Cercle Brugge door Anderlecht uitgeschakeld in de Croky Cup

© Belga
© Belga
Redactie KW

Groen-zwart verloor in de kwartfinales met 1-0 in het Lotto Park en kan nu zich nu volledig op het voor hen belangrijke competitieslot focussen. Dit was voor aanvang van deze wedstrijd niet anders, al zat er in de tweede helft zeker meer in.

De voorbije tien jaar kon Cercle in competitieverband op Anderlecht geen enkel punt behalen. De laatste keer dat groen-zwart in Brussel ging winnen was van januari 2009 geleden, het werd toen 1-2 met goals van Oleg Iachtchouk, tegen zijn ex-club. Een jaar later volgde de laatste ontmoeting in de Belgische beker tussen beide ploegen.

Cercle trok toen aan het langste eind door ook al in de kwartfinales paars-wit uit schakelen. Het was toen met een heen- en terugwedstrijd, iets was dit seizoen niet kon omwille van Covid-19. In het laatste seizoen onder trainer Glen De Boeck werd het 2-1 in Brussel en 1-0 thuis, met de Montenegrijn Bojan Bozovic als de held. Hij scoorde tegen de competitieleider niet alleen in Brussel, in de terugwedstrijd zorgde hij op een bevroren terrein in Jan Breydel voor het vroege doelpunt. Zijn bijzondere mooie goal was goed voor de kwalificatie en zo mocht Cercle later zelfs de finale spelen tegen KAA Gent nadat het KSV Roeselare in de halve finales met het kleinste verschil had uitgeschakeld.

Anno 2021 ging Cercle woensdagavond opnieuw voor een plaats bij de laatste vier in wat tegenwoordig de Croky Cup noemt. Voor Anderlecht was dit, in de tot nu toe tegenvallende competitie, zowel sportief als financieel een kans om hun seizoen wat kleur te geven en tevens de kortste weg naar Europees voetbal. Trainer Kompany liet Delcroix aan de kant. Lissens of Sardella kwamen naar voor als zijn vervanger, maar het werd Cobbaut die na een half jaar zijn rentree mocht maken. Zoals in de vorige bekermatchen kreeg ook de Jamaicaan Lawrence rust en mocht Mykhaylichenko zich nog eens bewijzen.

De bekermatch in het Lotto Park was voor Cercle een bonus dat uiteraard in de competitie de komende weken het behoud in de hoogste klasse wilde veilig stellen. Trainer Vanderhaeghe gaf de competitie daarom uiteraard prioriteit en roteerde net als in de twee voorafgaande cupmatchen op OH Leuven en tegen KV Oostende. Hij liet voor aanvang reeds Didillon, Vitinho, Hoggas en Lopes Da Silva uit de selectie. Uit zijn typeploeg, die de voorbije weken Anderlecht in bedwang hield en daarna in twee degradatieduels een zes op zes behaalde, verdwenen nog meer namen, zoals Pavlovic, Biancone, Hotic, Ugbo en Deman. Zij begonnen als bankzitter. Enkel centraal achterin kregen Marcelin en Bates in vergelijking met de drie voorgaande competitiematchen een basisstek.

Ook met negen andere spelers koos Vanderhaeghe voor eenzelfde systeem: 5-3-2. Decostere speelde als rechtsachter en stond zo na vier maanden in de basis. Ook Kanouté kreeg een nieuwe kans bij de bezoekers, zij het op de zes met naast zich Van der Bruggen en Vanhoutte en dat zorgde in de eerste helft toch voor weinig creativiteit en als aanspeelpunten voor de verdedigers.

Groen-zwart kwam slechts een paar keer in de grote rechthoek van Anderlecht, met Denkey met de voornaamste mogelijkheid. De Togolees, de voorbije vier matchen goed voor drie goals, pakte ook dit keer uit met een schot, maar doelman Wellenreuther had een goede reflex in huis. Cercle moest te veel naar achteruit en met de lange bal voetballen en zo stond Anderlecht aan de rust verdiend op voorsprong. De enige goal die zij scoorden kwam er na twaalf minuten via Nmecha. Een prima lange bal van Lokonga werd goed gecontroleerd door de geleende speler van Manchester City en die liet Bruzzese kansloos, al gingen Bates en Marcelin achterin op die fase niet echt voor de bal. Voor het overige had de thuisploeg overwicht en was het vooral nog te zien op ingestudeerde vrije trappen die in het besluiten gelukkig voor Cercle precisie misten.

Twee goede mogelijkheden

Cercle begon met meer initiatief en balcirculatie aan de tweede helft. Men vond beter de vrije man en dat leverde twee goede mogelijkheden op voor Denkey, vooral de tweede was ei zo na een goal, maar zijn goalbal eindigde op de paal. Even later moest Wellenreuther goed plat op een schot van Musaba. Hier zat wel meer in voor de Nederlandse spits.

Anderlecht zag zijn tweede goal afgekeurd en dan was het opnieuw de beurt aan Cercle nadat er met de invallers Deman, Biancone en Hotic meer aanvallende intenties bijkwamen, maar de doelman van Anderlecht had enkele cruciale saves in huis. Dat was alvast zo op een kopbal van de ingevallen Ugbo en een gekraakt schot van Denkey. Op basis van de tweede helft verdiende Cercle meer dan die nipte bekeruitschakeling. Groen-zwart maakte de momenten die er kwamen echter niet af en verloor zo met het kleinste verschil. Cercle kan nu met zijn allen alles op het behoud zetten.

(ACR)

Anderlecht- Cercle Brugge: 1-0.

Cercle Brugge : Bruzzese, Decostere, Bates, Taravel, Marcelin, Corryn (60’ Biancone), Vanhoutte (60’ Deman), Van der Bruggen, Kanouté (60’ Hotic), Musaba (76’Ugbo), Denkey.

Doelpunt :12’ Nmecha 1-0.

Gele kaarten : 24’ Marcelin, 45’ Corryn, 87’ Wellenreuther.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.