Cercle Brugge kegelt OH Leuven met 2-3 uit de Croky Cup

Jean Harisson Marcelin (midden) zette voor de rust de 1-2 op het bord.©JOHAN EYCKENS BELGA
Jean Harisson Marcelin (midden) zette voor de rust de 1-2 op het bord.©JOHAN EYCKENS BELGA
Redactie KW

Cercle Brugge mag verder bekeren na winst tegen OH Leuven. Groen-zwart kwam na twee penalty’s verdiend op 1-3 maar kreeg het na een rode kaart voor Marcelin en een tweede tegentreffer toch nog benauwd. Maar men hield stand. Een opsteker voor Cercle en een pluim voor de ploeg en de ad-interimtrainers Jimmy De Wulf en Wouter Artz die nu plaatsmaken voor Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel.

Enkele uren voor aanvang van de bekerwedstrijd werd bij Cercle Brugge het nieuwe trainersduo Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel voorgesteld. Zij namen in de tribune plaats, terwijl de beloftetrainers Jimmy De Wulf en Wouter Artz groen-zwart coachten.

In vergelijking met de laatste match op STVV maakten enkele spelers geen deel uit van de selectie. Zij werden bewust aan de kant gehouden met het oog op de belangrijke competitiewedstrijd van zaterdag tegen KV Mechelen. Zo waren doelman Didillon, Bates, Pavlovic, Vanhoutte en Ugbo er niet bij. Kanouté traint terug mee met de groep in de hoop hem zo vlug mogelijk fit te krijgen, Velkovski onderging een nieuwe scan en kan donderdag groen licht krijgen. Decostere is nog met zijn revalidatie bezig.

Verschroeiende start

De jongelingen Cassaert en Deman maakten wel deel uit van de selectie, net als aanvoerder Taravel. Van Kylian Hazard was er geen spoor. De ad-interimtrainers kozen bij de elf die de wedstrijd aanvatten voor de gewezen beloften Somers en Deman. Ook Denkey, Corryn en Da Silva mochten aan de aftrap verschijnen, net als Van der Bruggen en Hotic. Bruzzese stond in doel om wedstrijdritme op te doen. Onder andere Musaba en Biancone zaten op de bank. Bij de thuisploeg bleven ook enkele belangrijke pionnen aan de kant, zoals Hubert, Henry en Mercier.

De bekermatch aan Den Dreef kende overigens een verschroeiende start. In de openingsminuut werd Deman in de zestien neergehaald en strafschop voor Cercle. Hotic zette de penalty om, maar de vreugde was echter van korte duur toen Maertens, tegen zijn ex-ploeg, meteen kon tegen scoren. De West-Vlaming kreeg een afgeweken bal vanaf de linkerflank in de voeten en haalde meteen uit: 1-1.

Voorsprong bij rust

Na die storm ging het tempo wat liggen en ondanks de felle regen in Leuven ging de match toch goed op en neer, maar beide keepers moesten niet al te veel werk opknappen. Cercle trok bij momenten goed naar voor. Zo koos de mee opgerukte Marcelin tegen het halfuur voor een schot in de korte hoek, maar doelman Romo werkte in hoekschop. Even daarna trof Denkey nog de buitenkant van de paal.

Na een vrije trap van Schrijvers die voor OHL over ging, was het opnieuw de beurt aan Cercle. Romo pakte uit met een voetveeg op een poging van Hotic. Even daarna werd groen-zwart toch beloond voor die goede eerste helft. Marcelin trok opnieuw mee naar voor, infiltreerde in de zestien en zette zijn ploeg met een gekruist schot opnieuw op voorsprong. Zo ging Cercle verdiend met een voorsprong de rust in.

Dubbele wissel

Op een veld dat alsmaar drassiger en zwaarder werd, begonnen dezelfde 22 spelers aan de tweede helft, al greep Brys bij de thuisploeg meteen in en bracht hij Hubert en Henry in de ploeg. Na een uur spelen en zonder al te veel dreiging van beide ploegen werd ook bij Cercle een dubbele wissel ingevoerd. Koshi en Dekuyper, nog maar eens twee spelers uit de eigen jeugd die bij de beloften zijn opgeleid door het duo De Wulf-Artz, kwamen in de plaats van Hotic en Vitinho.

Cercle bleef goed georganiseerd voetballen en speculeerde op de tegenaanval . De thuisploeg kreeg maar weinig vat op de wedstrijd, al was één goed moment natuurlijk genoeg om gelijk te komen. Er kwam wel degelijk een goal, maar dan wel één voor Cercle. Een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd werd opnieuw Deman in het strafschopgebied gehaakt. Dit keer door Hubert. Taravel ging achter de bal staan en trapte de elfmeter in dezelfde hoek als Hotic voorbij Romo.

Na die goal werd de zeer verdienstelijke Deman vervangen door Musaba. Deman, uit Knokke-Heist, ruilde destijds Club voor Cercle en is nu aan zijn negende seizoen bij Cercle bezig. De voorbije jaren kampte hij echter met diverse blessures en kreeg nu het vertrouwen van zijn trainers.

Man minder

Musaba stond nog maar net op het veld en kreeg geel, maar hij zorgde daarna ei zo na wel voor de 1-4. Hij slalomde voorbij enkele verdedigers, alleen voor doelman Romo zag hij zijn poging echter van de lijn gekeerd. Dit kon de beslissing zijn, ook al omdat groen-zwart in het slot met een man minder verder moest. Marcelin beging een overtreding op Maertens en in het tumult dat daarop volgde, ging een speler van OHL neer en werd de Fransman uitgesloten.

Met die man meer kampeerde OHL op de helft van Cercle. Een kopbal van Vekemans ging op de paal. De druk bleef duren bij de thuisploeg en in de vijf minuten toegevoegde tijd kwam men op 2-3. Een vrije trap kwam tot bij Henry die met het hoofd verlengde tot bij Hubert. Hier bleef het bij. Na een spannend slot klampte Cercle zich vast aan de voorsprong en gaat men zo een ronde verder in de Croky Cup.

Een knappe prestatie van het team onder leiding van De Wulf en Artz. De groep kan hier ongetwijfeld vertrouwen uit putten, met het oog op de twee volgende zeer belangrijke competitiematchen, thuis tegen KV Mechelen en Anderlecht. Zij het dan onder leiding van Vanderhaeghe en Buffel. (ACR)

OH Leuven – Cercle Brugge: 2-3.

Cercle Brugge: Bruzzese, Vitinho (61’ Dekuyper), Marcelin, Taravel, Corryn, Van der Bruggen, Da Silva Lopes, Hotic (61’ Koshi), Somers, Deman (74’ Musaba), Denkey (87’ Cassaert).

Doelpunten: 2’ Hotic (pen.) 0-1, 4’ Maertens 1-1, 40’ Marcelin 1-2, 73’ Taravel (pen.) 1-3, 90+3’ Hubert 2-3.

Gele kaarten: 17’ Eppiah, 22’ Somers, 45’ Corryn, 57’ Vitinho, 67’ Bruzzese, 77’ Musaba, 84’ Denkey.

Rode kaart: 81’ Marcelin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.