Boezemvriend Tresor Shema over de nieuwe publiekslieveling van Club Brugge

Tresor Shema wordt hier door zijn ploegmaats bij KM Torhout letterlijk op handen gedragen. (Foto JS)
Wouter Vander Stricht

Ik maak een transfer naar Club Brugge en ik neem mee… mijn beste vriend. Arnaut ‘Danjuma’ Groeneveld (21) polste Tresor Shema (22) om bij hem te komen wonen in Brugge en zijn voetballende vriend ging op het voorstel in. Shema gaat hier nu zelf aan de slag bij KM Torhout, al is hij momenteel nog niet speelgerechtigd. En bij KM Torhout rekenen ze ook op het maatje van Danjuma. “Hij kan het verschil betekenen bij ons”, klinkt het bij trainer Bruno Debo. En Arnaut Groeneveld, die zal het zeker maken volgens zijn boezemvriend. “Ik kijk al uit naar de Champions League.”

Al van hun tiende kennen ze elkaar: Arnaut ‘Danjuma’ Groeneveld en Tresor Shema. “En sinds ons vijftiende zijn we eigenlijk onafscheidelijk, we horen elkaar dagelijks.” Bovendien wonen de twee vrijgezellen nu ook samen. “In Brugge, Denswil woont bij ons in de buurt. En ook met Limbombe hebben we goed contact. Toen Anthony bij NEC vertrok richting Brugge was Arnaut zijn vervanger. Maar ze hadden nog een korte gemeenschappelijke periode in Nijmegen waarin het duidelijk klikte.”

PSV-scouts

Het levensverhaal van Groeneveld en Shema kent wel wat gelijkenissen. Beiden zijn ze in Afrika geboren, Groeneveld in Nigeria, Shema in Rwanda. Op jonge leeftijd kwamen ze naar Nederland. Alle twee kenden ze een niet evidente thuissituatie, maar genoten ze een Nederlandse opvoeding: op en naast het veld. Arnaut Groeneveld woonde in Oss, Tresor Shema in Uden. “Op een kwartiertje rijden”, zegt Shema.

Bij Top Oss speelden ze ook een tijdje in dezelfde club. “Maar het talent van Arnaut werd er al snel opgemerkt door de scouts van PSV. Hij speelde nog kort even mee met Jong PSV, maar maakte uiteindelijk een transfer naar NEC.” Na een topjaar in de Jupiler League (de Nederlandse tweede klasse, red.) met 11 goals en 17 assists was er belangstelling uit binnen- en buitenland. “Hij kon in diverse competities aan de slag en bij de Nederlandse top. Maar hij koos bewust voor Club Brugge. Je moet weten dat de Belgische competitie bij ons nu hoger aangeschreven staat dan de Nederlandse. En met Club Brugge mag hij rechtstreeks de Champions League in. Ajax moet bijvoorbeeld nog voorronde spelen.”

Arnaut Groeneveld. (Foto Belga)
Arnaut Groeneveld. (Foto Belga)© BELGA

Een juiste keuze dus volgens zijn copain Tresor Shema. “Ik speelde zelf bij Blauw Geel ’38 uit Veghel. Een ploeg op het vierde niveau. Maar ik wou mijn carrière sowieso wat herlanceren. En toen Arnaut me polste om hier in Brugge bij hem te komen wonen, ging ik op zoek naar een ploeg hier in de regio. En die vond ik in Torhout.”

Terwijl Danjuma al de publiekslieveling in wording is bij Club Brugge, lijkt ook Tresor Shema dat te kunnen worden bij KM Torhout. “De ploeg is vorig jaar gedegradeerd naar de derde amateurklasse, daar moeten we dit seizoen voorin trachten mee te draaien”, stelt hij als ambitie. KMT-trainer Bruno Debo kan zijn poulain bijtreden. “We bouwen aan een nieuwe ploeg, beseffen dat er concurrentie zal zijn van onder meer KVC Wingene en Zwevezele, maar zullen onze huid duur verkopen. Ik verwacht veel van Tresor. Hij kan op de flank uit de voeten, maar ook centraal. Afhankelijk van welk systeem we hanteren. Hij is handig aan de bal, is snel en heeft loopvermogen.”

“Een bosloop? Dat kennen wij in Nederland niet!”

KM Torthout speelde naar jaarlijkse traditie in de voorbereiding een match tegen Club Brugge. “Arnaut en ik speelden elk een helft, maar niet dezelfde”, lacht de aimabele Nederlander de tanden bloot.

Arnaut 'Danjuma' Groeneveld gaat een doelpunt vieren met zijn boezemvriend Tresor Shema.
Arnaut ‘Danjuma’ Groeneveld gaat een doelpunt vieren met zijn boezemvriend Tresor Shema.© GF

Zijn loopvermogen mocht hij afgelopen dinsdag etaleren in het bos. “Een bosloop, dat heb je bij ons in Nederland niet. Arnaut vertelde me ook al dat de trainingen bij Club Brugge fysieker zijn dat wat hij bij ons gewend was. Maar dat verteert hij allemaal goed hoor. Arnaut is sterk in de combinatie en technisch vaardig. Bovendien is hij ook sterk en zeer doelgericht. Waar hij kan eindigen? Ik ken hem al bijna mijn hele voetballeven en heb het altijd gezegd: hij is straks wereldtop. Maar hij doet het stap voor stap. Eerst bij Brugge bevestigen en ik kijk al uit naar zijn wedstrijden in de Champions League.”

Weer titelkandidaat

En dat met Tresor Shema in de tribune. “Ik woonde al de Supercup en de eerste wedstrijd van de competitie bij. Ik heb een seizoenskaart bij Club Brugge (lacht). In beide wedstrijden waren ze duidelijk de betere. Ze moeten zeker in staat zijn om weer mee te strijden om de titel.”

Het leven in Brugge bevalt het Nederlandse duo zeker. “Het is een rustige stad, wij werden wat wegwijs gemaakt door Denswil en Limbombe. We leiden er zelf ook een rustig leven. Voor Arnaut zijn er dagelijks de trainingen en daarnaast spelen wij vooral op de PlayStation. Wie er wint? We spelen samen, ook daar vormen we een team.”

Ook als mens is Groeneveld een goudklompje. “Het is mijn beste vriend, uiteraard is het een goede gozer. Ik kan geen slecht woord over hem kwijt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.