Brandon Mechele debuteert bij Rode Duivels, geen Dendoncker en Verstraete in selectie

Het is de eerste keer dat de verdediger van Club Brugge bij de kern komt. © BELGA
Redactie KW

Bondscoach Roberto Martinez heeft Brandon Mechele opgenomen in zijn 26-koppige selectie voor het tweede duel in de Nations League tegen Zwitserland (vrijdag 12 oktober in Brussel) en de oefenderby tegen Nederland (dinsdag 16 oktober in Brussel). Het is de eerste keer dat de verdediger van Club Brugge bij de kern komt.

Brandon Mechele mag op zijn 25ste dromen van een eerste cap. “Hij is de voorbije zestien maanden enorm gegroeid als speler. Bij Club Brugge is hij uitstekend bezig”, vertelde Roberto Martinez vrijdag bij de voorstelling van zijn selectie in het Nationaal Voetbalcentrum in Tubeke.

Dennis Praet (Sampdoria), Jason Denayer (Lyon) en Christian Kabasele (Watford) zijn bij hun clubs sterk op dreef en mogen zich weer Rode Duivel noemen. Hans Vanaken (Club Brugge), Timothy Castagne (Atalanta) en Leandro Trossard (RC Genk), in september voor het eerst opgeroepen, zijn opnieuw van de partij. Die laatste liep donderdag met Genk nog een blessure op in de Europa League en geraakt mogelijk niet fit. “Leandro ondergaat vanmiddag een scan. Misschien kan hij ons niet vervoegen”, zei Martinez over de Genkenaar.

Geen Leander Dendoncker

Martinez kan voor het tweeluik zoals verwacht niet rekenen op Kevin De Bruyne (Manchester City) en Adnan Januzaj (Real Sociedad), beiden nog niet inzetbaar met een knieblessure. In vergelijking met de vorige duels tegen Schotland en IJsland ontbreken in de defensie de geblesseerde Jan Vertonghen (Tottenham) en Leander Dendoncker, die bij Wolverhampton niet aan spelen toekomt.

Dat vindt Martinez “een zorgwekkende situatie”. “We weten wat hij kan, er bestaat geen twijfel over zijn kwaliteiten. Maar het is moeilijk om hem bij de nationale ploeg te halen als hij niet speelt. Eerst moet hij belangrijk worden bij zijn team. Ik twijfel er niet aan dat Dendoncker een mooie toekomst heeft bij de nationale ploeg.”

Ook geen Birger Verstraete

Dennis Praet ziet zijn goeie prestaties bij Sampdoria beloond met een selectie voor de Rode Duivels. De middenvelder vervangt in de kern voor de duels tegen Zwitserland en Nederland Birger Verstraete (KAA Gent), die in september wel nog werd geselecteerd.

“De vorige keer was Praet geblesseerd. We volgen hem al een jaar bij zijn club en nu wil ik nagaan hoe hij zich inpast in deze groep”, legde Martinez uit. Birger Verstraete is daardoor het kind van de rekening. “Ik was heel blij over wat hij liet zien bij de nationale ploeg. De komende wedstrijden geven mij nu de kans om weer andere spelers aan het werk te zien”, aldus de bondscoach.

Derby der Lage Landen

De Duivels, sinds vorige maand opnieuw nummer 1 op de FIFA-ranking, staan voor twee belangrijke duels. Eerst treffen Eden Hazard en co in Brussel op de tweede speeldag van de Nations League Zwitserland. De Zwitsers gaven op speeldag 1 IJsland een fikse 6-0 pandoering, terwijl de Belgen ook in hun opener geen moeite hadden met de eilandbewoners (0-3).

Als België wint, zet het al een stap richting groepswinst. Nadien volgt dan, opnieuw in het Koning Boudewijnstadion, een oefeninterland tegen Nederland. Deze Derby der Lage Landen is uiteraard vriendschappelijk, maar geen van beide teams wil graag verliezen.

(Belga)