Bart Verhaeghe over verlengd contract van Roberto Martinez: “In het voetbal moet je soms verrassen”

Enigszins verrassend verlengde bondscoach Roberto Martinez zijn contract bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voor twee jaar, terwijl er algemeen werd aangenomen dat er pas na het WK een beslissing zou genomen worden.

Er is ook een risico aan de vernieuwde overeenkomst verbonden. © BELGA

“Ik ken het voetbal en soms moet je durven te verrassen in het belang van het Belgische voetbal. Op dit moment hebben we stabiliteit nodig en ik ben dan ook blij dat we deze beslissing voor de start van de voorbereiding genomen hebben”, vertelde KBVB-vicevoorzitter en Club-voorzitter Bart Verhaeghe vrijdag tijdens een persmoment.

Lakmoesproef volgt nog

Op sportief vlak kan er Martinez weinig verweten worden. Met 28 op 30 in de kwalificaties legde hij een nagenoeg foutloos parcours af, weliswaar tegen tegenstanders van een heel ander niveau dan de Rode Duivels op het WK voor de kiezen zullen krijgen. De lakmoesproef volgt dus nog.

“Op sportief vlak hebben we inderdaad niets op Martinez aan te merken. De kwalificatie verliep quasi perfect en intussen zijn we weer de nummer drie van de wereld. Hij werkt enorm professioneel, heeft een goede relatie met de bond en ook de spelers zijn tevreden – voor de contractverlenging hebben we met hen overlegd. Daarnaast doet hij het aan dezelfde voorwaarden als twee jaar geleden: zijn motivatie is dus niet het geld, maar passie – hij gelooft echt in het Belgische voetbal.”

Nations League vanaf september

Toch is er ook een risico aan de vernieuwde overeenkomst verbonden. Als het op het WK misloopt, is de bond nog twee jaar contractueel aan de Spanjaard gebonden.

“Dat is een scenario waar we liever niet te veel aan willen denken. De nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen. We vonden dat het beter was nu een beslissing te nemen, dan het WK af te wachten. Stabiliteit en continuïteit zijn belangrijker. Bovendien begint in september al de Nations League. Het is niet makkelijk om dan nog op korte termijn een goede coach te vinden en dus moet je als bestuur je verantwoordelijkheid nemen.”

(Belga)

Bart Verhaeghe ziet België als outsider op WK

“Er zijn grotere voetballanden dan België: op het WK denk ik dan aan Frankrijk, Duitsland, Brazilië en Spanje – dat zijn de toernooifavorieten. België is outsider, net als Argentinië“, vertelde KBVB-vicevoorzitter Bart Verhaeghe vrijdag tijdens een persmoment in de bondsgebouwen

Met debutant Panama, Tunesië en Engeland kwam er een haalbare groep uit de bus tijdens de loting van begin december in het Kremlin in Moskou. De weg naar de tweede ronde ligt dus open, maar dan wordt het verraderlijk, met Polen, Senegal, Japan of Colombia in de achtste finales en een eventuele kwartfinale tegen Brazilië of Duitsland. “Op het WK zijn er geen makkelijke wedstrijden, net als in de play-offs. De kleinere landen zullen zich willen bewijzen. Het komt er dus eerst op aan de groepsfase te overleven en dan zullen we zien waar we terechtkomen. Ik wil echter geen druk leggen, ik het het volste vertrouwen in deze selectie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.