Ook Club Brugge bekert verder na ruime zege tegen Brakel

Matej Mitrovic, hier met Tahit Chong, maakte na een lange tijd uit te zijn geweest, zijn heroptreden op het Brugse voetbalveld.©KURT DESPLENTER BELGA

Club Brugge plaatste zich vrij eenvoudig voor de achtste finales van de bekercompetitie. Een moedig Brakel kwam nog op gelijke hoogte na de openingsgoal van Vanaken. In de tweede helft brak de veer helemaal en uiteindelijk eindigde de match op 6-1. Badji scoorde een hattrick, ook debutant Chong pikte zijn doelpuntje mee.

De spelers van Olsa Brakel beleefden een jongensdroom. In de zestiende finales van de beker kregen ze de ‘once in a lifetime’ om op Jan Breydel te spelen. De laatste competitiewedstrijd van Brakel, uitkomende in tweede amateur, dateert van 4 oktober vorig jaar. De competitie werd inmiddels definitief stopgezet maar de spelers bleven doortrainen; de gretigheid spatte er dan ook vanaf tijdens de opwarming. Helaas voor hen in leeg Jan Breydel.

Debuterende Chong

Voor Club Brugge was dit enkel maar een opwarmertje, het grote werk in de bekercompetitie begint volgende week tegen Antwerp. Coach Clement liet dan ook een aantal spelers rusten, al kregen ze vandaag wel een doorgedreven training. Mignolet, Kossounou, Vormer en Mata stonden niet op het wedstrijdblad. De Ketelaere en Ricca hadden last van kwaaltjes.

Het was uitkijken naar het debuut van Tahith Chong, de laatste van een rij Nederlanders die aan de selectie werd toegevoegd. Ook Van der Brempt en Van den Keybus, beiden al wat wedstrijden op de teller bij Club NXT, kregen een basisplaats. Verder kreeg ook Mitrovic zijn eerste speelminuten nadat hij een hele tijd uit was na een voetoperatie.

Snelle goal en tegengoal

Twee minuten duurde het geloof in een stunt van de uitploeg. Nieuwkomer Chong snelde op de linkerflank voorbij alles en iedereen. Hij speelde Vanaken aan die in eerste instantie op doelman Otte trapte maar vervolgens zelf de rebound binnenkopte. Vanaken, gelegenheidsaanvoerder omdat Vormer er niet bij is, kreeg wat extra speelminuten om zijn ritme verder op te bouwen.

Brakel liet zich niet uit het lood slaan want na nog geen tien minuten stonden de bordjes opnieuw in evenwicht. Thuisdoelman Horvath, zijn eerste optreden sinds eind oktober, kopte de bal in de voeten van kapitein Haezebrouck. Die lobde de doelman op magnifieke wijze, deze goal zal hij nog vele malen navertellen aan de toog van de plaatselijke voetbalkantine. Ei zo na kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong , een pegel van Deryck zoemde slechts centimeters naast.

De thuisploeg stelde orde op zaken en kwam snel terug aan de leiding. Een voorzet van Sobol werd door Badji binnengeknikt. Sobol had bijna ook nog zijn tweede assist beet toen hij Okereke alleen voor de doelman stuurde maar die kon zijn poging niet kadreren. Ondertussen had Van den Keybus al op de deklat geknald. Club Brugge was uiteraard heer en meester maar nu ook niet in die mate dat het kansen regende. 2-1 was dan ook de ruststand.

Doelpuntenkermis na rust

Verrassend genoeg kregen de bezoekers de eerste kans van de tweede helft. Horvath had de nodige moeite met een kopslag van Cordie. Brakel kwam er niet al te veel uit maar telkens wel enorm vinnig. Brugge wist wel te scoren bij hun eerste poging. Een hoekschop van Chong werd ongelukkig in eigen doel verlengd door spits Nelis. De veer begon te breken bij Brakel en nog voor het uur stond het 4-1.

Een afgeweken voorzet van Van den Keybus belandde bij Badji. Die trapte op een leeg doel eerst nog op de lat maar kopte vervolgens de rebound wel binnen. Het signaal voor Clement om wat te wisselen. Vanaken en Van der Brempt hadden genoeg minuten gemaakt. Nabil Dirar maakte zijn rentree. Van een wedstrijd was toen al geen sprake meer. Het gebrek aan wedstrijdritme bij Brakel werd pijnlijk duidelijk. Debutant Chong pikte nog zijn doelpunt mee en Badji vervolledigde zijn hattrick. Club won zo met duidelijke 6-1 cijfers. (JT)

Opstelling Club Brugge: Horvath, Sobol (71’ De Cuyper), Denswil, Mitrovic, Van der Brempt (63’ Dirar), Van den Keybus, Balanta, Vanaken (63’ Rits), Chong (71’ Mechele), Badji, Okereke.

Opstelling Brakel: Otte, Denis (85’ Cocquyt), Desmet (46’ Schelstraete), Buysens, Cordie, Lambrecht, Pauwels (71’ Appiah), Bogaert, Haezebroeck (85’ Van Eerstvelde), Deryck, Nelis (60’ D’Hondt).

Gele kaarten: 56’ Haezebroeck.

Doelpunten: 2’ 1-0 Vanaken, 9’ 1-1 Haezebroeck, 22’ 2-1 Badji, 51’ 3-1 Nelis (own goal), 60’ 4-1 Badji, 68’ 5-1 Chong, 74’ 6-1 Badji.