Arnold Mvuemba Makengo: extra ervaring voor KSV Roeselare

Arnold Mvuemba Makengo (midden), hier op training met KSVR. © foto SBE
Redactie KW

KSV Roeselare is tot op 2 punten genaderd van Lokeren. Een opsteker van formaat voor wit-zwart, dat er met Arnold Mvuemba Makengo sinds vorige week ook een speler bij heeft. Zondagavond wacht Westerlo.

De 34-jarige Arnold Mvuemba Makengo tekende op Schiervelde een contract tot het einde van het seizoen. De Franse Congolees kwam in het verleden onder meer uit voor FC Portsmouth en Olympique Lyon. “Ik ben geboren in Alençon in Frankrijk als zoon van twee Congolese ouders die zich zo’n 40 jaar geleden in Frankrijk kwamen vestigen”, legt de nieuwste spelen van KSVR uit. “Vader Clement zette een indrukwekkend palmares neer als beroepsbokser in Congo en Frankrijk. Misschien heb ik de sportmicrobe van hem geërfd? Mijn broers en zussen zijn overigens helemaal geen sportievelingen.”

Op jonge leeftijd begon ik als voetballer bij het lokale clubje Alençon, maar verhuisde toen ik 13 jaar was naar Rennes. De rood-zwarte club was in mijn tijd daar niet de meest stabiele. Het was regelmatig stijgen en dalen. Op mijn 18de verscheen ik er in de basis en ik speelde er 33 wedstrijden in de hoofdmacht. Ik heb heel goede herinneringen aan mijn toenmalige trainer daar: László Bölöni, de huidige trainer van Antwerp.”

In Qatar spelen voor 150 supporters was niet mijn ding

In januari 2007 werd Mvuemba voor zes maanden uitgeleend aan het Engelse Portsmouth, dat toen in de Premier League aantrad. “Mijn aankoopoptie werd gelicht. Ik beleefde er een fantastische tijd en bleef er twee seizoenen. In het seizoen 2009 werd ik dan uitgeleend aan Lorient in Division 1. Uiteindelijk verhuisde ik definitief weer naar Frankrijk omdat mijn contract werd ontbonden door de penibele financiële situatie van van Portsmouth. Bij Lorient haalde ik misschien wel mijn beste voetbalniveau uit mijn carrière. Ik zette nog een stapje vooruit naar Lyon, waar ik nog 56 keer in de basis stond.”

Arnold Mvuemba keerde daarna terug naar zijn ex-club Lorient, waar hij tot de zomer van 2018 speelde. “Vorig seizoen was ik aan de slag in Qatar bij Umm Salal. Het was een luxueus verblijf, maar spelen voor 150 supporters was niet mijn ding. Daarom keerde eind september terug naar Frankrijk. Ik wachtte rustig nieuwe aanbiedingen af, want die zouden er met mijn internationale ervaring zeker komen: bij Rennes forceerde ik de doorbraak naar het eerste elftal en bij Portsmouth gaven de aanmoedigingen van de trouwe supporters me echt vleugels. Lorient werd een echt succesverhaal voor mij en bij Lyon zette ik de kroon op het werk met Europees voetbal.”

Via Mikaël Silvestre

“Mijn goede vriend Mikaël Silvestre, die een internationale topcarrière uitbouwde, begon ook zijn loopbaan bij Rennes. Hij belde me een goede twee weken geleden op of ik geen zin had in een nieuwe uitdaging in België. Hij bracht mij bij CEO Marco Manso, die me het project van KSVR voorstelde. Na rijp beraad stemde ik toe. Ik word er straks wel 35, maar ik voel mij nog een jong veulen, die als nummer acht deze jonge bende op sleeptouw wil nemen en naar een hoger niveau wil tillen. Ik spijker eerst mijn fysieke conditie nog wat bij zodat de trainer binnen de kortste tijd op mij kan rekenen.” (FBR)

Zondag 17 november om 20 uur: KSV Roeselare – KVC Westerlo.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.