Broers versterken Bellegemse verdediging: “We zorgen voor heel wat fans”

De broers Tieberghien. © AHB
Redactie KW

Het is het eerste seizoen dat zowel Hannes (25) als Michiel Tieberghien (20) voor het eerste elftal van vierdeprovincialer WS Bellegem spelen. “Er is geen onderlinge competitie tussen ons”, aldus Hannes, de oudste van de twee broers.

Beide broers hebben de jeugd van WS Bellegem doorlopen. Voor Hannes Tieberghien is het momenteel het derde seizoen dat hij over een basisplek in het eerste team beschikt. “Op mijn 18de besloot ik om te stoppen bij WS Bellegem, aangezien bijna al mijn ploegmaten doorstroomden naar de beloften of het eerste team en ik niet. Daarom koos ik ervoor om in het liefhebbersvoetbal actief te zijn bij het Bellegemse team Standard de Jeunesse. Drie jaar later kriebelde het toch opnieuw om op hoger niveau te spelen. Ik hoorde ook van allerlei kanten dat ik wel zou meekunnen bij eerste ploeg, wat waarheid geworden is”, aldus linksback Hannes.

Ook rechtsback Michiel kneep er een drietal seizoenen tussenuit. “Onder andere doordat ik aan weekendwerk deed, was de combinatie niet meer mogelijk”, aldus Michiel, die uiteindelijk op zijn 18de bij de beloften hervatte. “Door blessures in het eerste team werd ik eens opgeroepen en ondertussen mag ik toch geregeld starten of invallen.”

Sterke conditie

Dat ze allebei in de verdediging staan is louter toeval volgens de broers. “Tot voor dit seizoen stond ik altijd in de spits, maar koos de trainer ervoor om mij ergens anders te positioneren.” Voor Hannes is de verdediging wel zijn natuurlijke habitat. Over de vraag wie de beste van de twee is zijn ze het snel eens: Hannes. “Hij teert momenteel nog op talent, terwijl ik het meer van werkkracht moet hebben”, legt Michiel uit. “Hannes heeft ook een sterke conditie en is enorm snel, terwijl ik misschien wel over een beter spelinzicht beschik.”

Of er nog groeimarge is voor beide heren is volgens hen nog af te wachten. “We hopen dat WS Bellegem kampioen speelt en dus promoveert. Dan zal duidelijk worden of we nog meekunnen, maar ik denk het wel”, aldus Hannes.

Verschillend karakter

De broers omschrijven hun band als volgt. “Door onze leeftijdskloof van vijf jaar is onze band verbeterd met ouder worden. Wij gaan ook nog geregeld samen weg. Al hebben we toch twee verschillende karakters. Zo was Hannes eens zijn scheenbeschermers vergeten en ben ik die nog thuis gaan halen. Maar als ik dan vorige week zijn schoenen vroeg omdat mijn veters kapot waren, was dat grote miserie”, lacht Michiel.

Eens op het voetbalveld zijn Hannes en Michiel eerder ploegmaten dan broers. “Michiel vertrekt altijd veel op voorhand, terwijl ik nipt op tijd vertrek. Ook al hebben we elkaar soms een kwartier eerder nog thuis gezien, op het voetbal geven we elkaar een hand zoals alle andere ploegmaten. We zoeken elkaar ook niet speciaal op. Elk gaat een beetje zijn eigen gangetje”, legt Hannes uit.

Geboren en getogen

Papa Geert Tieberghien en mama Anne-Mieke Depoortere zijn wekelijks paraat om hun zonen aan te moedigen. “Ons papa heeft vroeger ook nog geminivoetbald in Waregem en ons mama is ook altijd supporter geweest van KV Kortrijk. Hoewel ze momenteel allemaal eerder voor Club Brugge supporteren. Zij steunen ons wel enorm. Papa zorgt ook wekelijks voor een analyse op basis van de app van de Belgische Voetbalbond. Wie we in de gaten moeten houden enzovoort. Hij is ook kritischer dan mama. Papa zal snel zeggen als het slecht was, terwijl mama het verbloemt en zegt: je hebt al beter gespeeld”, aldus Anderlechtsupporter Hannes.

De broers vinden het een eer om voor WS Bellegem te voetballen. “Het is wel speciaal. We wonen al heel ons leven achter het voetbalveld. Zowel Michiel als ik hebben ook altijd in de Chiro in Bellegem gezeten dus is het ook wel fijn dat er veel mensen zijn die voor ons komen supporteren. Het zorgt voor een extra boost en voor sfeer langs het veld.”

De broers zien geen nadelen aan het feit dat ze samenspelen. “Het enige puntje in het begin was dat we maar een paar handschoenen hadden om te voetballen en dan was het om ter snelst die handschoenen bemachtigen. De eerste die zijn voetbalbuzze maakte, won. Ondertussen hebben we elk een paar”, glimlacht Michiel.

De broers doorgelicht

Wie is het meest geliefd bij de vrouwen?

Hannes: “Michiel. Hij is veel liever en ik ben nogal direct.”

Wie heeft het meest basisplekken verzameld?

Unaniem: “Hannes.”

Wie is het grootste feestbeest?

Michiel: “Hannes. Ik zou er nog rekening mee houden dat ik op zondag moet spelen. Hannes niet en daar zie je soms de zondagmiddag nog de gevolgen van.”

Wie kan het beste tegen bier?

Hannes: “Michiel.”

Wat is elkaars beste eigenschap?

Michiel: “Zijn intelligentie.”

Hannes: “Zijn zorgzaamheid.”

Waar erger je je aan bij elkaar?

Michiel: “Hannes kent soms zijn grenzen niet. Als je vraagt om met iets te stoppen, dan doet hij het opzettelijk nog een keer.”

Hannes: “Michiel zijn arrogantie. Hij doet zich soms al heel volwassen voor.”

(AHB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.