Belgen willen tegen Estland WK-ticket grijpen

Christian Benteke tijdens de match tegen Finland tijdens het EK in 2020. © DIRK WAEM BELGA

De Rode Duivels kunnen zich vandaag/zaterdag (20u45) tegen Estland in het Brusselse Koning Boudewijnstadion kwalificeren voor het WK van 2022 in Qatar. Als de manschappen van bondscoach Roberto Martinez het nummer 105 op de FIFA-ranking verslaan, is het WK-ticket binnen.

De Belgen hebben hun kwalificatie voor Qatar al zo goed als zeker op zak. De Belgen staan met zestien punten uit zes van de acht kwalificatiewedstrijden in hun groep ruim aan kop voor Tsjechië (11 punten uit 7 wedstrijden) en Wales (11 punten uit 6 wedstrijden). Een driepunter tegen de bescheiden Esten levert het team van Martinez dus altijd de kwalificatie voor Qatar op.

Vertrouwen in Benteke

Tegen zijn gewoonte in liet Martinez in aanloop naar het duel wat in zijn kaarten kijken. Christian Benteke verschijnt tegen de Esten als diepe spits aan de aftrap, als vervanger van de geblesseerden Romelu Lukaku en Michy Batshuayi. “Benteke is de natuurlijke vervanger van Lukaku”, liet de bondscoach duidelijk verstaan op een persmoment. “Hij brengt ervaring, knowhow en verlangen om te spelen in de ploeg. Telkens we hem nodig hadden, heeft hij gepresteerd. Hij kent onze manier van spelen en zijn ploegmaats erg goed, op en naast het veld.”

De Spanjaard zal tegen Estland ook achterin moeten puzzelen. Toby Alderweireld ligt in de lappenmand en Thomas Vermaelen kon niet afreizen uit Japan vanwege de coronaregels in het Aziatische land. Wel van de partij op het middenveld is Kevin De Bruyne. De draaischijf van Manchester City kon dit seizoen nog niet als vanouds schitteren – in de Premier League staat er nog geen enkele assist achter zijn naam – maar hij wil daar niet veel woorden aan vuil maken. “In sommige wedstrijden voor City creëer ik wel voldoende kansen, maar worden ze niet afgemaakt”, aldus KDB. “Dat is een momentopname: soms lukt alles, dan weer niet meer. Ik houd me er niet te veel mee bezig.”

Huldiging voor Mertens

Dries Mertens krijgt zaterdag, vlak voor de aftrap tegen Estland in het Koning Boudewijnstadion, een huldiging voor zijn honderdste cap. De 34-jarige aanvaller van Napoli rondde die kaap in het nationale shirt tijdens het EK afgelopen zomer. Intussen zit Mertens aan 102 caps (21 doelpunten). Tegen Estland voorziet de Belgische voetbalbond de traditionele huldiging bij de mijlpaal voor de Leuvenaar, die sinds het EK niet meer bij België in actie kwam door een schouderblessure.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.