Amateurclubs zijn het zelf niet eens over de herstart van voetbalcompetitie

Een beeld uit het duel tussen de eersteprovincialers KSV Diksmuide en E. Wervik. (foto Bart)©Marnix Goemaere / VDB VDB
Een beeld uit het duel tussen de eersteprovincialers KSV Diksmuide en E. Wervik. (foto Bart)©Marnix Goemaere / VDB VDB
Redactie KW

De plannen om het amateurvoetbal begin januari 2021 opnieuw op te starten, werden al geparkeerd, maar hoe moet het nu verder met het voetbal van eerste nationale tot en met vierde provinciale? De meningen zijn verdeeld en zowel clubs als spelers snakken naar duidelijkheid. Maar dat er blijvende schade is voor de voetbalsport, is nu al zonneklaar.

Ook voetbal in eerste nationale wordt nog tot het (semi-)amateurniveau gerekend, maar daar is het niet Voetbal Vlaanderen, maar de KBVB die de competitie aanstuurt. De 15 teams KSV Roeselare werd eerder failliet verklaard wilden graag snel de trainingen en competitie hervatten, maar ze kregen geen toestemming om met sneltests de coronastatus van hun spelerskernen te peilen. Zoals in 1A en 1B gewone tests laten uitvoeren, is gewoon onbetaalbaar. “Dat zou ons 6.000 euro per maand kosten”, zegt Patrick Rotsaert, sportief verantwoordelijke bij Winkel Sport. Ook KFC Mandel United en R. Knokke Sport komen nog in die reeks uit. Ondertussen zien enkele Waalse clubs een doorstart niet meer zitten en kwamen er ook enkele scenario’s op tafel om de competitie helemaal of voor de helft af te werken, maar een beslissing is er daar nog niet.

Vrees voor drop-out

Voetbal Vlaanderen had dan weer het voortouw genomen voor de competities van tweede divisie (vroeger tweede amateur) tot vierde provinciale. Daar was al een kalender beschikbaar om te herstarten in het weekend van 9 en 10 januari. “Die kalender stond klaar om gepubliceerd te worden, maar toen na het overlegcomité bleek dat er voor 15 januari geen trainingen mogelijk waren en dat cafés en dus wellicht ook kantines ten vroegste begin februari zullen mogen openen, moesten we alles herzien”, zegt Walter Lava, voorzitter van het provinciaal comité West-Vlaanderen. “Donderdag (gisteren, red.) was er in Gent een overleg waarbij wij onze mening mochten geven.”

Op maandag 7 december zou Voetbal Vlaanderen de knoop dan doorhakken. Ook Maarten Allijns (WS Lauwe) en Karl Vannieuwkerke (KSV Diksmuide) werden donderdag naar Gent uitgenodigd. “We hebben een korte bevraging gedaan onder de eersteprovincialers”, stipt de ondervoorzitter van KSV Diksmuide aan. “Een viertal ploegen zou liever hebben dat de stekker meteen uit deze competitie wordt getrokken, de anderen en dus de meerderheid zouden liever nog voetballen. Als we snel na Nieuwjaar mogen starten, kunnen we eventueel nog de hele competitie afwerken.”

Het reglement voorziet sinds de vroegtijdige beëindiging van de competitie vorig jaar en de klachten die daarop volgden, nu ook nog een andere optie. “De helft van de wedstrijden plus één afwerken volstaat om een eindrangschikking op te maken.” De voorwaarde is dan wel dat je minstens één keer tegen elke tegenstander hebt gespeeld. Die optie lijkt nu misschien realistischer, zeker nu premier De Croo al heeft aangegeven dat versoepelingen op de genomen maatregelen niet moeten verwacht worden.

Karl Vannieuwkerke legt ook nog eens uit waarom hij zelf voorstander is van het hervatten van het voetbal. “Ik vrees voor een grote drop-out bij de jongeren. Tieners die nu al tegen het eerste elftal aanleunen, ontdekken andere sporten als padel. Door hun goede oog-handcoördinatie zijn ze daar ook bedreven in en vrezen we dat we zo talentvolle jongeren zullen verliezen.”

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de financiële consequenties die als een zwaard van Damocles boven de bestuurshoofden hangen. Vaste kosten die doorlopen, geen inkomsten uit de kantine, ouders die straks misschien een deel van het (al gespendeerde) lidgeld terugeisen….

Studenten en examens

Maar ook trainers en spelers hebben hun mening. Eric Verstraete is al decennialang oefenmeester en is nu aan de slag bij derdeprovincialer SC Oostrozebeke. “Ik heb de indruk dat bestuurders niet altijd dezelfde opinie zijn toegedaan als de trainers. De vrees zit er bij ons wat in dat als we eind januari weer mogen heropstarten, we een maand later weer met een corona-opstoot zitten. Niet iedereen zal meteen gevaccineerd zijn. En voetballen zonder kleedkamers en open kantines zien wij ook niet zitten. En een competitie tot in juni is eigenlijk ook niet haalbaar met al die studenten die dan pal in hun examens zitten.”

De meningen zijn dus zeer verdeeld en corona laat zich niet plannen. Maandag 7 december gaat Voetbal Vlaanderen opnieuw in overleg. (WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier