Aske Sampers voetbalt als semiprof bij Cercle Brugge: “Voeten op de grond houden”

Aske Sampers ondertekende onlangs bij Cercle Brugge een semiprofessioneel contract voor een seizoen met een optie voor een extra jaar. De 19-jarige voetballer komt ondertussen voor de beloften uit, deed een deel van de voorbereiding met de A-ploeg mee en traint ook geregeld met hen mee.

Aske Sampers trok op zijn twaalfde naar Cercle Brugge. (foto ACR)

Aske Sampers uit Alveringem is de zoon van Stefaan Sampers en Ann Deconynck, beiden zelfstandig, zijn vader als grafisch ontwerper en zijn moeder als psychotherapeut. Aske studeert in Gent aan de Hogeschool waar hij lichamelijke opvoeding en wewegingsrecreatie volgt. Een richting die eigenlijk vooral bedoeld is voor topsporters. “Die combinatie is gemakkelijk te maken”, vindt hij. “Met mijn topsportstatuut dat door Cercle werd aangevraagd heb ik nog andere nuttige voordelen. Bijvoorbeeld vroegtijdig de les verlaten of later toekomen. Ze zijn daar zeer flexibel in.”

VVG Alveringem

Aske trok zijn eerste voetbalschoenen aan bij het plaatselijke VVG Alveringem waar ook nog zijn vader en zijn broer Sibran Sampers hebben gevoetbald. Vanaf zijn zesde trok Aske voor zes seizoenen naar VV Coxyde. Marc Van Opstaele kwam hem daar voor Cercle scouten, zijn overgang geraakte rond en zo trok hij op zijn twaalfde naar de U13 van groen-zwart. “Ik heb daar destijds relatief weinig over nagedacht, het was voor mijn ouders wat aanpassen, zeker qua vervoer en enkele andere praktische zaken. Mijn papa speelde overigens altijd een grote rol in mijn keuze. Ik moest van hem verder gaan in wat ik graag deed. Mijn mama heeft mij in dit verhaal steeds gesteund en mij met de wagen overal rondgebracht. Ik moest van hen altijd realistisch blijven, mij kalm houden, met de voeten op de grond en niet beginnen zweven.”

“Mijn papa kocht een truitje van Cercle en een jaar later werd ik gevraagd”

Ondertussen komt Aske als een rechtsvoetige diepe spits bij de beloften van Cercle Brugge uit. Trainers Jimmy De Wulf en Wouter Artz geven Aske het nodige vertrouwen en praten veel op hem in. Aske is steeds doelgericht en probeert als spits zo efficiënt mogelijk te zijn. Hij scoorde dit seizoen voor de beloften twee keer. “Mijn snelheid is een pluspunt en mijn techniek is goed. Waar ik nog moet aan werken is om bepaalde spelhandelingen sneller en slimmer uit te voeren. Op fysiek vlak kan ik ook nog wat sterker worden.”

De beloftevolle voetballer is zeer tevreden met zijn eerste contract. Het eerste signaal hiervoor van Cercle kwam reeds in maart, maar corona stak daar een stokje voor. “Het overviel mij wel een beetje. Maar ik had een goed seizoen achter de rug en kreeg een groot aantal speelminuten. Cercle gelooft in mijn kwaliteiten. Om door te kunnen stromen zou ik een interessant profiel hebben, net als bijvoorbeeld Calvin Dekuyper en Thibo Somers.”

Messi en Mertens

Aske zijn doel blijft nog steeds hetzelfde: een eerste selectie bij de A-kern krijgen waarmee hij reeds de voorbereiding op dit seizoen mocht maken. “Het tempo daar ligt een stuk hoger. Ook fysiek. Je voelt dit als je in duel gaat met iemand als Jérémy Taravel. Het was leerrijk voetballen tussen of tegen toch wel een groot aantal ervaren spelers. Dit kan later zijn voordelen hebben.”

“Naar wie ik als voetballer opkijk? Lionel Messi is een voorbeeld voor velen”, vindt Aske. “Hij heeft altijd die drang om te blijven voetballen. Er is ook nog Dries Mertens, omwille van zijn persoonlijkheid en karakter. In mijn periode bij Coxyde keek ik vooral op naar Karel Ternier en Darius Hilleware, in een ploeg die heel goed speelde en naar de tweede klasse promoveerde. Bij Cercle had ik destijds veel bewondering voor de generatie met Hans Cornelis als aanvoerder. Mijn papa kocht toen ik nog bij Coxyde voetbalde een truitje van Cercle en een jaar later werd ik door hen gevraagd. Toen groeide mijn interesse in groen-zwart”, besluit Aske Sampers. (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.