Beerschot stunt tegen inspiratieloos Club Brugge

Raphael Holzhauser viert de 0-1. © belga
Valerie Van Avermaet

Een inspiratieloos Club Brugge zet zijn zoektocht naar vertrouwen verder na een 0-1 verlies tegen Beerschot. Op het eind kwam Krmencik nog verschillende keren gevaarlijk opzetten, maar doelman Vanhamel kende een begenadigde dag. Nieuwkomer in 1A Beerschot pakt 9 op 9, de start waar Clement van gedroomd had.

Beerschot kende een droomterugkeer in de Jupiler Pro League met zes op zes en blaakte van het vertrouwen. Iets wat bij Club toch ontbrak ondanks de zege van vorige week met 0-4 tegen Eupen.

Wie dacht dat de voorlinie van Club en bij uitbreiding het hele team vertrouwen had getankt in de Oostkants kwam bedrogen uit. Blauw-zwart herviel tegen Beerschot toch vooral in hetzelfde spel als op speeldag 1 tegen Charleroi. Philippe Clement zette een 3-5-2 neer met Balanta als meest linkse verdediger, die het moest afleggen tegen Beerschot-aanvaller Noubissi.

Vormer buitenspel

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Het was zes minuten wachten op de eerste doelpoging. Sobol verraste doelman Vanhamel door vanop de linkerflank te schieten in plaats van voor te zetten. Vanhamel kon de bal niet klemmen en bracht het leer gevaarlijk weer in het veld, maar niemand van Club kon eraan.

Een teleurgestelde Charles De Ketelaere.
Een teleurgestelde Charles De Ketelaere.© BELGA

Ook Beerschot probeerde Mignolet te testen, maar miste aanvankelijk precisie. Noubisse trof wel de paal. Aan de overkant scoorde Vormer vanuit buitenspel, maar scheidsrechter Boucaut had het in de smiezen. Verder probeerde Club het in de eerste helft nog via schotjes van Vormer, Sobol en Rits. Vanaken toonde intussen nog maar eens dat hij de topvorm nog niet te pakken heeft, te korte passes, te lange voorzetten.

Holzhauser opnieuw

Aan de overkant liep wel een man-in-vorm: Holzhauser. De Oostenrijker zette de 0-1 op het bord. Net voor het halfuur zorgde een communicatiefout achterin bij Club ervoor dat Noubissi, die een sterke wedstrijd speelde, met de bal aan de haal kon. Holzhauser was alert en spurtte meteen diep. De Oostenrijker kreeg de bal goed mee en schoof het leer voorbij Mignolet. Baluw-zwart op achterstand. De teller van Holzhauser staat zo al op drie. Diatta kwam overigens goed weg in de eerste helft. De Senegalees trapte na op Holzhauser, maar kreeg geen kaart.

Brugse pogingen stuiten op Vanhamel

Na rust kreeg blauw-zwart snel de mogelijkheid om gelijk te maken. Eerst met een trap van Vanaken, daarna via drie opeenvolgende kansen. Mata’s schot werd van dichtbij geblokt door een Beerschots hand, de trap van Vormer daarna vond Schrijvers op z’n weg, maar die devieerde net naast. Boucaut en de VAR vonden de fase geen penalty waard.

Beerschot werd nu wel bedolven onder de aanvalsgolven, maar echt in de problemen kwam Vanhamel niet. Club bleef tevergeefs zoeken naar vloeiende combinaties, goede voorzetten en individuele acties. De troepen van Clement waren bij momenten inspiratieloos en stonden vaak buitenspel. Daar konden ook nieuwe impulsen Okereke, De Ketelaere en Krmencik niets aan veranderen, hoewel die laatste wel nog verschillende keren dichtbij de gelijkmaker kwam. Balanta verraste ook nog bijna Vanhamel met een zwabberbal, maar die was vandaag op geen foutje te betrappen.

Michael Krmencik geraakte maar niet voorbij Beerschot-doelman Mike Vanhamel.
Michael Krmencik geraakte maar niet voorbij Beerschot-doelman Mike Vanhamel.© BELGA

Beerschot ging na de 0-1 niet meer op zoek naar de dubbele voorsprong. De Kielse Ratten staan weer op kop van het klassement na een negen op negen. Clement moet verder op zoek naar oplossingen om de machine die Club Brugge vorig seizoen vaak was, opnieuw op gang te krijgen. Met drie op negen mag de landskampioen niet tevreden zijn.

Reactie Philippe Clement:

“Onverklaarbaar dat we verloren hebben. Een gesprek met de groep is nodig. In Eupen speelden we goed, hadden we goede kansen. Daar is vertrouwen uit geput, dat zag ik op training deze week. Maar van in het begin waren er een aantal spelers die het moeilijk hadden, die verkeerde, vreemde keuzes maakten. We waren niet scherp genoeg op de helft van Beerschot. Dan krijgen we een doelpunt tegen en plots begonnen heel veel spelers te twijfelen. De rest van de match zochten we het doelpunt en zijn we ook genoeg in de zestien gekomen, maar er was te weinig kwaliteit om het af te maken in de zestien, te weinig overzicht en te weinig rust. Vreemd, ik heb er niet meteen een verklaring voor. Er is wat frustratie omdat dingen foutlopen, die ik nog nooit heb zien foutlopen. Het lege stadion mag geen excuus zijn. Als we opnieuw kampioen willen spelen, moeten we ons aanpassen aan een leeg Jan Breydel.”

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Mechele, Mata, Balanta, Rits, Sobol (60′ De Ketelaere), Vanaken, Diatta (58′ Okereke), Vormer, Schrijvers (69′ Krmencik), Badji

Opstelling Beerschot: Vanhamel, Prychynenko, Frans, Dom, Holzhauser (82′ Van Den Buijs), Noubissi, Bourdin, Pietermaat, Sanusi, Vorogovskiy (90′ Van Den Bergh), Tissoudali (58′ Eleke)

Gele kaarten: 74′ Balanta

Doelpunten: 27′ Holzhauser

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.