BAS-beslissing maakt dat Vlamertinge en enkele provincialers nu plots toch nog kunnen zakken

E. Wervik redde zich in derde amateurklasse. SK Vlamertinge moet nu nog een barragematch spelen tegen KFC Diest. Wint Vlamertinge dan is het sowieso gered, verliest het dan is het nog enkele weken wachten op het definitieve verdict. © VDB
Wouter Vander Stricht

Een kronkel in het reglement. Anders kun je het niet omschrijven. Maar SK Vlamertinge kan alsnog zakken uit derde amateurklasse. En dus ook wat West-Vlaamse provincialers houden bij deze nu hun hart vast. Maar als SK Vlamertinge zondag 7 mei van KFC Diest wint, dan zakt het sowieso niet en dan is er ook in de provinciale reeksen geen extra daler. Verliest Vlamertinge van Diest, dan is het nog enkele weken nagelbijten.

Om de hele zaak eens uit te leggen, ga je best even goed zitten. Een beslissing van het BAS ligt aan de basis van dit deze onverwachte heisa. SK Deinze won de zaak die het aanhangig maakte bij het BAS, daarmee redt het zijn hachje. SK Deinze krijgt 39 punten die het eerder kwijtspeelde wegens het opstellen van een (vermeend) niet-speelgerechtigde speler nu terug. Heel wat andere ploegen moeten dus punten inleveren en daardoor wordt het klassement in eerste amateurklasse grondig dooreen geschud. De ploegen die geen licentie kregen of vroegen, worden op de onderste plaatsen gezet. Dat zijn WS Brussel en KVV Coxyde. SK Deinze verlaat de laatste plaats en is nu plots zesde.

Sprimont mag geen barrage spelen en komt nu op een rechtstreekse degradatieplaats terecht. Sporting Hasselt wordt nu dertiende en moet dus die barrages afwerken. Niets aan de hand zou je denken, er blijven dus maximaal twee Vlaamse en twee Waalse zakkers (ook voor de BAS-beslissing was dat zo, red.) en daarom werd ervan uitgegaan dat er geen bijkomende dalers zijn.

Duimen dat SK Vlamertinge zondag van KFC Diest wint, dan zijn er sowieso geen extra West-Vlaamse zakkers

Maar daar zit nu het addertje onder het gras. Sporting Hasselt (en niet Sprimont) maakt straks met twee Vlaamse ploegen uit de Vlaamse eindronde en één Waals team (La Louvière, RFC Luik of Ol. Charleroi) uit wie naar eerste amateurklasse stijgt, of in het geval van Hasselt er blijft. Als het één van die drie Vlaamse ploegen wordt, dan is er voor de Vlaamse ploegen niks aan de hand. Maar mocht het Waalse team het pleit winnen, dan komt dus de kat op de koord. Dan volgt er nog een extra Vlaamse daler uit tweede en derde amateurklasse. “En eigenlijk is dat niet logisch”, meent ook Romain Saelens van de bond. “Als er twee rechtstreekse Vlaamse dalers waren uit de eerste amateurklasse, dan was Vlamertinge nu al gered. Als die tweede Vlaamse daler (in casu Hasselt, red.) er komt via de eindronde, dan betekent dit een extra daler uit de Vlaamse tweede en derde amateurklasse. Het aantal Vlaamse dalers blijft eigenlijk gelijk, maar toch moet er in de lagere amateurklasses een extra daler komen.”

Een vreemde kronkel van het reglement, maar zo zit het nu eenmaal in elkaar. En ploegen die zich gered achtten, zitten nu plots weer met de daver op het lijf. In de tweede amateurklasse geen probleem voor de West-Vlamingen. Daar redde KVK Westhoek zich met een zege tegen het degraderende SCT Menen op de slotspeeldag, KSV Bornem moet daar nu nog testen tegen KVK Tienen, een ploeg uit tweede amateurklasse B.

Maar in derde amateurklasse eindigde Vlamertinge op de vierde laatste plaats. Zij moeten nu zondag 7 mei om 15 uur nog aan de bak tegen KFC Diest. Een overbodige partij dacht men, maar dat blijkt nu geen waar te zijn. Winnen zal de boodschap zijn. Want als SK Vlamertinge komende zondag zegeviert tegen KFC Diest, dan is het zelf sowieso gered en is er dus voor de West-Vlaamse provincialers geen vuiltje aan de lucht. Mocht het verliezen, dan nog is de kans statistisch vrij groot dat Vlamertinge het redt. Het is immers enkel als de Waalse deelnemer (1 op 4 ploegen) het pleit wint in de eindronde van tweede amateurklasse, dat SK Vlamertinge alsnog zou zakken. Maar dat nieuws zou dus nog enkele weken op zich kunnen laten wachten.

Maar mocht het dus toch nog slecht aflopen dan is dit het gevolg : Vlamertinge zakt naar eerste provinciale, KSV Rumbeke zakt uit eerste naar tweede provinciale. De barragewedstrijd tussen SK Beveren-Leie en De Haan zou overbodig blijken, beide ploegen zakken dan sowieso naar derde. En ook het driehoekstornooi tussen SK Elverdinge, Lissewege en NS Heule is dan van geen belang, de drie ploegen zakken dan automatisch naar vierde provinciale.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.