het schepencollege zijn principieel akkoord gegeven dat Club kan bouwen op Olympia én dat er een oplossing moet gevonden worden voor Cercle. De Stad heeft de Blankenbergse Steenweg voorgesteld. We hebben dat niet vooraf met Cercle besproken, maar het leek de meest haalbare oplossing. Er werd uitdrukkelijk gemeld dat Cercle tijdelijk onderdak moet krijgen in het Clubstadion, als er nog geen oplossing is.”

Uitgestoken hand

“Cercle weigert die uitgestoken hand en zegt niet in het stadion van de buren te willen spelen, omdat dit geen neutraal terrein is. Dat Vincent Goemaere nu bezorgd is voor de mobiliteit in Sint-Andries, terwijl hij meermaals Olympia wou verkavelen of zelfs twee stadions wou laten bouwen, is merkwaardig. Maar de Stad wil Cercle niet in de steek laten. We hebben al in Sint-Kruis en langs de Blankenbergse Dijk grond aangekocht voor een jeugdcentrum.”

“Naar de buitenwereld toe doet Cercle alsof het vasthoudt aan Jan Breydel. Maar de Vereniging heeft al architecten aangesteld om een stadion in te tekenen langs de Blankenbergse Steenweg. Er is al gesproken met projectondernemers en aannemers (Global Estate en Artes). Cercle gelooft zelf nog in Sint-Pieters. Maar Vincent Goemaere voert ook gesprekken om Cercle naar Sijsele te verhuizen.”

”Het stadsbestuur probeert om met de procederende partijen tot een akkoord te komen. Enkel met de vzw Groen is geen compromis mogelijk. Als Cercle een grote toekomst wenst, moet het nu springen. De Vereniging krijgt de kans van de Stad om de mooiste voetbalsite van Vlaanderen te bouwen. Als groen-zwart Calimero blijft spelen, zal het niet lukken!”

Politieke eensgezindheid zoek ?

Is de politieke eensgezindheid in Brugge rond het stadiondossier zoek? Vorige week bleek uit een rondvraag van KW/Brugsch Handelsblad dat niet alle 47 gemeenteraadsleden en fracties meer achter het politiek akkoord staan. Burgemeester Dirk De fauw maakt het rekensommetje en reageert als volgt:

”Eigenlijk is er ten overstaan van de standpunten van januari 2020 niet veel veranderd. De burgemeester en de 9 schepenen zeggen duidelijk ‘ja’. Bij CD&V zijn alle 12 raadsleden voorstander, slechts drie onder hen zegt ‘ja, maar’. Ze vinden dat er ook een goede oplossing moet zijn voor Cercle. Daar zijn wij het allemaal over eens. Bij Vooruit is iedereen unaniem pro, net als bij Open VLD Plus, al wijzen twee liberalen ook op de situatie van Cercle. Het Vlaams Belang zegt ‘ja’. Conclusie: 37 van de 47 raadsleden zijn pro, dat is een meerderheid van 78,72%.”

“N-VA heeft zich onthouden wegens de juridische onzekerheid voor Cercle. Een andere verklaring heb ik niet. Die intendant waar Geert Van Tieghem naar vraagt, kan er enkel zijn om de VZW Groen te overtuigen, maar zijn partijgenote Vlaams minister Zuhal Demir heeft duidelijk al gezegd dat het aanstellen van een onafhankelijke bemiddelaar nutteloos is en ze heeft gelijk! Indien het dossier van de de Blankenbergse Steenweg in orde komt, zal ook N-VA ‘ja’ stemmen.

”Het is duidelijk dat de partij Groen in het verlengde van de vzw Groen niet wenst dat er gebouwd wordt op de Blankenbergse Steenweg. Gemeenteraadslid Andries Neirynck neemt als Cercle supporter een standpunt in dat radicaal indruist tegen het standpunt van het Cercle-bestuur, want Cercle wil in geen geval, zelfs niet tijdelijk, in het stadion van Club spelen. De Stad zal en mag geen stadion meer bouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier