Bruggelingen Sven Dhoest en Nicholas Tamsin zijn klaar voor de topper Mandel United – R. Knokke FC

Ervaringsdeskundige Sven Dhoest geeft een spoedcursus tappen aan Nicholas Tamsin (rechts). © Davy Coghe
Wouter Vander Stricht

Mandel United – R. Knokke FC is de amateurtopper van het weekend. Een duel tussen de nummer 2 en de trotse leider in tweede amateurklasse. “Wij willen onze zegereeks verder zetten”, aldus de Knokse doelman Sven Dhoest. Nicholas Tamsin blijft zoals altijd de rust zelve. “We zijn niet kansloos.”

Onder de West-Vlaamse tweede amateurklassers kent iedereen elkaar. De meeste spelers namen het al in de jeugdreeksen tegen elkaar op en kruisen nu vaak de degens. Maar soms kruist ook hun pad. Nicholas Tamsin (nu Mandel United) en Sven Dhoest (R. Knokke FC) speelden twee seizoenen geleden een jaar samen bij Winkel Sport, dat nu in eerste amateurklasse uitkomt. Het is dan ook een hartelijke begroeting in café Den Comptoir in de schaduw van de kerk in Sint-Andries. Sven Dhoest werkt er in het café van zijn ouders. Op een maandagvoormiddag is het er verbazend druk. Nicholas Tamsin is slager bij de Colruyt in Sint-Pieters Brugge en hij huist… in de Beenhouwerstraat in Brugge. “Maar ik verhuis straks richting het Kortrijkse. Dan ben ik meteen van die flauwe opmerkingen af”, knipoogt hij.

Eeuwige tweede?

In de selectie van Knokke onder meer De Oliveira met een Mandel-verleden, bij Mandel zijn Aaron Dhondt, Brecht Laleman en Nicholas Tamsin de mannen die nog voor Knokke shotten. “Voor mijn jaar Winkel speelde ik er één seizoen”, aldus Tamsin (30). Nu is hij aan zijn tweede jaar bij Mandel toe. Fusieclub Mandel United (samensmelting van OMS Ingelmunster en KFC Izegem, red.) is aan de derde jaargang toe. Het eerste seizoen eindigde het in tweede amateurklasse tweede achter Rupel Boom, vorig jaar tweede achter Winkel Sport waar Sven Dhoest (25) in doel stond en het staat nu tweede achter Knokke.

Sven Dhoest brengt de bal in het veld voor R. Knokke FC.
Sven Dhoest brengt de bal in het veld voor R. Knokke FC.© VDB

Knokke-doelman Sven Dhoest: “Ik ben acht kilogram kwijt dankzij dieet, lopen en… concurrentie”

Knokke totaliseert momenteel 56 punten, Mandel United volgt met één wedstrijd meer gespeeld op 14 eenheden en staat tweede. “Er zal weinig te doen zijn aan Knokke, maar dat maakt ons niet kansloos komende zaterdag.”

Toen de ploegen in de heenronde elkaar ontmoetten was Mandel United nog de ongeslagen leider. Knokke had net verloren op KSV Temse, de enige nederlaag van het seizoen. Mandel United telde met 17 op 21 toen een puntje meer. “Maar we wonnen van Mandel, speelden de week erop gelijk tegen Gullegem en sindsdien boekten we 12 zeges op rij. Het record staat op 14 uit het kampioenenjaar in tweede amateurklasse, we willen dat breken.” Maar daarvoor moeten ze eerst langs Mandel United. “Wij kregen onze klop na de nederlaag op Knokke in de heenronde. Het liep wat stroever, maar nu we Ruben Pyck in de spits ontdekt hebben, is er behalve Daan Debouver nog een speler die wat statistieken kan voorleggen. Het zit dus wel weer goed.”

Eerste amateur: vergiftig geschenk?

