Eendracht Brugge rekent nu echt op promotie

Dit is het new look Eendracht Brugge met spelers, trainers en bestuur. Staand uiterst rechts: voorzitter Franky De Cuyper. © JPV
Redactie KW

Aan de Watertoren, met zicht op het Jan Breydelstadion, maakte Eendracht Brugge zich klaar voor de derby tegen Daring Brugge. Dit duel greep plaats in het teken van de Beker van West-Vlaanderen. Voorzitter Franky De Cuyper vertelde honderduit over de periode dat zijn Eendracht op de Klokke aantrad, het stukje grond waar Club Brugge destijds geschiedenis schreef met Lambert, Thio, Carteus, Boone en nog zoveel iconen.

Coach Nicolas Vanhaverbeke werd liefkozend begroet door het bezoekende Daring. Op het Tempelhof had hij immers een tijd als trainer van de bovenbouw gefungeerd voor hij een boogscheut verderop debuteerde als eerste in bevel. “Bij Eendracht Brugge kan ik me echt in alle vrijheid ontplooien. Dit is mijn vierde kampioenschap met een bende vrienden, meestal universitairen, die graag samen hokken maar vooral tussen de krijtlijnen willen stunten. Maak maar je ronde, je zult ze allemaal horen verkondigen dat ze willen promoveren. Ik zelf ook, dus zal ik mijn stinkende best doen om dit te realiseren. Vier spelers zochten andere oorden op: doelman Jasper Jonckheere naar Varsenare, Jordy Verbrugge naar Wenduine, Jarny Kerkaert naar Lissewege en Robin Adomako naar Steenbrugge. We slaagden erin oerdegelijke vervangers in te lijven: Ben Smidts komt van Lichtervelde, Arne Defour van Loppem, Glen Van Dessel van Wenduine en keeper Fabio Van de Rivière hoopt na blessureleed zijn carrière te relanceren. Mijn hondstrouwe T2 blijft Tony Renders, hij deelt al vier jaar lief en leed met mij. En dan nog supernieuws: ondanks aanbiedingen uit hogere reeksen blijft de vlot scorende spits Emile Pollet aan ons verbonden. Zalig zo’n mentaliteit, we mogen ons echt niet meer verstoppen.”

Armbreuk en kniebreuk

Een uur voor het bekerduel van start ging, kwamen de nieuwelingen zich voorstellen. Ben Schmidts startte in een ver verleden bij de jeugd van Eendracht Brugge: “Op mijn twaalfde trok ik naar KSV Oostkamp, waar ik doorstootte in eerste provinciale. Acht jaar lader ging het richting Lichtervelde en nu lijkt me de cirkel rond. Al mijn vrienden voetballen hier en steevast meldden ze mij dat het langs de Watertoren zalig toeven is. Ik hoopt mee te dingen naar de titel. Zelf ben ik een schaduwspits, in de rug van kameraad Pollet.”

Arne Defour is een rasecht jeugdproduct van Cercle Brugge. “Het is in feite Preben Verbandt, huidig coach van Daring Brugge, die me lanceerde en uit de voetbalschool opviste. Op mijn 13de trok ik naar KSV Oostkamp tot en met de reeks beloften, waar ik Kevin Deslypere had als trainer. Vervolgens waagde ik mijn kans bij SV Loppem, waar ik twee toffe jaren beleefde in het centrum van het steunvlak. We kroonden ons bij de Stormvogels tot kampioen, dat wil ik koste wat het kost nog eens meemaken, dus ja, we gaan voor de titel. Dit lukte in Loppem tijdens mijn eerste competitie, de geschiedenis mag zich herhalen.”

Jeugdsentiment

Fabio Van de Rivière zal zal zijn geluk beproeven tussen de palen. Zonder een klasrijke ballenpakker wordt een ploeg nooit kampioen. “Ik zal mij dubbel plooien. Eendracht roept jeugdsentiment op, hier begon alles voor mij. Ooit kon ik hier bij de eerste ploeg mijn kunnen bewijzen tot letsels mij veel te lang achter de omheining hielden. Het begon met een armbreuk. Eens het lichaamsdeel geheeld, startte ik vol goede moed de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dan brak mijn knie. Na drie competities vol miserie pikte ik de draad weer op bij KSK Steenbrugge en vervolgens bij Jong Male. Na opnieuw een sabbatperiode ben ik nu op en top gemotiveerd om er weer in te vliegen bij mijn Eendracht Brugge, waar ik hoop op een titularisstek en de titel.”

Glen Van Dessel startte zijn voetballeven in Antwerpen. “Toen we verhuisden naar zee sloot ik me aan bij Oostduinkerke. Eernegem en Maldegem waren mijn volgende uitdagingen. Vervolgens ging het richting Oostkamp, tot Koksijde voor de proppen kwam in tweede provinciale. Spijtig genoeg werd ik het slachtoffer van een letsel op een barslecht moment. Dus zakte ik af naar Steenbrugge en Wenduine. Eendracht is nu een weloverwogen keuze. In vierde provinciale zit ik op mijn honger, dus wil ik weer hogerop, met mijn huidige ploeg. Mijn beste positie is centraal achterin.” (JPV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.