Aangekondigde triomftocht naar zekere Europese titel begint moeilijk, of mogen we niet cynisch zijn ?

© DIRK WAEM
Wouter Vander Stricht

De Belgen met de billen bloot, de in de nationale pers aangekondigde triomftocht kent alleszins een moeilijke start. Dat is het minste dat we kunnen zeggen. Tijd om de hand in eigen boezem te steken, een ploeg te vormen en als het eens minder ‘loopt’ dan een extra meter te ‘lopen’.

Zou Nicolas Lombaerts gekeken hebben naar de wedstrijd van de Rode Duivels? Mogelijk ligt hij al te zonnen in zijn vakantie-oord, daar hoeft hij niet meer te denken aan de malle manier waarop hij dit EK moet missen. Om daar nog even op terug te keren : leg ons maar eens uit waarom je Kabasele niet als reserve kan meenemen, dan kun je hem nog altijd bij de effectieve ’23’ halen mocht Lombaerts niet fit blijken. Want een dosis ervaring en West-Vlaamse nuchterheid zijn misschien wel op hun plaats in dit elftal.

De oefenwedstrijden in aanloop naar het EK waren alles behalve overtuigend, maar het zijn maar oefenmatchen, luidt het cliché dan. Klopt, maar de omschakeling maken naar het echte werk bleek zeer moeilijk. Een betoog behoeft dit niet, maar deze kern loopt over van kwaliteit. Maar staat daar wel een ploeg op het veld ? Ze verkondigen maar al te graag zelf hoe goed deze groep aan elkaar hangt. Maar een team naast het veld, betekent ook nog altijd niet eentje tussen de lijnen. Daar lag het verschil met de Italianen. Inderdaad niet meer de grote namen, maar een coach die er wel in slaagt op zijn team in blok te laten spelen.

De rol van bescheiden Belgen staat ons beter, we zijn er zelfs van overtuigd dat het tot betere resultaten zou leiden. Een realistische aanpak met de ingrediënten van het moderne voetbal : pressie en balcirculatie. Snélle balcirculatie. Dat Kevin De Bruyne niet in grootste vorm verkeert, dat ziet het kleinste kind. Maar zou dat ook de schuld zijn van Yves Vanderhaeghe, De sneer van Wilmots richting KVO en Vanderhaeghe indachtig? Het is niet zijn taak om een linksachter – in casu Jordan Lukaku – tactisch bij te scholen met die van zijn club en dus de trainer, liet hij weten. Klopt als een bus. Maar Wilmots was ook niet verplicht de kleine Lukaku mee te nemen richting Bordeaux. Hij maakt de selectie en als hij vindt dat Jordan defensieve tekortkomingen heeft, wel: laat hem dan thuis.

“Zou deze nederlaag van de Rode Duivels nu ook de schuld van Yves Vanderhaeghe zijn ?”

Aangekondigde triomftocht naar zekere Europese titel begint moeilijk, of mogen we niet cynisch zijn ?
© BELGA

Is dit EK nu al naar de vaantjes ? Natuurlijk niet. Een ploeg kan en moet groeien tijdens een tornooi, maar het is nu wel zo dat de druk er in de wedstrijden tegen Ierland (zaterdag) en Zweden (woensdag) al een stuk groter zal zijn. De loting voorzag er in dat een tweede plaats in de groep beter zou zijn omdat ‘we’ dan makkelijker tot de finale zouden doordringen. Misschien zit er dus wel een doordachte aanpak achter. Een goede zet van onze coach of toch niet? En toch leuk om lezen, die we/ze-aanpak. We winnen, ze verliezen. Tja…