Beide clubs mikken dus op eerste amateurklasse, maar is dat geen vergiftigd geschenk? Vorig jaar zakte Knokke, nu zal Winkel Sport – vorig jaar kampioen in tweede amateur met Sven Dhoest onder de lat – hetzelfde lot beschoren zijn. “Probleem van Winkel is dat de ploeg van vorig jaar gewoon sterker was. En ook dat Masis Voskanian te lang geblesseerd aan de kant stond. Uiteraard moet je je versterken in een reeks waarvan bijna de helft van de teams profclubs zijn. Namen zijn nog niet vrijgegeven, maar Knokke is bezig met de uitbouw van een ploeg voor eerste amateur. In dat licht kan de transfer van Carlo Damman gezien worden. Hij wordt klaar gestoomd naar volgend seizoen toe. En ook onze accommodatie raakt stilaan klaar. Aan de overkant van het veld moet nog een extra tribune komen.” Nicholas Tamsin: “1B? Werd dat gezegd bij de bekendmaking van de fusie? Laat ons eerst naar eerste amateurklasse gaan. Bij de start van Mandel United was Xavier Van Honsebrouck (de broer van Vincent, voorzitter van R. Knokke FC, red.) ook nog aan boord. Wij hebben in Izegem ook een nieuw stadion. Met alles erop en eraan, maar dat voldoet wel niet voor eerste klasse B.”

Sven Dhoest (links) leerde Nicholas Tamsin dus een pint tappen. Eenje nuttigen had hij al onder de knie. (foto Davy Coghe)
Sven Dhoest (links) leerde Nicholas Tamsin dus een pint tappen. Eenje nuttigen had hij al onder de knie. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe

Dat Knokke over een brede kern beschikt mag duidelijk blijken. Het zet een dijk van reeks neer, maar ziet tegelijk een half topelftal geblesseerd aan de kant staan. “Arno Claeys speelde nog nauwelijks, Tjendo De Cuyper moet onder het mes, Liam Prez viel na zijn fractuur voor het eerst weer in, Aaron Vanfleteren zijn we kwijt met een kruisbandblessure, Francis Cathenis is nog out en Justin Verlinden is naar Engeland gereisd om er zijn geblesseerde broer Thibaud Verlinden (de andere zoon van Club-legende Danny Verlinden speelt bij Stoke City, red.) bij te staan.”

Nicholas Tamsin is technisch een kraan. Ook zijn traptechniek mag er wezen.
Nicholas Tamsin is technisch een kraan. Ook zijn traptechniek mag er wezen.© VDB

Nicholas Tamsin aanhoort het met verwondering. “En dan nog zo’n team tussen de lijnen kunnen brengen! Onze kern is een stuk smaller. Geen schorsingen en blessures. We zijn klaar om Knokke te ontvangen.” Ook Sven Dhoest oogt topfit. Meer zelfs: ” Ik ben 8 tot 9 kilogram vermagerd. In Winkel was ik te zeker van mijn plaats. Bij Knokke wist ik dat ik met Justin Verlinden een te duchten concurrent zou hebben. Ik ben dus wat vaker gaan lopen en let op mijn voeding. Het rendeert.”

Zaterdag 22 februari om 20 uur: Mandel United R. Knokke FC

Nicholas Tamsin doorliep de jeugdopleiding van Cercle Brugge, Sven Dhoest is een Club-man. “Bij ons hier in het café komen fans van beide teams over de vloer. Club de titel, Cercle de redding en iedereen is hier tevreden.”

Nicholas Tamsin kon nooit echt doorbreken bij Cercle, maar speelde wel in eerste klasse bij Zulte Waregem en ook een half seizoen bij Waasland-Beveren. “Ik heb me daar nooit echt thuis gevoeld. Als ik mag kiezen, laat Beveren maar degraderen.”

KV Oostende is de derde hond in het kegelspel. “Eerlijk? Ik heb 20 minuten naar KVO-KVK zitten kijken en heb de tv dan uit gezet”, schetst Sven Dhoest. “Cercle is wel een goed voetballende ploeg.”

En daarin vindt hij bijval bij Nicholas Tamsin. “Maar ze hebben wel nog een moeilijk programma. Maar het zou jammer zijn dat ze moeten zakken. Hoe ik tegenover Club sta? Bij de jeugd was dat onze vijand natuurlijk, maar door de jaren heen heb ik sympathie gekweekt en ben ik beginnen supporteren voor Club.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.