7 redenen waarom de titel van AA Gent ook West-Vlaams is

Redactie KW

Gent wordt al eens smalend de hoofdstad van West-Vlaanderen genoemd, het kan dan ook niet anders dan dat heel wat provinciegenoten hun aandeel hebben in het successeizoen van AA Gent. Hein Vanhaezebrouck is de architect van het elftal dat dit seizoen vriend en vijand verraste. Maar doorheen onze provincie vonden we heel wat links met de Oost-Vlaamse club.

De Kortrijkse connectie

1
7 redenen waarom de titel van AA Gent ook West-Vlaams is
© BELGA

Het bekendst is de Kortrijkse connectie. Ja, er is uiteraard Hein Vanhaezebrouck, die behoeft geen uitleg. De Lauwenaar zette dit seizoen AA Gent naar zijn hand. Brecht Dejaegere (Handzame) ging hem uit Kortrijk al voor, maar ook Belhocine, Kums, Raman, Gershon, Oussalah… hebben een KVK-verleden en straks volgt ook Thomas Matton. En ondertussen hoopt men bij KVK dat niet nog enkele goudhaantjes richting de Arteveldestad zullen trekken. Wijlen Bo Braem, boegbeeld en speler van de eeuw bij KVK, verliet ooit samen met zijn boezemvriend Johan Vermeersch KVK voor AA Gent. Braem was er zelfs ook nog een tijdje trainer.

De KW-connectie

2
Sportredacteur Dries Bernaert op 27 juli 2002 Europees in actie tegen Malaga. (Foto Belga)
Sportredacteur Dries Bernaert op 27 juli 2002 Europees in actie tegen Malaga. (Foto Belga)© BELGA

Ook Krant van West-Vlaanderen heeft zijn connectie met de club. Sportredacteur Dries Bernaert (nu KFC Meulebeke) maakte in het seizoen 2002-2003 deel uit van de A-kern. In vier competitiematchen en de Intertoto-treffens tegen Saint-Patricks en Malaga (zie foto) stond hij tussen de lijnen onder leiding van de Nederlander Jan Olde Riekerink.

En onze redactie had misschien wel een van de trouwste supporters van de Buffalo’s. Toen de club een veredelde middenmoter was, loochende onze betreurde collega Michael Cornette (jammerlijk verongelukt in januari 2012) zijn liefde voor AA Gent nooit. Op de redactie zal de titel van AA Gent aan hem worden opgedragen.

De Waregemse connectie

3
7 redenen waarom de titel van AA Gent ook West-Vlaams is
© VDB

Waregemnaar Francky Vandendriessche traint de Gentse doelmannen. Luc Dhaenens, gewezen manager bij SV Waregem en SV Zulte Waregem, verricht er nog scoutingwerk. Dhaenens is overigens (een van) de ontdekker(s) van Moses Simon. Iets waar een andere scout, Erwin Vandendaele (ex-Club), spreekwoordelijk ook zijn aandeel in opeist. Francky Dury was een seizoen trainer in Gent. Pauline Windels komt dan weer uit voor AA Gent Ladies. Pauline begon te voetballen toen ze 7 jaar oud was bij SV Anzegem en op haar 15de verkaste ze naar Dames Zulte Waregem. Na twee seizoenen in Waregem heeft ze net haar tweede campagne bij Gent achter de rug. Op de foto zie je haar naast Club Brugge-speelster Jana Coryn, ook uit Waregem en nota bene zopas voor het eerst bij de selectie van de Red Flames.

De Ieperse connectie

4
7 redenen waarom de titel van AA Gent ook West-Vlaams is
© BELGAIMAGE

Het Ieperse bouwbedrijf Ghelamco verwierf letterlijk naam en faam met de realisatie van het stadion van AA Gent. Het stadion vormt ook de katalysator van het sportieve succes. Het duurde jarenlang voor men de toestemming kreeg de eerste steen te leggen, maar het resultaat mag gezien worden en krijgt mogelijk navolging in Brussel.

