Broers Mickey en Antheny Seys tegen elkaar in derby Heestert-Moen

Redactie KW

Hoewel in het Zwevegemse de teloorgang van de echte derbysfeer al werd verkondigd, lijkt dit burenduel tussen Heestert en Moen wel met een extra cachet omgeven. Twee talentvolle tweelingbroers kruisen zondag immers de degens: Antheny (Heestert) en Mickey Seys (Moen).

Zwevegemnaren Antheny en Mickey (20) Seys speelden altijd samen. Bij Avelgem, Moeskroen, Club Brugge en KV Kortrijk: werd de een gevraagd, dan volgde de ander. En omgekeerd. Pas nadat de drang om in een eerste elftal te spelen te groot werd, scheidden hun wegen.

“We waren niets anders gewoon”, glimlacht Mickey breeduit. “We zaten in dezelfde richting op school, speelden voetbal in dezelfde ploeg. We deden alles samen, dat was voor ons de logica zelve.”

“Pas op, vriendinnen delen we niet hoor”, tempert Antheny zijn broer. “Maar als je naar een andere club trekt, zet je toch altijd wel een stap in het onbekende. Met Mickey had ik gelukkig altijd iemand om op terug te vallen.”

Real Madrid

De broers droegen bij de jeugd het truitje van drie verschillende eersteklassers, maar vooral bij Club Brugge scheerden ze hoge sportieve toppen. “Ik herinner me nog goed dat we met de U11 op toernooi gingen in Spanje”, aldus Mickey. “We hadden er toen geen flauw benul van, maar we speelden daar tegen absolute toppers. In de groepsfase verloren we met 2-0 van Barcelona, en op het eind van het toernooi wonnen we match om de vijfde plaats van Real Madrid. Nu klinkt dat gek, maar toen vonden we dat allemaal normaal.” (lacht)

Ze verdedigen nu niet langer dezelfde clubkleuren, maar als twaalfjarigen konden de broers zich hun voetballoopbaan niet zonder elkaar voorstellen. In hun eerste dubbelinterview liet Mickey zich ontvallen ‘samen te willen blijven om elkaar te kunnen steunen in het vervolmaken van onze profdroom.’

“Hij is niet per se de sentimenteelste van ons twee”, grijnst Antheny zijn broer toe. “Maar dat zie ik hem wel zeggen, ja. Hij hield zich vroeger ook altijd bezig met het opzoeken van gewichtige quotes van beroemde sporters.”

“Die uitspraak kan ik me niet meer herinneren”, knipoogt Mickey. “Maar wat ik wel weet, is dat het me na drie jaar bij de beloften van KV Kortrijk te veel werd. Ik wilde hogerop, maar kreeg geen kansen meer. Daarop vertrok ik dus naar Menen. Zonder Antheny, want hij wou het nog een jaar proberen bij Kortrijk. Een seizoen later trok Sparta Heestert aan zijn mouw en is hij alsnog overstag gegaan. Ze hadden ook mij gecontacteerd, maar omdat Heestert al drie doelmannen had (Mickey is keeper, red.), koos ik voor Moen.”

Langer dan twee jaar zal de scheiding evenwel niet duren, want volgend seizoen zullen de broers opnieuw samen spelen: bij Heestert. Een opluchting? “Goh, voor ons maakt het eigenlijk niet zoveel uit”, verrast Antheny. “Ik denk dat het vooral op tactisch vlak een verademing zal zijn. Bij KVK waren we automatismen, creatief denkwerk en een snelle uitvoering gewoon. Nu is het spel meer fysiek én trager. Dat is wat aanpassen geweest.”

Bengaals vuur

“Pas op, met de beloften van Kortrijk zouden we het in tweede provinciale niet gemakkelijk hebben”, vult Mickey aan. “Maar tijdens de match krijg je inderdaad véél meer tijd om na te denken.”

Gedurende het interview zitten de gebroeders vreedzaam naast elkaar. En dat is maar goed ook, want pas zondag moeten de messen geslepen worden. “We hebben dit seizoen al tegen elkaar gespeeld”, merkt Antheny op. “En hoewel we toen samen naar het sportcomplex in Moen reden, voelde het nooit raar aan. Op het veld zet je zulke dingen sowieso van je af.”

“Maar nu is het gevoel wel anders”, vindt Mickey. “Antheny vecht bij Heestert om een plek in de eindronde en ik ben met Moen in een degradatiestrijd verwikkeld. Dat brengt wel wat extra druk met zich mee.”

Als je derby’s tussen KV Kortrijk en Zulte Waregem gewoon bent, schrik je niet meer van lawaai op de tribune

“Moen hoeft zeker geen cadeautjes te verwachten zondag”, zegt Antheny met een kwinkslag. “We zitten in een goede flow bij Heestert en we willen onze plek aan de top van het klassement niet zomaar afgeven. Of de derby leeft bij Mickey en mij? Niet echt. De trainers gebruiken dat gegeven wel als motivatie, maar voor de rest…”

“Maar wij zijn natuurlijk beloftematchen tussen KVK en Zulte Waregem gewoon”, pikt Mickey in. “Daar kwamen de harde kernen altijd met veel kabaal op af, af en toe zelfs met wat Bengaals vuur. Als je dat hebt meegemaakt, schrik je niet meer van wat lawaai op de tribunes.”

Met twee pertinente vragen zwaai ik de tweelingbroers uit. Pakt Heestert de titel? En kan Moen het degradatiespook bedwingen? “Ik denk niet dat Sparta kampioen speelt”, is Mickey overtuigd. “Er zijn andere ploegen, zoals Anzegem, die er harder naar snakken.”

“Maar drie punten is niet veel”, pruttelt Antheny tegen. “Het kan, als we er maar in geloven. En volgens mij gaat Moen niet degraderen. Hun enige mankement is hun afwerking, maar voor de rest spelen ze goed.” “We hebben al veel pech gehad dit seizoen, maar als we zondag winnen, zitten we definitief weer op het goede spoor”, besluit Mickey. “Moen na een degradatie verlaten zou ontzettend zuur zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.