Belgische beloften mogen niet naar EK

© Archief Belga

In hun laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK U21 hebben de Belgische beloften, met nogal wat West-Vlaamse spelers in de rangen, dinsdag in Sarajevo een 3-2 nederlaag geleden tegen Bosnië-Herzegovina. Bij de rust was het 2-1. Na het gelijkspel van Roemenië tegen Denemarken later deze avond eindigen ze niet bij vijf beste tweedes en mogen ze dus niet naar het EK.

Na zes speeldagen hadden de manschappen van Jacky Mathijssen nog de leiding in groep 9, maar op de laatste twee speeldagen gaven ze nog alles uit handen. Midden oktober werd er al een pijnlijke 1-0-nederlaag geleden bij hekkensluiter Moldavië.

In Sarajevo begon het nog goed. Al na zeven minuten zette Thibault De Smet de 0-1 op het bord. Die vroege voorsprong gaven de jonge Duivels op enkele minuten uit handen. Milan Savic scoorde in de 29ste minuut, Sevkija Resic twee minuten later.

Deksel op de neus

De Belgen gingen vol voor de gelijkmaker, maar misten tal van kansen en kregen in de 70ste minuut het deksel op de neus. Stefan Kovac maakte er 3-1 van. In blessuretijd mocht Loïs Openda vanop de penaltystip nog milderen tot 3-2.

Duitsland, dat dinsdag Wales met 2-1 versloeg, is met 18 punten groepswinnaar, voor België (13), Bosnië (11), Wales (9) en Moldavië (7). De negen groepswinnaars en de vijf beste nummers twee plaatsen zich voor een eerste groepsfase, in maart 2021, met daarin zestien landen, waaronder gastlanden Hongarije en Slovenië. De vier groepswinnaars en vier runner-ups van die groepsfase kwalificeren zich voor het werkelijke EK, ook in Hongarije en Slovenië (31 mei-6 juni).