Absolute horrordag voor de Denen

De spelers van Denemarken verzamelen rond Christian Eriksen tijdens de match tegen Finland op 12 juni 2021.©WOLFGANG RATTAY AFP
De spelers van Denemarken verzamelen rond Christian Eriksen tijdens de match tegen Finland op 12 juni 2021.©WOLFGANG RATTAY AFP
Redactie KW

In de groep van België kende Denemarken een absolute horrordag. Het verloor hun fijnbesnaarde smaakmaker Christian Eriksen nadat die in de eerste helft een hartstilstand kreeg op het veld. Even werd voor het ergste gevreesd, maar uiteindelijk kon de partij zelfs hervat worden. Ondanks Deens overwicht konden de Finnen hun eerste wedstrijd op een groot tornooi winnend afsluiten. Pohjanpalo tekende op het uur voor de enige treffer.

Een goed volgelopen Parken maakte zich op voor een namiddag voetbalplezier tegen Finland, op papier het zwakke broertje uit de groep. Het werd echter een middag die vele voetballiefhebbers zich nog lang zullen herinneren, helaas vanwege de verkeerde redenen.

Reanimatie

Onder impuls van draaischijf Eriksen drukte de thuisploeg de Finnen tegen het eigen doel. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht en het openingsdoelpunt zou wel vallen. Een paar minuten voor de rust werd het stadion echter muisstil. Eriksen zakte in elkaar en de reactie van de ploegmaats toonde aan dat het menens was.

De ploegmakker van Romelu Lukaku werd op het veld gereanimeerd en even werd voor het ergste gevreesd. Zijn vriendin keek van de zijlijn toe en moest getroost worden door doelman Schmeichel. De partij werd gestaakt en een half uur later kwam het verlossende nieuws dat Eriksen bij bewustzijn was.

Straks tegen Belgen

Uiteindelijk werd de partij zo’n twee uur later toch nog hervat. De UEFA had daarover een spoedvergadering en er moest nog gespeeld worden. De Denen openden sterk, naar verluidt werden ze zelfs nog toegesproken door Eriksen vanuit het ziekenhuis. De Finnen loerden op de counter en konden op het uur scoren. Genk-verdediger Uronen gooide de bal voor doel en Pohjanpalo gaat de geschiedenisboeken in als de eerste Fin die scoorde op een groot tornooi . Doelman Schmeichel zag er op die fase echt niet goed uit, wellicht nog een gevolg van het grote drama van een paar uur eerder.

De Denen kregen nog een uitgelezen kans op de gelijkmaker na een erg lichte strafschopfout op Poulsen. Hojbjerg besloot echter zwak in de handen van doelman Hradecky. Een dag om snel te vergeten dus voor de Denen, de volgende tegenstander van de Belgen. Donderdag mogen ze absoluut niet verliezen tegen onze Rode Duivels. Hun sterspeler Christian Eriksen zal er niet bij zijn maar dat is slechts bijzaak. Elke voetballiefhebber haalde opgelucht adem toen het positieve nieuws over zijn toestand binnenkwam. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.