Asterix AVO Beveren haalt in drie sets zestiende beker

Oudegem's Bieke Kindt en Oudegem's Nel Demeyer in actie.©KRISTOF VAN ACCOM BELGA

De vrouwenfinale was een Oost-Vlaamse derby Oudegem – Asterix AVO Beveren waarvan alleen de eerste set echt kon bekoren. Beveren schreef met 25-27 eerste deelwinst, daarna domineerde de meervoudige bekerwinnaar wat de setstanden 12-25 en 20-25 ook illustreren.

In competitie hadden beiden er in hun onderlinge confrontatie al een boeiend kijkstuk van gemaakt en die inleidende beurt leek het op een herhaling uit te draaien. Beveren nam eerst een meerpuntenbonus naar 8-11. Via Nina Coolman ondermeer, verleden seizoen met Hermes bekerwinnaar van AVO Beveren, kon Oudegem eerst naar 12-12 remonteren om 18-16 voorsprong te nemen. Stragier en Janssens waren bij Beveren evenwel niet meer af te stoppen en haalden bij 20-24 eerste setbal. Maar weer Coolman en een beter blok leveren bij 24-25 een Oudegemse setbal op die Janssens eerst aanvallend en dan met een ace naar 25-26 omsloeg en Asterix naar 25-27 te leiden.

Losgeslagen

Een losgeslagen Beveren profiteerde vanaf de tweede set van een grote Oudegemse foutenlast om de eerste herneming een 0-8 voorsprong te nemen. Dat brak de veer bij Oudegem dat aanvallend nog weinig klaar kreeg en AVO zag groeien in alle spelonderdelen. Het werd zelfs 9-20 waarna Beveren met 12-25 verdubbelde.

Ook de derde beurt opende Asterix overtuigend naar 3-7 en 9-14. Meteen was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Oudegem kon maar te zelden dreigen met de service en Asterix trok het spelritme nog op. Dat was duidelijk te hoog voor Oudegem dat met 15-24 de wet van de sterkste moest ondergaan, nog even tegenstribbelde naar 20-24 eer Asterix met 20-25 besloot naar zijn zestiende beker.

De West-Vlaamse Nina Coolman die in het tussenseizoen van Hermes Oostende naar Oudegem trok was diep ontgoocheld. “Wij verloren wel die eerste set maar konden stevig weerwerk bieden. Maar de tweede set werden wij te rap op een grote achterstand gespeeld, wij konden geen servicedruk meer ontwikkelen noch het eigen spel opdringen en moesten de verdere wedstrijd ondergaan.”

Bij de bekerwinnaar liet die andere West-Vlaamse, Manon Stragier zich nadrukkelijk opmerken als aanvalster.