Brugse korpschef wil harde kern Cercle-supporters preventief aanpakken

Nu Cercle in eerste klasse aantreedt, houdt de politie een extra oogje in het zeil. © TLG
Redactie KW

Volgens de Brugse korpschef vormt er zich binnen het supporterslegioen van Cercle Brugge ook een “beperkte harde kern”. Het gaat om een 30-tal vrij jonge supporters die zich de ‘Cheeky Green Boys’ noemen en zich niet altijd aan de regels houden. “We proberen dit snel onder controle te houden”, aldus de korpschef.

Heel wat Cercle-supporters keken afgelopen weekend vreemd op. Een politiehelikopter cirkelde de hele match door boven het Jan Breydelstadion. En ook bij het binnenkomen werden heel wat supporters extra gecontroleerd. Enerzijds omdat de wedstrijd tussen Cercle Brugge en AA Gent als een ‘middelmatige risicowedstrijd’ werd beschouwd, anderzijds omdat er zich ook tussen de supporters van Cercle Brugge een “beperkte harde kern” begint te volgen volgens de Brugse korpschef.

Ze noemen zichzelf de Cheeky Green Boys en durven al eens buiten de lijntjes te kleuren. “En die willen we preventief aanpakken. Duidelijk grenzen stellen voor ze zich kunnen uitbreiden”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel.

Vroeger nooit problemen

Het begon de politie onder meer op te vallen na de kampioenenwedstrijd tegen Beerschot-Wilrijk. Een verzilverde strafschop in de laatste wedstrijdminuten zorgde ervoor dat Cercle de promotie naar eerste klasse mocht vieren. Honderden supporters bestormden toen het veld. “En een aantal daarvan daagde tot onze eigen verbazing de supporters van Beerschot uit”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. “Dat was ook voor ons nieuw. Want met het Cercle-publiek waren voordien nagenoeg nooit problemen. Het imago van de familievriendelijke vereniging moet hoog gehouden worden.”

We willen de vinger aan de pols houden

De korpschef beseft dat zijn uitspraken niet bij alle Cercle-supporters in goede aarde zullen vallen. Maar hij wikt en weegt zijn woorden als hij over een “hardere kern” spreekt. Het gaat over een 30-tal jonge kerels die door de politie extra in de gaten worden gehouden. “Wij willen assertief optreden”, aldus de korpschef.

“En daarom nemen we preventieve maatregelen. We willen dat ze zich allemaal aan de regels houden. Pas op, het gaat hier nog niet om een harde kern zoals bij Club Brugge. Maar we willen wel de vinger aan de pols houden.”

High risk, middle risk en low risk

Nu groen-zwart ook in eerste klasse aantreedt, houdt de politie sowieso een extra oogje in het zeil. Voor het eerst verdeelde de politie de wedstrijden in drie categorieën. “We spreken nu over high risk, middle risk en low risk”, aldus de korpschef. “Op basis van die analyse passen we onze inzet aan. Wat Cercle betreft, is het nog een beetje zoeken. Als Antwerp op bezoek komt is dat high risk. De derby zal hooguit middle risk zijn. Niet zozeer de Cercle-aanhang, maar de kenmerken van de bezoekende supporters zijn bepalend voor de risico-inschatting en het vastleggen van het aantal politiemensen dat we inzetten.”

Wedstrijden anders aanpakken

En ook de wedstrijd van afgelopen weekend werd als ‘middelmatig’ bestempeld. De korpschef geeft nadien toe dat de inzet van een helikopter en politieruiters wat overdreven was.

“Maar dat is achteraf natuurlijk altijd makkelijk gezegd. Feit is dat we de wedstrijden van Cercle niet mogen aanpakken zoals vorig jaar. Neem nu de regeling met de supporters van de tegenstanders. Bij Club is dat simpel: die zitten in hun eigen vak, want er zijn geen zitjes vrij tussen de Club-supporters. Dat ligt wel anders als Cercle speelt. Dus hoe zorgen we er samen met het bestuur van de Vereniging voor dat die dan netjes op hun plaats zitten?”

(TLG)