Bij KVK Westhoek speelt nog ene Brecht Verbrugghe, ex-AA Gent. De Roeselarenaar werkt de thuiswedstrijden met zijn club af in Ieper. Een andere Roeselarenaar, Roland Storme, is de enige speler in de geschiedenis van AA Gent die de Gouden Schoen mocht ontvangen. In het stadion is er zelfs een ‘drankstand’ naar hem vernoemd, net als naar die andere West-Vlaming Nicolas Lombaerts.

De Oostendse connectie

5
Shana Sonck en Laurent Depoitre. (Foto Belga)
Shana Sonck en Laurent Depoitre. (Foto Belga)© BELGA

Oostendenaar Jinty Caenepeel, onder contract bij AA Gent, maar de tweede seizoenshelft uitgeleend aan Cercle Brugge, hoopt er nog altijd op een doorbraak. Elimane Coulibaly, gedurende twee periodes bij KVK, maar ook tweemaal actief bij de Gentenaars, speelt nu bij KV Oostende. Thomas Foket werd vorig seizoen verhuurd aan de kustploeg, Laurent Depoitre werd er weggehaald. Depoitre leerde zijn Shana Sonck als hostess bij KVO kennen. Shana is nu niet meer uit de media weg te slaan, maar maakte haar debuut als ‘WAG’ hier op deze pagina. Maar ook spits David Pollet is het resultaat van liefde die ontstond in Oostende. Zijn moeder Lucienne Verkempynck leerde er in een plaatselijke dancing Pollets vader kennen. Het resultaat draaft rond in de Gentse spits, al zit die meer op de bank of tribune dan hem lief is. En AA Gent ging ook shoppen bij de basketcollega’s van BC Oostende. Daar haalde het Dries Slootmans (marketing coördinator en sales) weg. Hij werd de twee vorige seizoenen al kampioen met BCO, bij hem zullen ze te rade kunnen gaan hoe een feestje te bouwen. Al moet men dan een Gentenaar niet leren zeker ?

De Brugse connectie

6
7 redenen waarom de titel van AA Gent ook West-Vlaams is
© BELGA

En een titel van AA Gent zou ook wat Brugs aandoen. De centen voor Nicolas Lombaerts (ex-Club, nu Russisch kampioen met Zenit) delgden mee de schulden van de club. Zwemgoeroe Michel Louwagie is al jarenlang aan de Buffalo’s verbonden, maar blijft een Bruggeling. Tweede doelman Brian Vandenbussche kreeg zijn jeugdopleiding bij Club vooraleer hij samen met ene Davy De fauw zijn geluk bij Sparta Rotterdam ging beproeven. En proeven kan je ook bij Danny Horseele, de chef-kok die Brugge inruilde voor een restaurant in de Ghelamco Arena. Renato Neto, die nog bij Cercle Brugge actief was, heeft hier ook de liefde gevonden. De Brugse Tina Dewitte schonk hem in 2012 een dochter Louise (foto ACR).

De supportersconnectie

7
7 redenen waarom de titel van AA Gent ook West-Vlaams is

Onze provincie telt de enige supportersclub buiten Oost-Vlaanderen. Tatanka (Indiaans voor Amerikaanse Buffalo) is de fanclub die in café De Gilde in Rumbeke (Roeselare) huist. De club telt een 70-tal leden uit 25 West-Vlaamse gemeentes. De oprichters zijn twee uitgeweken Gentenaars, maar ondertussen gaan ook al heel wat geboren en getogen West-Vlamingen overstag. Maar er zijn ook de West-Buffalo’s met heel wat West-Vlaamse leden. “Deze vereniging met standplaats in het stadion van AA Gent telt leden over heel Vlaanderen. ‘West’ staat hier dan ook niet voor onze provincie, maar voor de Buffalo Bill die het hele Westen doorkruiste”, aldus Martin De Backer uit Diksmuide, al 51 (!) jaar superfan van AA Gent. Martin heeft zijn huis overigens ingericht als een heus museum, net als Sijselenaar Alain Rasemont, ook al een uitgeweken Gentenaar. We deden ook nog even navraag bij de club zelf. Uiteraard is het gros van de abonnees Oost-Vlaming (89 procent). Maar van de resterende elf procent nemen de West-Vlamingen bijna de helft (5 procent) in.

(WVS)