Buitenlandse journalisten: “Op één match kunnen jullie Frankrijk aan”

Samuel Umtiti scoort het enige doelpunt in de halve finale tussen België en Frankrijk op het WK van 2018. Kunnen de Rode Duivels de Fransen nu wel kloppen? (foto Getty)©Chris Brunskill/Fantasista Getty Images
Samuel Umtiti scoort het enige doelpunt in de halve finale tussen België en Frankrijk op het WK van 2018. Kunnen de Rode Duivels de Fransen nu wel kloppen? (foto Getty)©Chris Brunskill/Fantasista Getty Images
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Op het WK 2018 in Rusland eindigden slechts twee landen voor de Belgen: wereldkampioen Frankrijk en vicewereldkampioen Kroatië. We zochten een Franse academiemanager en een Kroatische journalist op met de vraag: zijn de Rode Duivels drie jaar later nu wél te sterk voor alles en iedereen? “Het gaat ook om onophoudelijke psychologische oorlogsvoering. Als je dat niet aanvaardt, ben je niet klaar voor het allerhoogste niveau.”

In Frankrijk nemen de meesten les petits Belges intussen ernstig, lijkt het. “België niet beschouwen als een enorme concurrent voor ons, zou een fundamentele fout zijn”, zegt Jean-Michel Vandamme (61), algemeen manager van de academie van landskampioen Lille OSC. “Behalve heel veel talent beschikt jullie ploeg ook over heel veel ervaring. Op het WK al liet België zien dat het ons in één wedstrijd kan kloppen. Jullie waren toen heel dicht bij de wereldtitel: hadden jullie ons in de halve finale geklopt, dan denk ik dat jullie wereldkampioen waren geworden. Het was duidelijk dat er daarvoor weinig ontbrak. Als iedereen in vorm is, zijn jullie even sterk als wij. We hebben trouwens dezelfde karakteristieken, zoals de rijkdom van de diversiteit en de integratie van verschillende culturen.”

Efficiëntie

Tomislav Gabelic, journalist van 24Sata, de grootste krant van Kroatië, vreest de Belgen. “Sinds het WK 2018 bid ik dat België uitgeschakeld zal worden, zodat wij niet tegen hen kunnen uitkomen”, zegt hij. “Ik vind alleen Frankrijk nog beter. Niet de basiself, maar de bank: hun reservoir aan talent lijkt onuitputtelijk. Ze zijn beter gewapend om afwezigen te vervangen. Daarom zijn ze mijn favoriet voor het EK. Als ze vijf keer tegen elkaar spelen, denk ik dat Frankrijk drie of vier keer zal winnen. Maar in één wedstrijd is België in staat hen te kloppen.”

In de halve finale van het WK 2018 mikte een behoudend Frankrijk tegen België op de counter en besliste de wedstrijd op een stilstaande fase: 1-0. Kritiek op die aanpak, vindt Vandamme belachelijk. “Frankrijk is een intelligente ploeg die zich aanpast aan zijn tegenstanders om hen zijn spel op te kunnen leggen. Tegen België spelen, betekent dat je moet aanvaarden dat je af en toe heel hard zult moeten verdedigen, want hun offensief potentieel is enorm. Zeggen dat Frankrijk defensief speelde, zijn beschouwingen waar ik niet op wil ingaan. Het is onzin. De Belgen moeten leren van de fouten die ze toen maakten, om de volgende keer dat ze tegen Frankrijk spelen beter te doen. Het allerhoogste niveau is de speelplaats niet, hé. Waar het daar om gaat, is efficiëntie. C’est tout. Toen Frankrijk in de WK-finale van 2006 van Italië verloor, nadat Zidane zich met een kopstoot tegen Materazzi had laten uitsluiten, was dat omdat de Italianen matuurder waren. Materazzi slaagde erin Zidane mentaal te kraken. Op een voetbalveld gebeurt er van alles en daar moet je tegen gewapend zijn. In voetbal gaat het om talent, tactiek en fysieke paraatheid, maar ook om onophoudelijke psychologische oorlogsvoering. Als je dat niet aanvaardt, ben je niet klaar voor het allerhoogste niveau.”

Ervaring

Daar is Kroatië dit keer niet klaar voor, vreest Gabelic. “Wij missen een topspits van het type als Lukaku. Al onze spitsen zijn eigenlijk schaduwspitsen.” Bovendien haakte zowat de helft van de ploeg die drie jaar geleden de WK-finale bereikte af. “Subasic, Mandzukic, Rakitic, Strinic en Corluka zijn er nu niet bij en misschien ook de geblesseerde Lovren niet. Dat is te veel voor een land met slechts 4 miljoen inwoners. Welk land komt dan trouwens niet in de problemen? Modric is er wel nog, maar is 35. Kan hij al die wedstrijden na elkaar nog top zijn? Met zijn ervaring kan hij samen met Perisic wel de jonge spelers leiden, maar het zal ook afhangen van de kwaliteit die zij zelf brengen – Vlasic, Bradaric, Pasalic, Brekalo vooral. Zullen zij nu al het niveau halen om het team te helpen dragen?

“Het is niet duidelijk waar we staan. Eigenlijk hebben we maar 14, 15 spelers. That’s it. Zonder brede bank kan je op zo’n toernooi eigenlijk niets doen. Ik verwacht daarom geen grootse dingen. Frankrijk, België, Engeland en Duitsland zijn beter dan Kroatië.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier