ANALYSE – Nooit kende Club een mooiere zomer

Hans Vanaken brak andermaal de ban voor blauw-zwart. (foto Belga) © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Hulde aan Clubtrainer Philippe Clement. Op drie maanden twee Belgische clubs naar de groepsfase van de Champions League loodsen, is een historische stunt. Net zoals deze zomer, nog niet eens afgesloten, voor Club een historische is. Blauw-zwart heeft sportief en financieel een geweldige doorstart genomen en lijkt nu al te sterk voor de Belgische competitie. Dat kan zondag al blijken. Clement heeft nog werkpunten, maar ook op het hoogste podium zal Club stormen.

Het zou alweer een warme dag worden, woensdag, klonk ‘s morgens al in de weerberichten. Nog één keer zó warm, als om een heerlijke zomer stilaan af te sluiten. Een recordzomer, met drie hittegolven. Het was voor Club Brugge ook al een recordzomer geweest. Een record aan inkomsten, met de transfers van Wesley, Denswil en Nakamba: respectievelijk 25, 18 en 12 miljoen euro. En een record aan uitgaven, met eerst 8 miljoen voor Okereke en dan 7 miljoen euro voor Mignolet. En woensdagochtend al vlogen de news alerts ons rond de oren: ook Victor Wanyama nu echt op weg naar Club Brugge. Een (sub)topper uit de Premier League! De kostprijs kan oplopen tot 14 miljoen euro… En welk jaarloon zou dié krijgen – er wordt nu al gefluisterd dat Simon Mignolet bijna drie miljoen euro per jaar verdient? En Hans Vanaken nestelde zich met zijn contractverlenging ongetwijfeld ook far out bij de absolute grootverdieners in de Jupiler Pro League. Alle records sneuvelen, Club lijkt wel losgebroken.

Vollasgassfusball

En dan moest die mooie woensdag nog met vuurwerk worden afgesloten: Linz. Al was de Europa League een vangnet, Club kon tegen de bescheiden Oostenrijkers na de 0-1 in de heenmatch alleen maar verliezen. Al was men niet gerust in het ‘Vollasgassfusball’ van de Oostenrijkers zoals Gert Verheyen dat vooraf omschreef.

Maar het wérd vuurwerk. Het uitverkochte Jan Breydel zinderde al toen de spelers het veld opgingen. En het stormde van de eerste minuut. Club versmachtte de bezoekers gewoon, met snel, krachtig én verticaal voetbal én bij momenten heerlijke combinaties. Topvoetbal. Eerst schoten van Okereke en van Tau, dan een (terecht) afgekeurde goal van Vormer. Wat was dit Club sterk. Alleen scoorde het niet. En wanneer Vanaken dat uiteindelijk wél deed scoorde Linz nog wel tegen ook zeker. Na een slordigheid van Deli, dat blijft toch een werkpunt. Club is soms toch nog te kwetsbaar. Het werd nog een bijzonder heet slot, maar Club blééf stormen en uiteindelijk kon Dennis de match doodmaken. Club voor de derde keer op vier jaar in de groepsfase van de Champions League! CEO Vincent Mannaert mocht gisteren in het mondaine Monaco opnieuw zijn mooiste kostuum aantrekken voor de loting van de Champions League. Toen we er vijf jaar geleden samen aanschoven voor de loting van de Europa League zuchtte hij: “Drie man en een paardenkop aan de rode loper. De Europa League is voor de arme kneusjes.”

“Iets zegt ons dat Philippe Clement minstens beter zal willen doen dan de 6 op 18 van Leko vorig seizoen”

We zijn vijf jaar later, Club mag intussen nu al voor de derde keer mee dansen op het kampioenenbal. U weet straks of Messi, Salah of De Bruyne binnenkort in West-Vlaanderen te bewonderen zijn. Een opwindende gedachte, los van de 25 miljoen euro die de CL Club zal opbrengen. Dat is zonder de winstpremies van 2,7 miljoen gerekend, iets zegt ons dat Philippe Clement minstens beter zal willen doen dan de 6 op 18 van Leko vorig seizoen. Club, intussen een budget van 70 miljoen euro, heeft die laatste vijf jaar enorme stappen gezet, sportief en financieel en zal dat nu ook, met Mignolet, Wanyama… ook op het hoogste Europese niveau willen bewijzen.

“Tegen Genk moet op het veld de machtsgreep helemaal duidelijk worden”

Regerend landskampioen Racing Genk was automatisch al gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League maar er lijkt tussen 19 mei, eind vorig kampioenschap , en vandaag bij de vice-kampioen véél veranderd. De machtsgreep van Club was deze zomer ongezien. We rekenen Eddy Snelders tot de top drie van onze analisten en hij maakte op voorgaande pagina’s al de rekening. In individuele kwaliteit staat het voor hem al 8-3. In de eerste topper van dit seizoen zal moeten blijken of zich ook op het veld nu al een machtsgreep voltrekt. En vanaf half september, als de CL-hymne weer in Brugge schalt, zal moeten blijken hoe ver Club al staat in zijn storm naar de Europese (sub)top. Maar Club zit op wolken. Is klaar voor Genk. En voor de Champions League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier