Brugse horeca en politie zijn voorbereid op kampioenenfeestje van Club: ook groot scherm voorzien op parking Jan Breydel

De kampioenenviering van Club Brugge zorgde in mei 2018 voor een ware volkstoeloop op de Markt. Op maandag 23 mei rijden de spelers van Club opnieuw in een open dubbeldekker door de Brugse binnenstad. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Als Club wint van FC Antwerp, is er al op zondag 15 mei, na de wedstrijd op de Bosuil, een feestje op de Platse. Politie en horeca zijn voorbereid De officiële kampioenenviering op de Markt is pas op maandag 23 mei.

Verkoop de huid niet, voor de beer geschoten is. Of Club Brugge kampioen wordt en wanneer die titel gerealiseerd wordt, hangt af van de prestaties van de spelers op het veld. Maar als Blauw-Zwart zondag zijn wedstrijd op de Bosuil wint, is de laatste match tegen Anderlecht slechts een formaliteit. Datzelfde geldt ook als zondag zowel Club als Union gelijk spelen tegen hun respectievelijke tegenstanders Antwerp en Anderlecht. En als Union verliest van zijn Brusselse stadsrivaal.

Feestje

In het meest gunstige geval, wordt Club kampioen van België, na het laatste fluitsignaal op de Bosuil, zondag 15 mei om 15.15 uur. “De politie en de horeca op de Platse van Sint-Andries zijn alvast voorbereid op een toevloed van supporters. Er is daarover vergaderd”, zegt Lien Depoorter, woordvoerder van de politie.

Indien Club die match niet wint, is het wachten op de uitslag van Anderlecht-Union. De Brusselse stadsderby begint pas om 18.30 uur. Dan gaan de cafés in Sint-Andries zondag een erg lange nacht tegemoet. De week erop zullen er dan wellicht al supporters dronken zijn, voor de laatste wedstrijd tegen Anderlecht.

Een derde piste is dat we pas op zondagavond 22 mei om 20.15 uur weten wie kampioen van België wordt, na de allerlaatste match van de play-offs. Politie en Brugs stadsbestuur verkiezen in elk geval dat het kampioenenbal, met spelers die in een open bus rondgereden worden door het stadscentrum en een eventuele ontvangst op het stadhuis, pas losbarst op maandag 23 mei vanaf 17 uur. Want avondlijke en zeker nachtelijke vieringen kunnen makkelijker uit de hand lopen.

Groot scherm

In dat geval wordt het podium voor de Heilig Bloedprocessie, die op donderdag 26 mei plaatsvindt, pas vanaf dinsdag 24 mei kunnen opgebouwd. Volgens burgemeester Dirk De fauw is 23 mei de laatste dag voor de viering, omdat de spelers nadien op vakantie vertrekken. De vierde optie is dat Union toch kampioen wordt en Club een kater bezorgt.

Zoals gecommuniceerd zal de wedstrijd tegen Antwerp FC vanaf 13.30 uur uitgezonden worden op groot scherm op parking N(oord) 1 (kant Olympialaan). Club Brugge zal ook een podium voorzien. Afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd op de Bosuil weten we ofwel om 15.15 uur of om 20.15 uur of Club Brugge de trofee binnenhaalt. Bij winst in Antwerpen zakken de kampioenen af naar Brugge en zal een huldiging plaatsvinden op de parking N1. De spelersbus wordt in dat geval rond 17.30 à 18.00 uur verwacht aan het stadion. Indien Club Brugge door het resultaat van de wedstrijd Anderlecht – Union alsnog kampioen wordt, vertrekt de spelersbus ook dan nog naar het Jan Breydelstadion om er rond 21.00 uur aan te komen.

“Zowel het stadsbestuur als Club Brugge willen dat alles veilig verloopt. Ik vraag dan ook met aandrang om zondagnamiddag en -avond op de openbare weg geen glazen of andere harde drankrecipiënten te gebruiken”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Als Club Brugge erin slaagt om de derde opeenvolgende landstitel te bemachtigen, dan zal de officiële kampioenviering doorgaan op maandag 23 mei, na 17.00 uur. Van zodra Club Brugge zeker is van het behalen van de landstitel zullen verdere specificaties over de kampioenenviering op maandag 23 mei op de Markt tijdig gecommuniceerd worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.