België niet voorbij Griekenland na slappe oefenpartij

Thorgan Hazard scoorde het doelpunt voor de Rode Duivels.© (Foto VDB)
Thorgan Hazard scoorde het doelpunt voor de Rode Duivels.© (Foto VDB)
Redactie KW

Een mak België is met een valse noot gestart aan de voorbereidingen op het Europees Kampioen. Tegen een stug Griekenland creëerden de Rode Duivels maar weinig mogelijkheden. Het was zelfs Griekenland dat in de aanvalsfase tot twee keer toe invallersdoelman Mignolet aan het werk zette. Thorgan Hazard bracht België nog voor de rust op voorsprong maar een tegentreffer van Tzavellas bezorgde de Grieken een verdiend gelijkspel. Zondag kan en moet het beter tegen Kroatië.

Een jaar later dan gepland was het eindelijk Deviltime. De Rode Duivels stomen zich klaar voor het Europees Kampioenschap, weliswaar met de nodige twijfels in het achterhoofd. Kan Eden Hazard de vele kleine blessures van zich afschudden? Verliest Kevin De Bruyne zijn weergaloze vista niet met een gezichtsmasker? Raakt Witsel tijdig wedstrijdfit na een half seizoen zonder speelminuten? Een eerste oefengalop tegen Griekenland zou geen antwoord bieden op die vragen maar stelde bondscoach Martinez wel in staat om een aantal vervangers het nodige wedstrijdritme en vertrouwen te laten opdoen. Zo kwam Mignolet tussen de palen en kwamen ook Dendoncker en Praet aan de aftrap. Tielemans en Mertens startten enigszins verrassend op de bank. Doku mocht proberen om zijn goede lijn van de afgelopen interlands door te trekken.

Griekenland was niet meteen een tegenstander die angst zou mogen inboezemen. De Europese kampioen van 2004 miste namelijk drie opeenvolgende grote tornooien en beschikt over geen grote namen. Hoewel het maar een oefenwedstrijd betrof, was het zeker niet slecht om een resultaat neer te zetten. Dat was België, als leider op de FIFA-ranking, namelijk aan zijn status verplicht. Zo speelde Nederland op woensdagavond een non-match tegen Schotland en ging de bal al meteen aan het rollen. Tous ensemble, weliswaar op anderhalve meter afstand, zal nog wat hechter zijn met wat bemoedigende resultaten achter de kiezen.

De start van de partij verliep nogal roestig. Binnen de eerste tien minuten moest doublure Mignolet zich al twee keer onderscheiden. Gaandeweg namen de Rode Duivels de wedstrijd in handen, wat ook te verwachten was tegen een defensief ingesteld Griekenland. Lukaku kreeg een uitgelezen mogelijkheid maar kon niet afwerken, niet van zijn gewoonte en zo geen 60ste treffer voor de topschutter aller tijden. De voorsprong kwam er echter toch na een fantastische een-twee tussen Carrasco en Thorgan Hazard met laatstgenoemde als afwerker. Ei zo na stond zijn naam nogmaals op het scorebord maar op voorzet van een verder kwieke Doku, besloot Hazard op de paal.

De tweede helft begon met twee nieuwe namen. Zowel Batshuayi en Mertens kregen een helft speelgelegenheid zoals Martinez voor de partij al had aangekondigd. De tweede helft was ook niet veel soeps, de Rode Duivels bleven spelen op een gezapig tempo en de Grieken kwamen er op tijd en stond gepast uit. Mignolet moest alweer een broodnodige tussenkomst uitvoeren om de gelijkmaker te voorkomen. België stelde daar maar weinig tegenover en de bezoekers kwamen niet eens onterecht op gelijke hoogte. Papadopoulos kopte op de paal en Tzavellas reageerde alert en bracht de bordjes in evenwicht. Een hoop wissels aan beide kanten kwamen het spelbeeld niet ten goede. De Duivels slaagden er niet in om het tempo op te drijven. Geen goede generale repetitie en een blijk dat onze nationale elf zonder De Bruyne, Hazard en Witsel best wel wat kwaliteit mist. Bondscoach Martinez eindigde de partij met nog meer vraagtekens dan ervoor. Zondag krijgen we tegen Kroatië wellicht het type-elftal aan de aftrap en laat ons ondertussen een kaarsje branden dat onze geblesseerden spoedig mogen herstellen. (JT)

Opstelling België: Mignolet (90’ Sels), Boyata, Denayer, Alderweireld (82’ Tielemans), T. Hazard (74’ Chadli), Praet, Dendoncker, Meunier, Carrasco (74’ Trossard), Lukaku (46’ Batshuayi), Doku (46’ Mertens).

Opstelling Griekenland: Vlachodimos, Tsimikas (60’ Koutris), Tzavellas, Papasthatopoulos, Androutsos (80’ Saliakas), Giannoulis, Bouchalakis (69’ Zeca), Galanopoulos (69’ Siopis), Bakasetas (80’ Mantalos), Masouras, Pavlidis (60’ Pelkas).

Gele kaarten: /

Rode kaarten: /

Doelpunten: 20’ 1-0 T. Hazard, 66’ 1-1 Tzavellas.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.