Broers Jasper en Dieter Watteyne volgend seizoen allebei trainer bij SC Zonnebeke: “We delen dezelfde voetbalvisie”

De twee broers Jasper (l) en Dieter Watteyne (r) beginnen aan een nieuw voetbalhoofdstuk bij SC Zonnebeke.© (Foto ZB)
De twee broers Jasper (l) en Dieter Watteyne (r) beginnen aan een nieuw voetbalhoofdstuk bij SC Zonnebeke.© (Foto ZB)
Redactie KW

Volgend seizoen zijn de broers Dieter en Jasper Watteyne allebei actief als trainer bij SC Zonnebeke. Dieter blijft T3 van de eerste ploeg, terwijl zijn jongere broer Jasper de U21 onder zijn hoede krijgt.

Dieter Watteyne (29) woont in Passendale en is beroepshalve transportplanner, terwijl Jasper (27) in Langemark woont en bankbediende is. Beide hebben een voetbalverleden bij SC Zonnebeke, waar ze bij de jeugdploegen actief waren. Dieter is, op twee jaar na, al sinds zijn twaalfde actief bij blauw-wit. Terwijl Jasper niet meer actief is als voetballer, trapt Dieter nog een balletje bij K2 United, een liefhebbersploeg uit Gits. “Toen Nico Vandecaveye trainer was in Zonnebeke, werd me gevraagd de rol van T2 op mij te nemen”, vertelt Dieter.

Contactpersoon

“Toen Ludovic Sieuw hem als trainer opvolgde, had hij graag Gauthier Tans meegebracht als T2 en kwamen we overeen dat ik de rol van T3 op mij zou nemen. Mijn taak bestaat erin de trainer te assisteren, zowel op training als tijdens de wedstrijd. Maar eigenlijk is mijn belangrijkste taak het mentale aspect, zoals spelers opvangen die net te horen kregen dat ze niet geselecteerd werden of nieuwe jonge veulens in de groep integreren. Daarnaast ben ik ook de contactpersoon tussen de spelersgroep en het bestuur.”

Het was ook op vraag van Dieter dat zijn broer Jasper nu de overstap maakt naar SC Zonnebeke. “We waren op zoek naar een nieuwe trainer voor de U21, nadat Koen Duthieuw bekendmaakte dat hij volgend seizoen T2 wordt bij BS Geluveld”, duidt Dieter. Voor Jasper wordt het niet zijn vuurdoop als trainer. “Ik heb de voorbije jaren al wat ervaring opgedaan bij VK Langemark-Poelkapelle, zowel bij de onderbouw, de middenbouw als de bovenbouw”, aldus Jasper.

“Momenteel ben ik in het bezit van een C-diploma en op korte termijn wil ik ook graag de B-cursus volgen. Als trainer heb ik een gezonde ambitie. Mijn eerste contacten met de club zijn uiterst positief verlopen. SC Zonnebeke is een zeer warme club. We bekijken het echter jaar per jaar en zien wel waar we stranden. Ik zal geen opportuniteit uit de weg gaan.”

Voetbalintelligentie

Beide broers hebben hun specifieke kijk op het trainerschap. Volgens Dieter zijn de eigenschappen van een trainer een combinatie van managementsvaardigheden en de nodige voetbalkennis. “Dat eerste wordt nogal vaak onderschat. Een bepaalde filosofie voor ogen hebben is één iets, maar ervoor zorgen dat een hele groep die ook uitstraalt is veel moeilijker”, stelt hij. Jasper legt de nadruk op een samenspel van voetbalintelligentie met mentaliteit. “Spelers van die leeftijd moet je niet meer leren voetballen. Ze moeten wel nog grote stappen zetten in het begrijpen van het spelletje en doorzetten”, is zijn visie.

“Over het algemeen hebben we dezelfde visie over voetbal, maar we respecteren elkaars mening als die eens verschilt. Hevige discussies zijn er echt zelden”, lacht Jasper. Dieter kan dat alleen maar beamen. “Toen we zelf nog speelden, moest je van ons geen Braziliaanse toestanden verwachten, maar we waren wel allebei harde werkers.”

Lachend voegt Jasper er nog aan toe dat Dieter toch nog wat aan zijn snelheid zou mogen werken. Beide broers kunnen het spelletje in elk geval niet missen. Wekelijks zijn ze 10 tot 15 uur met voetbal bezig. Op de vraag waar ze zichzelf binnen vijf jaar zien, blijven ze ook nuchter. “Ik hoop nog altijd bij SC Zonnebeke, in dezelfde rol”, aldus Dieter. “Ik zit momenteel heel goed waar ik nu ben. Ik heb zeker nog geen ambitie om T1 te worden, want mijn job als transportplanner laat die combinatie niet toe. Maar zeg nooit nooit. Wie weet dat ik in de toekomst toch de stap wil nemen.”

Jasper wil het ook langzaamaan doen. “Wie weet kan ik binnen vijf jaar jaar de stap zetten naar T2 of misschien zelfs naar T1, maar we gaan geen stappen overslaan en met beide voetjes op de grond blijven.” (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.