Broers Sam en Seppe Nuytten leren de U8 van WS Bellegem voetballen

Sam (links) en Seppe Nuytten: "Op de training splitsen we ons op en geven we elk onze training aan een deel van de groep." © AHB
Redactie KW

De broers Sam en Seppe Nuytten zijn bij WS Bellegem aan hun tweede seizoen als trainers van de gewestelijke U8 bezig. “Een extra portie geduld zou soms wel handig zijn”, lacht Sam als oudste van de twee.

Sam en Seppe zijn afkomstig van Zwevegem, maar een negental jaar geleden kwamen ze achter het voetbalveld van WS Bellegem wonen. Sam trok toen ook het groen-witte voetbalshirt aan en vijf seizoenen geleden startte hij zijn trainerscarrière bij de Bellegemse jeugd. “Het was op vraag van de toenmalige keeperstrainer Thomas Vanbrabandt“, aldus de 20-jarige coach. “Ondertussen is het al mijn derde seizoen, waarvan twee samen met Seppe.”

Sam kon wel wat hulp gebruiken, aangezien het nogal een grote spelersgroep was“, pikt zijn 16-jarige broer in. “Zonder Sam had ik waarschijnlijk nooit aan het trainerschap gedacht, maar nu zou ik het niet meer kunnen missen. Het is fantastisch om te zien wat ze soms al allemaal kunnen op die jonge leeftijd. Wanneer je een van je spelers een overstapje ziet doen, dan geniet je gewoon.”

Rustige trainer

De broers voetballen ook nog allebei zelf. Sam speelt op de flank of in de spits bij Bellegem, terwijl centrale verdediger Seppe wekelijks het shirtje van Zwevegem aantrekt. “Twee seizoenen geleden hebben we eens tegen elkaar gespeeld en het werd 4-1. Ik kon toen zelfs scoren tegen Seppe. Dat wordt thuis nog maandelijks doorgestoken”, knipoogt Sam.

Wekelijks hebben ze een 17-tal spelers onder hun hoede. “Op de oefensessies splitsen we ons op en geven we elk onze training aan een deel van de groep. Elke week worden die groepjes herverdeeld. We mogen wel zeggen dat we over een goede bende beschikken, al zijn concentratie en goed luisteren vaak niet hun sterkste eigenschappen. Geen enkele speler of speelster heeft al een vaste plaats. Elke week wordt er geswitcht in teams en posities”, aldus Seppe, die zichzelf een rustige trainer vindt. “Tijdens de wedstrijd ben ik niet heel de tijd aan het coachen. Ik geniet vooral van wat ze soms allemaal op de mat brengen.”

De broers zijn realistisch over hun trainerscapaciteiten. “Ik kan nog veel bijleren, maar de tijd om een cursus te volgen, heb ik nog niet gevonden. Dat komt nog wel”, aldus Sam. Seppe heeft ook nog enkele werkpunten: “Ik moet nog leren om strenger op te treden.”

Champions League

De broers hebben toch wat gemeen. Zo zit Seppe, net als Sam vroeger, op de sportschool in Kortrijk. Ondertussen volgt Sam een hogere opleiding toegepaste psychologie. “We komen goed overeen, maar eigenlijk zien we elkaar alleen op de club. Ik speel mijn match op zaterdag en Seppe op zondagmiddag. We zijn amper samen thuis.”

Naast hun voetbal- en trainerscarrière hebben de broers weinig tijd om het spelletje te volgen. “De Belgische competitie volgen we niet echt, maar voor de Champions League zitten we wel graag eens voor de buis”, klinkt het tot slot. (AHB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.