Club Brugge naar kwartfinales Croky Cup na 3-1-zege tegen Antwerp

Vanaken kon de score openen.© BELGA/BRUNO FAHY
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Club Brugge heeft revanche genomen voor de verloren bekerfinale van augustus. Na een doelpuntloze eerste helft tegen Antwerp opende Vanaken de score. In de laatste tien minuten scoorden ook nog Dost en Vormer, de onvermijdelijke Lamkel Zé had in tussentijd voor de tegentreffer gezorgd. Brugge blijft zo foutloos in 2021 en mag al uitkijken naar de loting van de kwartfinale.

Club Brugge – Antwerp was een heruitgave van de vorige bekerfinale die pas in augustus gespeeld werd. Verder was het ook een treffen tussen de nummers 1 en 2 van de Jupiler Pro League. Philippe Clement wisselde zijn elftal op twee plaatsen in vergelijking met de zege op Waasland-Beveren.

Twee logische wissels want ook tegen Waasland-Beveren werden Sobol en Okereke aan de rust gewisseld. Denswil en De Ketelaere kwamen zo terug in het elftal. Voor Okereke was er zelfs geen plaatsje op de bank voorzien.

Defensief Antwerp

De voorspelling van Clement qua spelbeeld kwam uit. Hij sprak van een sluipmoordenaar die wacht op een foutje van de tegenstander. Brugge probeerde wel, maar het was niet eenvoudig om een gaatje te vinden in de vijfmansdefensie van Vercauteren.

Net voor de 20ste minuut kwam er enige opwinding toen De Wolf een voorzet van Mata onvoldoende kon klemmen, De Ketelaere trapte de rebound van dichtbij op diezelfde De Wolf.

Weer Zé in de kijker

Bij Antwerp was het uitkijken naar man in vorm Lamkel Zé. Het eerste halfuur zat hij in de achterzak van Kossounou, die elk duel onberispelijk in zijn voordeel beslechtte. Zé begon dan maar op de scheidsrechter te mekkeren en zowel Vercauteren als zijn ploegmaats moesten de situatie ontmijnen.

Toch was het Zé die aan de basis lag van de eerste kans voor de bezoekers. Zijn voorzet vond de vrijstaande Seck die van dichtbij pal in de handen van Mignolet kopte. Antwerp bleef het spel ondergaan, maar kreeg zelf wel nog een grote mogelijkheid toen Zé voorlangs knalde. 0-0 aan de rust, Brugge de betere ploeg maar Antwerp wel de gevaarlijkste pogingen.

Bas Dost scoorde de 2-0 voor Club.© BELGA/Bruno FAHY

Club kwam onder stoom bij het begin van de tweede helft, geen sinecure gezien het barkoude weer. Al na drie minuten zette Mata zich zoals zo vaak door op de rechterkant, een combinatie van techniek en kracht. Hij koos er Vanaken uit en die schoot overhoeks Brugge op voorsprong.

De achterstand dwong Antwerp om zijn egelstelling te verlaten en Vercauteren zette zijn vleugelbacks Lukaku en De Laet wat hoger. De laatste twintig minuten mocht ook Gouden Schoen Refaelov opdraven tegen zijn ex-club. Hij scoorde in augustus de enige goal in de bekerfinale. Antwerp probeerde wel maar verder dan een paar hete standjes voor doel van Mignolet kwam het niet.

Knotsgekke slotfase

Tien minuten voor tijd kon Dost alle twijfels wegnemen. De Wolf kon zijn kopbal onvoldoende pareren en Dost trapte zelf de rebound binnen. Het venijn zat wel degelijk in de staart want drie minuten later scoorde de onvermijdelijke Lamkel Zé de aansluitingstreffer.

Veel moed konden de bezoekers daar niet uit putten want twee minuten later was het alweer aan de thuisploeg. Kapitein Vormer trapte een voorzet-schot voorbij De Wolf, die er alweer niet echt goed uitzag. Die goal van Vormer maakte een slotoffensief van de bezoekers overbodig.

Club blijft zo winnen in 2021, benieuwd of ze die lijn op Charleroi en Kiev kunnen doortrekken de volgende wedstrijden.

Club Brugge: Mignolet, Denswil, Kossounou, Mechele, Mata, Rits, Vormer, Vanaken (80’ Balanta), De Ketelaere (74’ Chong), Dost, Lang.

Antwerp: De Wolf, Lukaku, Le Marchand, Gélin, Seck (84’ Buta), De Laet (84’ Batubinsika), Hongla, Verstraete, Gerkens (69’ Ampomah), Avenatti (69’ Refaelov), Lamkel Zé (88’ Boya).

Gele kaarten: 33’ Verstraete, 43’ De Laet, 62’ Seck.