Belgische vrouwen laten overwinning schieten tegen Zwitserland

De Red Flames geraakten tegen Zwitserland niet verder dan een 2-2-gelijkspel. © BELGA

De Red Flames hebben vrijdagavond hun heenwedstrijd van de halve finales van de play-offs, op weg naar het WK van volgend jaar in Frankrijk, niet winnend kunnen afsluiten. De Belgische voetbalvrouwen speelden in Leuven 2-2 gelijk tegen Zwitserland. De terugwedstrijd wordt dinsdagavond (om 19u00) in het Zwitserse Biel afgewerkt.

De Belgische vrouwen namen meteen een vliegende start. Na vijf minuten combineerden ze zich een weg doorheen de Zwitserse defensie. Cayman stond aan het eind van de actie en bracht de Flames met een knap schot in de verste hoek meteen op voorsprong, 1-0. Het antwoord van de bezoekers liet niet op zich wachten. Nauwelijks twee minuten later moest Evrard een kopbal van Bühler klemmen.

De Flames lieten het initiatief even helemaal aan Zwitserland en Evrard hield ook Bachmann van dichtbij van een bijna zekere gelijkmaker. Halverwege de eerste helft staken onze landgenotes hun neus opnieuw aan het venster. Vanmechelen zag een afgeweken voorzet tegen de paal belanden en Wullaert was gevaarlijk met een lage schuiver. Een afzwaaier van Ismaili besloot de eerste helft.

Late gelijkmaker

Na rust openden de Flames opnieuw enthousiast. Wullaert trapte de eerste doelkans op doelvrouw Thalmann. Zwitserland leek te kraken, maar op de tegenaanval viel de gelijkmaker plots uit de lucht. Invalster Lehmann schoof een afgeweken bal voor een leeg doel tegen de touwen. De Flames toonden zich niet van slag door deze opdoffer. Vanmechelen testte meteen de vuisten van Thalmann en op de daaropvolgende hoekschop joeg De Neve de 2-1 snoeihard tegen de netten. Lehmann ontpopte zich intussen tot spilfiguur bij de bezoekers. De rechtsbuiten mikte eerst een kopbal net naast, alvorens drie minuten voor tijd de Belgische fans versteld te doen slaan na haar tweede treffer. Wullaert miste in de toegevoegde tijd de laatste Belgische kans, het bleef 2-2.

In de andere heenwedstrijd van de halve finales won Europees kampioen Nederland in Breda met 2-0 van Denemarken. De winnaars van beide halve finales nemen het tegen elkaar op in de finale van de play-offs, waarin het laatste Europese WK-ticket wordt uitgedeeld.