Belangrijk duel voor KSV Roeselare op Pasen

© Bart
Redactie KW

Na de 3-0-nederlaag tegen OH Leuven werkte KSV Roeselare zich nog zwaarder in de problemen in de strijd om het behoud in eerste klasse B. Keepertrainer Virgil De Windt kan alleen maar hopen dat de ploeg nu opstaat. Op Pasen wacht een trip naar Lommel.

KSV Roeselare begon goed aan de partij aan Den Dreef maar een dekkingsfout leidde de 1-0 in. Dat dan het verhaal van de laatste weken begon, zag ook keepertrainer Virgil De Windt vanuit de dug-out.

De ploeg toonde in die PO 3 zijn ware gelaat nog niet. Wat loopt er mis?

Virgil De Windt: Ik denk dat we mentaal te weinig weerbaarheid tonen. Bij de minste tegenslag laten we al te snel de kopjes hangen. Niemand heeft een pasklaar antwoord waarom het zo stroef loopt. Ik denk dat we te weinig durven voetballen en het soms zelfs vergeten te doen.”

Na de minste tegenslag beginnen we lange ballen te pompen. De ruimtes tussen de linies worden veel te groot en we gaan soms te laag spelen. Je mag als trainer nog zoveel roepen en aanwijzingen geven, het is op het veld dat het moet gebeuren. We moeten beter aansluiten. Onze diepe spits Casagolda staat meestal op een eiland tegen twee of drie tegenstanders. Zo kun je moeilijk kansen creëren.”

Over één zaak is iedereen het eens: de doelmannen presteren al het hele seizoen goed en er dienen zich enkele beloftevolle jongeren aan. Een pluim op jouw hoed?

Iedereen weet dat ik altijd wil gaan voor perfectie, maar niet voor eigen succes. Ik wil iedereen beter maken als doelman. Ik ben vooral iemand die naast de basistechnieken vooral de nadruk legt op het voetenwerk. Leren goed uitvoetballen en meevoetballen is heel belangrijk in het hedendaagse voetbal. Een doelman moet een bijkomende veldspeler zijn.”

Virgil De Windt is tevreden over de keepers van KSVR. Hier Gilles Lentz in actie tegen Leuven.
Virgil De Windt is tevreden over de keepers van KSVR. Hier Gilles Lentz in actie tegen Leuven.© Belga

“Dat de drie jonge doelmannen Steph Van Cauwenberge, Juliaan Laverge en Richard De Meyer zich goed ontwikkelen is in de eerste plaats hun verdienste. Zij werken hard en zijn bereid te luisteren. Wouter Biebauw en Gilles Lentz spelen onberispelijk. Steph kon door de blessure van Wouter een rijtje opschuiven en even tweede doelman worden. Door een scheur in de dij is hij nu out en is Juliaan tweede doelman geworden. Richard gaat nu ook mee en neemt deel aan de opwarming van de keepers voor de wedstrijd, om daarna in de tribune te gaan plaatsnemen.”

Ik geef ze bij elke training en voor de wedstrijd mee dat ze met hun ogen veel kunnen leren. Daar kun je als jongeling veel van opsteken. Wel jammer voor hen dat de door Theo Custers opgerichte Keeperacademie, waarvan ik ook drie jaar de leiding had, door de club in de koelkast werd gestopt. Hopelijk maar voor even. Op een training kun je veel leren, maar niet alles. Op de academie werd elk aspect belicht.”

De trainer eiste scherpere trainingen. Beseffen de spelers de ernst van de situatie genoeg?

“De staf heeft zowel op maandag als op woensdag voor de training nog uitvoerig gesproken met de groep en iedereen nogmaals op zijn verantwoordelijkheid gewezen. Over de trainingsijver hadden we de laatste weken niet te klagen, denk ik. Zoals iedereen weet moet het tijdens de wedstrijden gebeuren. Er sukkelden wel enkele jongens met letsels waardoor je minder op automatismen kan trainen. Je kan veel en meer balbezit hebben dan je tegenstrever, maar daar win je geen wedstrijden mee en pak je geen punten.”

Nog 180 minuten er tegenaan gaan en met een groot hart spelen

“Het enige doel dat we nu voor ogen hebben is een wedstrijd winnen. Nog 180 minuten er tegenaan gaan en met een groot hart spelen. Alle neuzen moeten in dezelfde richting wijzen. De spelers moeten beseffen dat zij de sleutel in handen hebben van de toekomst van deze club. Hun eigen toekomst, maar ook die van het administratief personeel, de staf, de trouwe supporters en de jeugdwerking van deze club met zijn vele trainers en medewerkers…”

Roeselarespeler François Kompany tegen OH Leuven vorig weekend.
Roeselarespeler François Kompany tegen OH Leuven vorig weekend.© Belga

Na de knappe 11 op 15 de laatste vijf wedstrijden van de reguliere competitie kan de ploeg niet alles verleerd hebben toch?

“Het net missen van die play-off 2 heeft blijkbaar een stijlbreuk teweeggebracht. De stressfactor die het spelen tegen de degradatie met zich meebrengt, heeft een verlammend effect op de prestaties van sommige jongens. Het feit dat onze voorsprong van tien punten uit de reguliere competitie gehalveerd werd, heeft ons aangetast.”

“We hadden in die eerste wedstrijd op Tubize, waar we 1-1 gelijkspeelden, de kloof weer op acht punten kunnen brengen en vertrouwen kunnen opbouwen naar het verdere verloop. Maar dan kwam de week nadien die 0-1-thuisnederlaag tegen Lommel: een zware ballast die we al weken meesleuren. Het is nu tijd om dat juk van ons af te leggen. Het is gewoon van moeten.” (FBR)

Zondag 21 april om 16 uur: SK Lommel – KSV Roeselare

Wie degradeert uit 1B naar eerste amateurklasse?

KSV Roeselare strandde enkele weken geleden nog op 1 punt van play-off 2, maar moet nu na de 2 op 12 in play-off 3 strijden voor het behoud. Dit is de situatie op 2 speeldagen van het einde. Roeselare heeft nog 2 punten voorsprong op Tubeke. Op de laatste speeldag is er de onderlinge confrontatie in Schiervelde, maar net zo goed kan KSVR zich op Pasen al redden.

1. SK Lommel (23 punten)

Lommel is gered. Het verzekerde zich van het behoud na een 4 op 6 in de dubbele confrontatie met AFC Tubize.

2. OH Leuven (22 punten)

OHL speelt zijn laatste 2 wedstrijden uit op Tubize en thuis tegen Lommel. Het heeft aan 1 punt genoeg om het behoud veilig te stellen.

3. KSV Roeselare (19 punten)

Roeselare speelt zondag uit op Lommel en op de laatste speeldag op Schiervelde tegen Tubize. Het kan zondag al gered zijn als het wint of gelijkspeelt op Lommel en Tubize verliest tegen Leuven. Als KSVR gelijkspeelt op Lommel en Tubeke wint, dan moet KSVR minstens gelijkspelen in de slotwedstrijd, want bij een gelijke stand op het einde van deze minicompetitie primeert de stand van de reguliere algemene rangschikking en dat is in het voordeel van Roeselare.

KSVR degradeert als het drie punten minder haalt dan Tubize in zijn laatste twee wedstrijden.

4. Tubize (17 punten)

Tubeke kan zich enkel redden als het 3 punten meer haalt dan KSVR uit zijn laatste 2 wedstrijden. (FBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.