65-jarige Paul Jonckheere debuteert als voetbalref

Paul Jonckheere en Carlos De Rock stellen zich ten dienste van de voetbaljeugd, elk op hun manier.
Redactie KW

Opvallend nieuws bij JVV Jong Male. Daar debuteert een voetbalref op 65-jarige leeftijd. Nietwaar Paul Jonckheere?

“Ik heb mijn scheidsrechtersplunje aangetrokken voor de foto.” De kiekjes volgen en dan steekt Paul, geboren op 19 november 1952, van wal. “In mijn jeugdjaren voetbalde ik bij Cercle Brugge, van miniemen tot invallers. Ik behoorde tot de lichting van Filip Dewaele, Bernard Verheecke, Franky Vanhaecke en trainde onder Urbain Braems en Han Grijzenhout. Spijtig genoeg stootte ik nooit door naar het vlaggenschip. Wegens studieredenen trok ik naar Leuven, waar ik mocht oefenen met de universitaire ploeg. Georges Leekens was er één van de basisspelers. Eens mijn diploma lichamelijke opvoeding behaald, keerde ik naar het Brugse terug. Edmond Van Iseghem, de legendarische secretaris van Cercle Brugge, polste me voor een trainersfunctie bij de scholieren. Ik aanvaardde. Net op dat moment werd Georges Leekens voorgesteld als coach van de eerste ploeg.”

“In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd ik verkozen tot voorzitter van de Stedelijke Jeugdraad Brugge en vandaar ook politiek actief. Een jeugdploeg leiden bleek moeilijk combineerbaar, maar zelf voetballen lukte nog wel. Dus sloot ik me aan bij Daring Brugge.”

“Na mijn studies werkte ik tien jaar bij Bloso, nu Sport Vlaanderen, en nadien fungeerde ik dertig jaar als leersecretaris. Ik begeleidde jongeren vanaf 15 jaar die al doende een vak leerden. Sport was nooit veraf. In de zomer tenniste ik, in de winter had ik evenzeer nood aan sportbeoefening. Daarvoor dacht ik weer aan het voetbalwereldje en besloot een scheidsrechterscursus te volgen. Uit respect voor Guido Vandille en Carlos De Rock, respectievelijk preses en jeugdvoorzitter, sloot ik me aan bij Jong Male VV, een toonbeeld qua jeugdwerking in de regio. In oktober 2017 floot ik mijn eerste wedstrijd en sindsdien leid ik wekelijks mijn partijtje, meestal in de gewestelijke reeksen, ook enkele keren provinciale duels. Controles? Ik kreeg de opmerking iets strenger te moeten optreden. Ach, ik doe het op mijn manier, met wat vaderlijk gezag. Eén keer trok ik geel voor een tiener: die begon te wenen. Ik stak dat karton weer weg. Na de match zei mijn controleur dat ik kaarten duidelijker moet tonen. Ik reageerde dat ik geen geel had gegeven en die kaart had ingetrokken.”

Paul Jonckheere is de laatste aanwinst van het kransje referees in Male, naast Johan Caestecker (beloften), Thomas Van Gool (eerste provinciale), Alexander van Parys (tweede provinciale), Jonas Himpens (jeugd), David Haers (combineert de functie van T2 met arbitreren voor de jeugd) en Raymond Van Den Branden (jeugd en dames). Reactie van Carlos De Rock: “Wij koesteren onze referees en zorgen voor hun uitrusting. Zonder hen is geen voetbal mogelijk.” (JPV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier