Angelo Paravizzini en Jakob Crombez tegenover elkaar in Sassport Boezinge – Eendracht Wervik (1): “Het wordt een duel tussen leerling en meester”

Voetbaltrainers Angelo Paravizzini (Boezinge) en Jakob Crombez (Wervik). (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Redactie KW

De wedstrijd van zondag tussen Sassport Boezinge en Eendracht Wervik is niet enkel een onvervalste topper in eerste provinciale, het is ook het eerste onderlinge treffen tussen trainers Angelo Paravizzini en Jakob Crombez, die drie seizoenen lang zij aan zij het mooie weer maakten bij KVC Wingene.

Jakob Crombez moest de voetbalschoenen op 29-jarige leeftijd noodgedwongen aan de haak hangen en is sindsdien aan een ware opmars in het trainersvak bezig. Na vijf jaar T2 bij Sassport Boezinge en drie jaar T2 bij KVC Wingene staat de Roeselarenaar nu aan het hoofd van eersteprovincialer Eendracht Wervik.

Zondag staat hij voor het eerst tegenover stadsgenoot en kameraad Angelo Para Paravizzini, die aan zijn derde seizoen aan het hoofd van Sassport bezig is. Daarbij komt nog dat beide ploegen in de top vijf van het klassement kamperen én bovendien allebei een plek in de eindronde ambiëren. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een match op het scherpst van de snee. Rest de vraag wie als favoriet aan de match begint.

Jakob Crombez: “Boezinge speelt thuis en zit de voorbije weken in een zeer sterke flow. Wij zijn zondag dus zeker niet de favoriet. Dat betekent ook dat de druk grotendeels bij Boezinge ligt. Aan de andere kant hebben wij op verplaatsing nog niet verloren en die lijn willen we zondag doortrekken. We zijn een ploeg die altijd en overal voor de drie punten gaat, wees dus maar zeker dat wij op het kunstgrasveld in Boezinge het balbezit niet zullen schuwen.”

Angelo Paravizzini: “Ik heb de indruk dat Jakob bewust de druk bij ons wil leggen, terwijl Wervik een ploeg is die de voorbije jaren een certitude is voor de top vijf. En ik verwacht het dit seizoen niet anders. Maar de favorietenrol is voor ons geen probleem. De druk om te winnen leggen we onszelf elke match op.”

Na die drie seizoenen te hebben samengewerkt bij KVC Wingene, kunnen jullie elkaar tactisch nog verrassen?

Jakob: “Als ik de voetbalvisie van Para na die drie seizoenen nog niet door en door ken, dan moet ik niet goed opgelet hebben. (lacht) Tactisch is Para fenomenaal, hij weet echt hoe je een ploeg moet zetten. Ik geef mijn spelers meer vrijheid om op de intuïtie te spelen en weet dus dat Para zal loeren op de ruimtes die wij laten, om dat ene foutje dan genadeloos af te straffen.”

Angelo: “Het gevoel is wederzijds, ik ken ook perfect de ideeën van Jakob. Mij verrassen zal dus bijzonder moeilijk worden. Jakob weet perfect hoe ik mijn pionnen zal zetten. Volgens mij weet hij zelfs hoe ik mijn ploeg zal toespreken voor de wedstrijd. (lacht) We hebben weinig geheimen voor mekaar en dat maakt de match van zondag alleen maar interessanter.”

Hoe zal het aanvoelen om mekaar voor de eerste keer te bekampen als coaches?

Jakob: “Boezinge is de ploeg waar ik mijn carrière als voetballer door blessureleed heb beëindigd en waar ik ook de kans kreeg om mijn eerste stappen in het trainersvak te zetten. Een extra speciale match dus voor mij. Bij Sassport ken ik iedereen, van de materiaalman tot de voorzitter. En dat ik dan Para tegenover mij krijg als coach van de tegenstander geeft dit alles nog een extra dimensie. Het wordt een strijd tussen de leerling en de meester.”

Angelo: “De meester wil ik mijzelf niet noemen hoor, er zijn al genoeg meesters. (lacht) Dat er enorm veel wederzijds respect is tussen mij en Jakob is zeker waar. We zijn allebei echte voetbaldieren die op geen inspanning kijken om onze ploeg beter te maken.”

Jakob: “Het kan soms zelfs een beetje freaky zijn hoe we blijven analyses maken, maar dat is enkel en alleen om te groeien als coach en om de ploeg beter te maken.”

Hoe kwam je bij Jakob terecht om jouw T2 te worden, Angelo?

Angelo: “Het is een klein wereldje, Jakob Crombez was voor mij dus zeker geen onbekende naam. Mede door zijn postuur is Jakob ook een opvallend figuur, je vergeet hem niet snel als je hem gezien hebt. En dat bedoel ik heel positief hoor, Jakob. (lacht) Ik ving ook geluiden op over zijn goede werk bij Boezinge en wou hem er absoluut bij hebben om ons team te versterken.”

Er was, ondanks de verschillende voetbalvisie, onmiddellijk een klik tussen jullie?

Jakob: “We leggen de lat allebei hoog, zowel voor de spelersgroep als voor onszelf. We eisen ook allebei een grote intensiteit van de spelers. Er was bovendien een mooie dynamiek tussen ons. Zo probeerde ik Para wel eens te overtuigen om enkele pionnen iets hoger te zetten. Wat natuurlijk telkens vergeefse moeite was.” (lacht)

Angelo: “Het was al snel duidelijk dat Jakob een enorme aanwinst voor mijn staf was. Hij is een sterke veldtrainer die heel goed weet hoe je een ploeg moet klaarstomen. Natuurlijk heeft Jakob zijn eigen ideeën over voetbal, en die stroken niet altijd met hoe ik het spelletje zie. Dat neemt niet weg dat we heel snel naar mekaar zijn toegegroeid.”

Jakob: “Ook op menselijk vlak voelen we elkaar heel goed aan. Para is net als ik geen tafelspringer, maar eerder iemand die de familiale waarden op de eerste plaats zet.”

Slotvraagje, wie zal bij een eventueel verlies het meest emotioneel reageren?

Angelo: “Ik weet waar jullie naartoe willen! Laat ons zeggen dat mijn Italiaanse roots wel eens de bovenhand nemen als de zaken niet lopen zoals ik dat wil.”

Jakob: “Het zou me niet verbazen als Para ooit tijdens de wedstrijd het veld op loopt om te tonen hoe het moet.” (lacht)

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier