5 leuke weetjes over de competitiehervorming in het voetbal

Wouter Vander Stricht

Het seizoenseinde nadert, maar niettemin is de competitiehervorming die er zit aan te komen voor velen een onontwarbaar kluwen. Deze week lees je op de sportbladzijden in alle elf de lokale edities van Krant van West-Vlaanderen hoe de vork aan de steel zit, hier brengen we vijf leuke weetjes.

Ploeg uit eerste klasse B kan Europees voetbal afdwingen (maar niet de kampioen)

1
Cercle Brugge - KV Kortrijk kan een duel worden in de play-off 2 van volgend seizoen, ook al speelt Cercle dan misschien in eerste klasse B.
Cercle Brugge – KV Kortrijk kan een duel worden in de play-off 2 van volgend seizoen, ook al speelt Cercle dan misschien in eerste klasse B.© VDB

In eerste klasse, straks eerste klasse A, verandert er volgend seizoen niet bijster veel. De top zes speelt play-off 1, de nummer laatst zakt en de andere negen ploegen spelen play-off 2 met drie ploegen uit eerste klasse B (de huidige tweede klasse). Die reeks telt slechts acht ploegen en de drie best gerangschikte na de kampioen mogen deelnemen aan play-off 2 dat dus met 12 i.p.v. 8 ploegen zal gespeeld worden. De winnaar van play-off 2 kan dus een ‘tweedeklasser’ zijn, het kan dus ook dat die ploeg uit eerste klasse B Europees voetbal afdwingt. Maar niettemin moet die club dan gewoon terug naar de eerste klasse B.

Regelmatigste ploeg misschien niet in promotiefinale in eerste klasse B

2
In eerste klasse B, met straks hoogstwaarschijnlijk KSV Roeselare en Cercle Brugge, krijgen we volgend seizoen een vreemde competitie met acht ploegen.
In eerste klasse B, met straks hoogstwaarschijnlijk KSV Roeselare en Cercle Brugge, krijgen we volgend seizoen een vreemde competitie met acht ploegen.© VDB

In eerste klasse B komen dus straks acht ploegen terecht. Die spelen een dubbele competitie, in totaal komen ze dus vier keer tegen elkaar uit. Maar het kan best zijn dat een ploeg die over een heel jaar veruit het sterkst was zelfs de finale om de promotie niet mag spelen. Het is immers zo dat de twee periodekampioenen het onder elkaar uitmaken wie het duur bevochten ticket voor eerste klasse A zal krijgen. Transponeer dit misschien eens naar de huidige situatie in eerste provinciale. Daar staat E. Wervik met tien punten voorsprong aan de leiding, maar de eerste periodetitel was voor Rac. Waregem, de tweede voor VC Wingene. Weliswaar telkens nipt voor E. Wervik, maar dit om maar aan te tonen dat wie zich over 28 wedstrijden veruit de beste toont in eerste klasse B, straks misschien niet mag meedoen in de promotiefinale.

VV Coxyde de enige West-Vlaamse ploeg in de hoogste amateurreeks

3
VV Coxyde is straks de enige West-Vlaamse ploeg in de hoogste amateurklasse.
VV Coxyde is straks de enige West-Vlaamse ploeg in de hoogste amateurklasse.© BELGA

Cercle Brugge maakt nog een kansje op de titel, maar de kans is groter dat het naast de promotie grijpt en dus in de nieuwe eerste klasse B zal uitkomen. KSV Roeselare is goed op weg om zich veilig in de top acht te nestelen en zo ook een plaatsje in 1B af te dwingen. VV Coxyde ‘zakt’ naar de hoogste amateurreeks, maar zal daar de enige West-Vlaamse club zijn. Er komen zeven clubs over uit derde klasse, maar daarbij zeker geen West-Vlamingen. Winkel Sport, KFC Izegem, KM Torhout en FC Gullegem vroegen immers allen de licentie niet aan.

Vierdeklasser OMS Ingelmunster (10de) maakt nog kans op promotie

4
SCT Menen en OMS Ingelmunster staan pas negende en tiende in de rangschikking in bevordering, maar staan nog vrij dicht bij deelname aan de eindronde.
SCT Menen en OMS Ingelmunster staan pas negende en tiende in de rangschikking in bevordering, maar staan nog vrij dicht bij deelname aan de eindronde.© VDB

In vierde klasse heeft het hyperambitieuze OMS Ingelmunster al drie trainerswissels achter de rug omdat de resultaten blijven tegenvallen. OMSI won nog maar 8 van de 24 gespeelde wedstrijden, staat tiende en telt 33 punten. Maar… dat is slechts drie punten achter FC Pepingen dat zevende staat met 36 punten. En die zevende plaats geeft recht op deelname aan de eindronde en dus ook op een kans om te promoveren. Voor SCT Menen dat evenveel punten telt, geldt overigens hetzelfde.

Een ‘zak’ zakkers in de provinciale reeksen

5
En beeld uit Zwevegem Sp. versus KFC Meulebeke, momenteel de vierde en vijfde laatste in stand in eerste provinciale. Maar zoals het er nu voorstaat zakken ze beiden naar tweede provinciale.
En beeld uit Zwevegem Sp. versus KFC Meulebeke, momenteel de vierde en vijfde laatste in stand in eerste provinciale. Maar zoals het er nu voorstaat zakken ze beiden naar tweede provinciale.© VDB

Op zich heeft dit niet echt iets met de competitiehervorming te maken, maar straks volgen wellicht heel wat zakkers in de provinciale reeksen. Uit bevordering zakken straks drie ploegen en de drie laatste plaatsen worden nu ingenomen door (van onder naar boven) WS Adinkerke, SK Eernegem en SVV Damme. Enkel Sint-Gillis-Waas valt nog bij te benen, maar slaagt geen enkele van de ploegen daar in, dan zijn er ‘vijf’ rechtstreekse dalers uit eerste provinciale. De cascade zet zich dan door naar onder. In tweede provinciale zakken er dan zowel in de A- als de B-reeks de vier laatste ploegen, in derde provinciale zijn er dan acht zakkers over de drie reeksen. Uit vierde provinciale zakt om evidente redenen niemand.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.