“Anderlecht moet zich zondag echt niet veel illusies maken”

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Club staat na een 12 op 12 alweer tweede en is weer de machine van vorig seizoen. Anderlecht staat alweer vijfde en is nog altijd ongeslagen. “Hadden we geen drie keer in de slotminuten de zege weggegeven, stonden we naast Charleroi mee aan kop”, klonk het deze week al in Brussel. In dat geval was Club-Anderlecht dus weer een ouderwetse ‘clasico’ tussen de nummers twee en één geweest.

Dan had het RSCA van Vincent Kompany na twee jaar miserie Club kunnen duidelijk maken dat het tenminste al op het veld weer een rivaal die naam waardig is. Neen. We geloven dat Club, en niet Anderlecht, zondag een statement zal maken: ‘Maak jullie geen illusies, heren!’

Het is nog afwachten tot maandag of Dennis en Diatta blijven en/of er nog aanvallende vervanging/versterking komt, maar Club lijkt alvast voldoende gewapend – en mentaal opnieuw klaar – voor een tweede opeenvolgende landstitel. Zeker gezien de ontwikkeling van Kossounou in de defensie – Mechele moet zich zorgen beginnen maken -, de teruggevonden standvastigheid van Vanaken en Vormer op het middenveld en de mogelijkheden voorin. Twee weken geleden was het duo Okereke-Badji nog een zekerheid, intussen zijn De Ketelaere-Krmencik dat ook en Clement heeft ook nog altijd Schrijvers achter de hand. Wat Krmencik betreft: hij wisselt gestuntel met technische hoogstandjes af en goals met missers, maar laat die maar staan. Goed voor 15 goals, zeker weten. Met het oog op Club-Anderlecht: Tau was vorig seizoen bij de landskampioen een invaller en is dit seizoen bij de Brusselaars belangrijk. Dat wijst op een verschil in kwaliteit.

© BELGA

Die machtsverhouding zal ook naast het veld nog wel enkele jaren duren, zeker gezien de structurele financiële problemen bij Anderlecht. Alweer een seizoen zonder Europees voetbal, na een tekort van 27 miljoen euro in 2019. En ook gezien de financiële hoogbloei van Club: een budget van 90 miljoen euro, al is voor het eerst ook de 25 à 30 miljoen voor de komende Champions League-campagne ingecalculeerd. En dan hebben we het nog niet over de sprong voorwaarts die Club zal maken eenmaal het nieuwe stadion er is. Terwijl een nieuw stadion voor Karel Van Eetvelt, de nieuwe ceo van Anderlecht, al “geen prioriteit” meer is. Om maar te zeggen: ook al zou Club niet winnen, er is geen sprake van dat Anderlecht op 90 minuten weer de grote titelconcurrent van Club wordt. Een straat voorsprong haal je niet zo snel in.

Reageren: frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.