Bart Verhaeghe schat kansen van Rode Duivels tegen Brazilië op fiftyfifty

Bart Verhaeghe en bondscoach Roberto Martinez. © BELGA
Redactie KW

De Rode Duivels bereiden zich voor op de kwartfinales tegen Brazilië vrijdagavond. “Bij mij is het zeker fiftyfifty, al ben ik misschien wat chauvinistisch want ik zie mijn spelers wat liever dan de Brazilianen”, schat KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe de kansen van de Belgen in.

“We hebben veel respect, want Brazilië is het enige land met vijf sterren op de trui. Ze hebben maturiteit en ervaring. Ik denk niet dat zij graag tegen ons spelen. Wij kunnen winnen van hen, maar zij ook van ons. Het zal sowieso een boeiende wedstrijd worden”, aldus Verhaeghe.

Meer geloof in eigen kunnen

De ondervoorzitter is van mening dat er in België best wat meer geloof in eigen kunnen mag zijn. “Onze spelersgroep gelooft bijvoorbeeld dat we ze klein kunnen krijgen. Dat zouden we als Belgen in het algemeen wat meer mogen hebben. We hebben niet graag dat mensen erboven uitsteken. We hebben het liever over negatieve zaken of pessimisme”, klinkt het.

“We moeten optimistischer zijn en dat optimisme ook delen met iedereen. De spelers en de staf hebben dat geloof wel en ik sluit me daar volledig bij aan: iedereen moet dat uitstralen. Onze voetballers kunnen uitblinken en waarom zou dat op andere vlakken in de samenleving niet kunnen? De Nederlanders zijn daar bijvoorbeeld helemaal anders is. Dat positivisme dat ons voetbal vandaag kenmerkt, hopelijk pakt iedereen daar iets van mee.”

Simplistische redenering

Op het WK in Brazilië en het EK in Frankrijk gingen de Rode Duivels er telkens in de kwartfinales uit. Het lijkt dus dat een halvefinaleplaats nodig is om beter te doen. “Dat is een wel zeer simplistische redenering. Je vergelijkt prestaties over tijdperken heen. Vier jaar geleden heeft niets met vandaag te maken. De professionalisering in het voetbal is op vier jaar enorm toegenomen. Moesten wij werken zoals vier jaar geleden, zou dat heel amateuristisch zijn. Dat was niet de fout van de mensen van toen, het voetbal is nu gewoon helemaal anders. Alles is zo gedetailleerd geworden”, aldus Bart Verhaeghe.

“Dat we nu weer in de kwartfinales staan, betekent dat we in vier jaar gegroeid zijn als federatie, want anders zaten we nu niet bij die laatste acht. Dan hadden we hier nooit gestaan. Er zijn landen die niet geëvolueerd zijn: Portugal, Spanje en Argentinië. Naties die veel meer geld, middelen en spelers hebben. Zij zitten niet meer in het toernooi. Wij wel en we willen nog beter doen. Als we slagen tegen Brazilië, zou dat toch fantastisch zijn?”

(Belga)

Geen zorgen over EK 2020

De verwachting is dat na het WK enkele Rode Duivels zullen afhaken. Bart Verhaeghe heeft er echter vertrouwen in dat er op het EK van 2020 opnieuw een competitief elftal zal staan. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we dan nog sterk genoeg zullen zijn.”

Het internationale voetbal evolueert snel en dus moet de KBVB ook stappen zetten. “Over twee jaar willen we weer verder staan. Stilstaan is uit den boze: er is veel concurrentie en heel wat landen zullen er dan opnieuw willen bij zijn.”

“Ik ben niet bezorgd voor 2020. Wij gaan spelers kweken en aanleveren, het belangrijkste is dat de basis goed is. Integratie is daarbij belangrijk, zo zitten we met veel spelers met de dubbele nationaliteit. Zwitserland heeft dat bijvoorbeeld ook, dit gaat niet weg zijn in 2020. Als je kijkt naar de wedstrijd tegen Engeland, toen hebben we ons B-elftal zien voetballen. Er zitten hier al jongens om ervaring op te doen en mee te nemen in dat verhaal. Je moet hen procesmatig brengen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.