Anderlecht lonkt naar Mensah, Kainourgios verlengt bij Zulte Waregem

Gideon Mensah met Zulte Waregem in actie afgelopen seizoen tegen Anderlecht, zijn toekomstige club? © belga
Redactie KW

Zulte Waregem heeft nog wat werk voor de boeg om zijn defensie helemaal op punt te stellen. Essevee haalde al rechtsachter Daniel Opare én het verlengde het contract van linksback Nikos Kainourgios. De staf is ervan overtuigd dat de Griekse verdediger potentieel toont. Toch zoekt Zulte Waregem nog een linksachter. De kans dat we Gideon Mensah opnieuw aan de Gaverbaak zien voetballen is zeer klein. Anderlecht wil hem huren mét aankoopoptie.

Laat ons eerst even beginnen met wie er nu eigenlijk allemaal onder contract staat in die defensie van Zulte Waregem. Het hart van de verdediging zal ongewijzigd blijven. Ewoud Pletinckx zag zijn verbintenis in december 2019 opengebroken worden tot juni 2023. De 19-jarige centrale verdediger ontpopte zich tot basispion en wordt aanzien als een steunpilaar achterin bij Essevee.

Francky Dury en co maakten werk van een verlengd verblijf voor Olivier Deschacht. De veteraan wordt volgend jaar in februari 40 (!) jaar, maar is onmisbaar. Deschacht is complementair met Ewoud Pletinckx: een gezonde mix van een jong opkomend talent met een vat vol ervaring. Deschacht verlengde op 3 april zijn contract met één seizoen tot juni 2021.

Uiteraard kan Essevee altijd rekenen op Sammy Bossut. De 34-jarige doelman gaat zijn laatste contractjaar in. Het centrum van de defensie blijft dus onaangeroerd. Behoudens ongelukken zullen deze drie jongens het hart van de verdediging bevolken.

Op de flanken moest de fusieclub wel aardig aan de bak. Clubmonument Davy De fauw besloot zijn schoenen aan de haak te hangen en hij werd T2. Op 38-jarige leeftijd was het genoeg geweest. Er kwam dus een plaats vrij op de rechtsachter. Daarvoor haalde Essevee Daniel Opare. De Ghanees kwam transfervrij over van topclub Antwerp omdat zijn contract afliep bij The Great Old.

Op de linksachter ontwikkelde Gideon Mensah zich vorig seizoen wonderwel. De Ghanees viel op door zijn rushes en prima techniek. Aanvallend droeg hij zijn steentje bij. Mensah werd gehuurd voor één seizoen van het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. Essevee bemachtigde geen aankoopoptie. In de entourage van de speler is te horen dat de kans heel klein is dat Mensah komend seizoen aan de Gaverbeek zal voetballen. Eenzelfde geluid krijgen we te horen bij CEO Eddy Cordier. “Op dit moment is een verlengd verblijf niet aan de orde, dat kan misschien nog veranderen later in de transferperiode.” Wij hoorden uit goeie bron dat Mensah de interesse geniet van topclub Anderlecht. De recordkampioen is nog op zoek naar een linksachter en wil de Ghanees huren van Red Bull Salzburg, mét aankoopoptie.

Walsh en Baudry vrij

Zulte Waregem bleef niet bij de pakken zitten en verlengde het contract van linksachter Nikos Kainourgios. “De sportieve staf gelooft in zijn potentieel. Nikos legt altijd de juiste mentaliteit aan de dag”, zegt CEO Eddy Cordier. Dit neemt niet weg dat Essevee nog een linksachter zoekt. Laat ons eerlijk zijn: Kainourgios is niet meer dan back-up en we mogen niet vergeten dat hij vorige zomer aan de Gaverbeek neerstreek omdat hij in een package deal betrokken was om Cyle Larin binnen te halen.

De staf is overtuigd dat Nikos Kainourgios potentieel heeft. (foto Kurt)
De staf is overtuigd dat Nikos Kainourgios potentieel heeft. (foto Kurt)© BELGA

Ver zou de fusieclub in principe niet moeten zoeken. Sandy Walsh kan op de linksachter uit de voeten en ontgoochelt quasi nooit. Hij is nu eenmaal een teamplayer. Er waren gesprekken om het aflopende contract open te breken, maar die zijn gestaakt. Eenzelfde geluid horen we in het geval van Marvin Baudry. Er was in maart de optie om zijn overeenkomst te verlengen, maar de Congolees was op dat moment geblesseerd. Beiden zijn nu vrije spelers. Daarnaast kende Baudry een seizoen vol blessureleed/pech.

Mumin weer in beeld

Centraal achterin ziet Essevee twee uitgeleende spelers terugkeren. Het gaat om George Timotheou en Cameron Humphreys. Beiden mogen zich bewijzen in de voorbereiding. Timotheou vertrok vorig seizoen na een half jaar richting het Australische Western United. Hij kwam er niet aan spelen toe omdat hij een heelkundige ingreep moest ondergaan. Op 30 juni moet hij zich aanmelden bij Zulte Waregem en wordt bekeken of hij fit is. Humphreys vertrok ook in januari op huurbasis naar de Nederlandse tweedeklasser Excelsior. De Brit kwam er maar drie keer in actie.

Essevee is dus nog op zoek naar een andere centrale verdediger, tenzij Humphreys en Timotheou tonen dat zij gaten kunnen opvullen als Deschacht of Pletinckx geblesseerd uitvallen.

Afgelopen winter was Zulte Waregem al geïnteresseerd in Abdul Mumin, een centrale verdediger van het Deense Nordsjaelland. Hij is einde contract. Afgelopen maandag nam Essevee weer contact op met de entourage van de Ghanees. Mumin heeft een interessant profiel: een voetballende verdediger van 1,87 meter. Er is wel zeer pittige concurrentie, want er zijn meerdere clubs die Mumin willen binnenhalen. In eigen land moet Essevee de strijd aangaan met Club Brugge en KV Kortrijk.

Maar ook de Engelse clubs Leicester City en Brighton, de Franse clubs Nimes en Montpellier, de Spaanse clubs Getafe en Almeria, het Schotse Celtic en het Nederlandse PSV hengelen naar de diensten van de centrale verdediger. Benieuwd of Essevee aan het langste eind kan trekken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.